Nieuws

Olieprijs stijgt: Rusland en Saoedi-Arabië botsen

De olieprijs daalden maandag tot meerjarige dieptepunt, dit komt doordat de spanningen tussen Rusland en Saoedi-Arabië op scherp staan. Op de handelsbeurzen was er een duidelijke angst zichtbaar en de prijzen daalde zichtbaar met 24 procent naar een prijs van 25,73 euro per vat ruwe olie.

De (uit)verkoop van ruwe olie begon vorige week toen de OPEC er niet in slaagde een deal te sluiten met zijn bondgenoten, geleid door Rusland over de olieproductie. Dat zorgde er op zijn beurt voor dat Saoedi-Arabië zijn olieprijs verlaagde, omdat het naar verluidt de productie wil opvoeren.

In de Amerikaanse nieuwsbronnen praten ze zelfs over de slechtste dag sinds de metingen sinds 1991.

Opvoeren van de productie in Saoedi-Arabië

olieprijsOp zaterdag kondigde Saoedi-Arabië enorme kortingen aan op de officiële verkoopprijzen voor april 2021. Het land is bereidt naar verluidt om zijn productie naar 10 miljoen vaten per dag te verhogen. In verschillende rapporten staat dat Saoedi-Arabië momenteel 9,7 miljoen vaten per dag produceert. Saoedi-Arabië heeft de mogelijkheid om 12,5 miljoen vaten te produceren en is daarmee de grootste aanbieder van ruwe olie in de wereld.

Olieprijs onder de 20 euro?

Vorig jaar werd er al geschetst dat de prijzen van een vat ruwe olie onder de 20 euro zouden dalen dit na gevolgen van de COVID-19 periode waar we natuurlijk met ze alle inzitten. Met de huidige conflicten tussen Rusland en Saoedi-Arabië zal het volgens kenners niet meer lang duren dat we de prijzen van een vat ruwe olie ook gaan zien. Andere beweren juist dat beide landen niet uit zijn op een conflict en de rust willen keren en dus toch tot een overeenkomst komen.

Bron
cnbc.com

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button