Plastic prijs
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Inhoudsopgave
Plastic is een overkoepelende term voor kunststofmaterialen die gemaakt worden uit grondstoffen zoals aardolie, aardgas, en planten. Het plastic bestaat uit polymeren dat zijn lange moleculen die bestaan uit steeds dezelfde bouwstenen.
Aardolie is de grondstof die voor de meeste plasticsoorten geldt. Je zal het wel al hebben gezien dat waar we ook komen we met plastic hebben te maken. We kunnen het vinden in onze kleren, speelgoed, smartphones, cosmetica en auto’s.
Per jaar produceren de mensen bijna 250 miljoen ton aan plastic. Alles verdeeld over een oneindigheid aan producten. We kunnen stellen dat de meeste producten bestaan uit plastic of andere kunststoffen.
Hoe is plastic ontstaan?
Er wordt vaak gedacht dat plastic een moderne kunststof is maar dat blijkt minder waar. De natuurlijke polymeren worden al langer gebruikt door ons als mens.
Zo werd er 1500 jaar voor Christus al gespeeld met rubberen ballen, ook gemaakt van natuurlijk polymeer. In de middeleeuwen werden ruiten in lantaarns gemaakt van plakken koehoorn. Hoorn is gemaakt van keratine, en dat is hetzelfde materiaal als bijvoorbeeld in onze nagels of haren.
Maar zo werd er ook een patent aangevraagd op gevulkaniseerd rubber. En als we daarbij wat zwavel ging toevoegen konden we daar banden voor fietsen van maken.
En in een latere periode werden daar autobanden ook van gemaakt. Zoals we zien werden al heel lang geleden polymeren gebruikt.
De plastic prijs steeg met elke toename van producten. Maar het eerste synthetische plastic uit aardolie is geproduceerd in 1907 door de Belgisch-Amerikaanse Leo Baekeland.
Deze heeft het zelfs vernoemd naar zichzelf namelijk met de naam bakeliet.
Doordat het stof goed tegen de hitte kon werd het veel gebruikt in producten zoals radio’s, telefoon, keukengerei en juwelen. Al snel was het nieuwe materiaal symbolisch voor het moderne leven.
Het nieuwe plastic na de tijd van Bakeliet
De jaren vergingen van het bakeliet toen scheikundigen en uitvinders een paar nieuwe soorten plastic ontdekten. De plasticsoorten ontwikkelden andere eigenschappen.
De scheikundigen en uitvinders zagen dat door kleine veranderingen aan het polymeer we invloed hadden op de hardheid van het plastic maar ook hoelang het plastic meegaat. Zo bleek dat het nieuwe plastic een goede vervanging was voor glas.
Dat werd dan weer handig voor drinkbakjes en etensbakjes. Het werd zo hard dat het wel tegen een stootje kon. We weten als geen ander als glas valt dan breekt het, maar iets van plastic stuitert weer vrolijk omhoog. Plastic kan fijn zijn en word ook al eeuwenlang gebruikt.
Maar het kan ook een milieuprobleem worden doordat het overal opduikt en het breekt nauwelijks of nooit af door de natuur. Het erge van plastic is dat het dan als symbool wordt gezien voor vervuiling, terwijl het voor veel producten zo belangrijk is.
Plastic
Waar wordt plastic van gemaakt?
We kunnen in de natuur overal polymeren vinden. Denk dan bijvoorbeeld aan hout, katoen, rubber maar ook DNA. Dit noemen we natuurlijke polymeren.
En plastic is een kunstmatig polymeer. De grondstoffen van de meeste plastics is aardolie. Als we tien kilo aardolie hebben dan zouden we al bijvoorbeeld drieduizend tasjes kunnen maken voor een supermarkt.
Tien procent van de olie wordt gebruikt voor plastic te produceren en de rest wordt omgezet in stookolie of benzine. Doordat de grondstof makkelijk is te kneden kunnen we tijdens het maakproces de stof goed vormen tot wat wij willen.
Welke soorten plastic zijn er?
Zoals je al begrepen hebt zijn er verschillende soorten van plastic die we kunnen gebruiken voor allerlei doeleinden. Je hebt en kunt ze verdelen in drie categorieën.
Thermoplasten
Thermoplasten worden heel zacht als we ze verhitten waardoor deze een voordeel hebben dat ze gemakkelijk zijn te vormen. We kunnen ze daardoor beter recyclen.
Denk dan bijvoorbeeld aan plastic zakken, piepschuim en speelgoed. Die zijn hoofdzakelijk gemaakt van dit soort plastic. Doordat de moleculen van thermoplasten bestaan uit lange ketens die losjes aan elkaar plakken kunnen we ze makkelijk bij verhitting vormen. De stof zorgt daar dan voor.
Thermoharders
De thermoharders behouden bij verhitting dezelfde vorm. Doordat de polymeren van thermoharders op veel plekken sterk met elkaar verbonden zijn kunnen we ze niet afzonderlijk van elkaar bewegen.
De ketens zitten stevig aan elkaar. Thermoharders zijn moeilijker te maken want het materiaal verbrand snel bij hoge temperaturen. En daardoor is het ook niet recyclebaar.
Elastische Plastic
Deze soort plastic wordt bijvoorbeeld gebruikt om schoonmaakhandschoenen te maken. Op sommige plekken tussen de molecuulketens hebben deze dwarsverbindingen.
Daardoor worden ze erg elastisch en kunnen we ze goed uitrekken zonder dat deze hun vormverliezen.
Het verschil tussen plastic en kunststof?
Vaak worden plastic en kunststof in de praktijk als synoniemen gebruikt. Toch verschillen deze van elkaar. We zouden thermoplasten, thermoharders en elastomen kunnen plaatsen onder kunststof. De drie groepen hebben alleen het verschil tussen structuur, oplosbaarheid en smeltpunt.
Een plastic is een kunststof waarmee we door verhitting vormen kunnen maken. Dan wordt gesproken van thermoplast.
Als we spreken van thermoharders denk dan bijvoorbeeld aan polyester of elastomen die we krijgen van kunstrubbers. Al deze vormen vallen onder kunststof en zijn eigenlijk geen plastic.
Plastic is niet onderhevig aan externe invloeden en gaat een leven lang mee. Plastic kunnen we zien als een kunststof, maar niet elke kunststof is een plastic.
Voordelen van plastic:
Het is een goedkoop product en het oxideert niet. Het is flexibel en sommige plastics zijn ook duurzaam. De plastic prijs kan verschillend zijn.
Hoe is het woord plastic ontstaan?
De naam plastic is afkomstig van het Latijnse woord plasticus en het Griekse woord plastikos. Sinds de zeventiende eeuw wordt het gebruikt in de betekenis van ‘In staat om te vormen’. In de huidige betekenis wordt plastic aangeduid als een stof die we kunnen omvormen.
Grondstofprijzen kunststof
Doordat er voor kunststof een beperkte beschikbaarheid is zijn de stijgende prijzen daar een gevolg van. Dit wordt veroorzaakt door de productieverstoringen en door de verhoogde vraag uit Azie.
Daarnaast is het een uitdaging om grondstoffen op tijd te ontvangen waardoor de plastic prijs en andere grondstofprijzen sterk stijgen. Er wordt steeds minder geproduceerd.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.