Staking bij Escondida-kopermijn

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Waarom werd er gestaakt bij de Escondida-kopermijn?

Afgelopen dinsdag startte de staking bij de Escondida-kopermijn. Dit is de grootste kopermijn ter wereld.

De oorzaak van de staking was een conflict dat al geruime tijd sudderde tussen de vakbond en de eigenaar van de mijn, BHP.

De vakbond vertegenwoordigt zo’n 2.400 mijnwerkers. Ze had al lange tijd eisen op tafel liggen om de werkomstandigheden en vergoedingen van de werknemers te verbeteren.

De belangrijkste eis was dat 1% van de aandeelhoudersdividenden zou worden uitgekeerd aan het personeel.

Volgens de vakbond was dat een rechtvaardig voorstel gezien de enorme winsten die de mijn genereert.

Daarnaast drong de vakbond aan op kortere werkdagen, hogere bonussen, en extra compensatie voor werknemers die al jarenlang in dienst zijn van de mijn.

De spanningen tussen de vakbond en BHP bereikten een hoogtepunt toen de onderhandelingen over deze eisen vastliepen.

BHP weigerde de voorgestelde verdeling van de winsten. Volgens hen behoorden de bestaande contracten en vergoedingen al tot de beste in de sector.

De situatie verergerde verder toen de vakbond beschuldigingen uitte dat BHP probeerde stakende werknemers te vervangen. Dat is volgens de Chileense wet illegaal.

Het conflict escaleerde en de mijnwerkers legden vervolgens hun werk neer. De productie in de cruciale kopermijn werd hierdoor ernstig verstoord.

Hoe liep de staking af?

Na enkele dagen van onzekerheid en internationale aandacht bereikte BHP een voorlopig akkoord met de vakbond. Hierdoor werd de staking beëindigd.

Beide partijen hebben na intensieve onderhandelingen compromissen gesloten. De volledige details van het akkoord zijn nog niet openbaar gemaakt.

De vakbond beweert dat de druk van de staking noodzakelijk was om verbeteringen af te dwingen.

BHP benadrukte daarentegen dat het belangrijk was om de productie zo snel mogelijk weer op normaal niveau te krijgen.

Tijdens de staking bleven de operaties van de Escondida-kopermijn gedeeltelijk in bedrijf dankzij een noodplan dat BHP activeerde.

Ondanks de inspanningen om de mijn operationeel te houden, was er een duidelijke daling in de productie. Dit beïnvloedde de mondiale koperprijzen. Die stegen namelijk.

De staking bracht bovendien herinneringen boven aan de staking in 2017. Die staking in de Escondida-kopermijn duurde destijds 44 dagen en kostte BHP bijna 700 miljoen euro.

Escondida-kopermijn

Wat betekent deze ontwikkeling voor investeerders in koper?

De staking bij de Escondida-kopermijn heeft de kwetsbaarheid van de wereldwijde koperproductie benadrukt. Het heeft belangrijke gevolgen voor investeerders in koper.

Koper is een essentiële grondstof voor een breed scala aan industrieën en elke verstoring in de aanvoer kan aanzienlijke effecten hebben op de wereldwijde markten.

De prijzen van koper begonnen te stijgen naarmate de onzekerheid over de duur van de staking toenam. Het is bovendien een direct gevolg van de verminderde output uit de kopermijn.

Investeerders moesten rekening houden met de potentiële verstoringen van de aanvoer. Met name, omdat de kopermijn goed is voor ongeveer 5% van de wereldwijde koperproductie.

Analisten wijzen ook op de bredere implicaties. Als dergelijke conflicten zich daar of elders herhalen, kan dit leiden tot grotere prijsstijgingen en marktvolatiliteit.

Bovendien kan de staking een precedent scheppen voor andere vakbonden in de mijnbouwsector. Dat zou kunnen leiden tot meer stakingen en verstoringen in de toekomst.

Voor investeerders betekent dit dat zij niet alleen aandacht moeten besteden aan de vraag- en aanboddynamiek van grondstoffen.

Ook de politieke en sociale stabiliteit in de regio’s waar deze grondstoffen worden gewonnen zijn belangrijk.

Deze factoren kunnen immers een aanzienlijke impact hebben op de beschikbaarheid en prijs van metalen. Dat heeft de situatie bij de Escondida-kopermijn laten zien.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button