InformatieNieuws

Recyclen van koper

Al duizenden jaren wordt het recyclen van koper en koperlegeringen gerecycled. In de middeleeuwen was het gebruikelijk dat na een oorlog de bronzen kanonnen werden omgesmolten om er volgens meer bruikbare voorwerpen van te maken. Daarnaast als een stad overwonnen was werden zelfs kerkklokken gebruikt om kanonnen te maken.
De hele economie van de koper is afhankelijk van de economische recycling van overtollige producten. Er is een breed scala aan materialen die gemaakt zijn voor een grote verscheidenheid aan toepassingen zoals we in de middeleeuwen ook deden. Zoals je ziet is het Recyclen van koper al een eeuwen oude traditie.

Recyclen van Koper

Puur koper word gebruikt voor elektrische toepassingen, zoals de productie van fijne en superfijne geëmailleerde draden. Het is essentieel dat de zuiverheid wordt gehandhaafd om een hoge geleidbaarheid. Omdat er op dit type koperdraden wel spanning moet staan, mogen ze geen oneffenheden zitten in het draad. Daarom moet er bijvoorbeeld in een televisie uitstekende kwaliteit worden gebruikt.

Recyclen van koperHet koper dat wordt gebruikt voor stroomkabels is ook afkomstig van een hoge kwaliteit met een hoge geleidbaarheid, maar is dikker dan fijne draden. De kwaliteitseisen zijn daardoor iets minder een stukje minder hoog. Als er toch teveel ongewenste onzuiverheden in het draad zitten kan dat ook hier problemen opleveren.

Voor niet-elektrische doeleinden wordt koper ook gebruikt. Bijvoorbeeld om grote waterbuizen en warmtewisselaars te maken. Ook kan je dit nog terugvinden in jaren 30 woningen omdat dit toen de tijd de standaard was. Minder zuiver koper kan dus ingezet worden voor bepaalde doeleinden maar wel binnen wel gestelde kwaliteitseisen voor onzuiverheden.

De type en schootwaarde van koper kan je terugvinden op deze pagina.

Metaal Recycling Federatie

MRF of beter gezegd Metaal Recycling Federatie houd zich bezig met kwaliteitscontroles van het recyclen van verschillende materialen waaronder koper. Hiervoor nemen ze een aantal standpunten in:

  • Ondersteunen in de Europese wetgeving om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.
  • Handhaving van de Nederlandse bedrijven die recyclen van koper niet zo serieus nemen.
  • WEEE-regelgeving proberen bij af te dwingen bij alle lidstaten van de EU.
  • Opzetten van digitaal opkoper register.
  • Helpen bij administratieve lasten bij opkopers.
Bron
(MRF) Metaal Recycling Federatie

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button