Mogelijk nieuwe supercyclus grondstoffen

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Wat houdt de nieuwe supercyclus in grondstoffen in?

Volgens Jeff Currie, grondstoffenstrateeg bij Carlyle, staan we aan de vooravond van een nieuwe supercyclus in grondstoffen.

De term “supercyclus” verwijst naar een langdurige periode van stijgende grondstoffenprijzen. De nieuwe supercyclus zal waarschijnlijk een decennium of langer aanhouden.

Een supercyclus wordt vaak aangedreven door fundamentele veranderingen in vraag en aanbod op wereldwijde markten.

Deze nieuwe cyclus wordt aangedreven door een combinatie van factoren. Denk aan de herverdeling van welvaart, grote stimuleringsmaatregelen gericht op klimaatverandering en een afname van de globalisering.

Currie stelt dat de groeiende vraag naar groene energie en de daarbij horende grondstoffen, zoals koper en lithium, een belangrijke motor zal zijn voor deze supercyclus.

De enorme investeringen van de VS en EU in infrastructuur en technologie stuwen de vraag naar deze grondstoffen.

Tegelijkertijd is de capaciteit voor de winning van deze grondstoffen de afgelopen jaren onvoldoende gegroeid om aan deze toenemende vraag te voldoen.

Naar verwachting zullen daardoor de prijzen stijgen.

Wat staat ons te wachten?

De komende jaren zullen gekenmerkt worden door een hernieuwde focus op de “oude economie” van fysieke activa zoals energie, metalen en andere grondstoffen.

De stimulering van groene investeringen zal een belangrijke vraagkantschok teweegbrengen. De verwachting is dat dit vergelijkbaar is met eerdere economische transformaties, zoals de opkomst van China eind jaren 90.

Currie verwacht dat de prijzen van grondstoffen zoals koper, olie en goud aanzienlijk zullen stijgen. Het resultaat is mogelijk recordprijzen voor sommige metalen.

Uniek aan deze cyclus is dat de dynamiek van de wereldwijde financiële markten anders is dan in eerdere supercycli.

Traditioneel zou een stijging van de grondstoffenprijzen leiden tot een verzwakking van de Amerikaanse dollar.

Dit komt doordat grondstoffenexporteurs hun winsten in dollars herbeleggen in Amerikaanse staatsobligaties.

Doordat landen zoals China nu minder afhankelijk worden van Amerikaanse Treasuries en meer investeren in alternatieve activa zoals goud, blijft de druk op de dollar beperkt.

Dit kan resulteren in een aanhoudend sterke dollar, ondanks de stijgende grondstoffenprijzen. Dat kan op zijn beurt extra volatiliteit op de financiële markten veroorzaken.

supercyclus

Wat zijn de gevolgen voor investeerders?

Voor investeerders betekent de nieuwe supercyclus dat grondstoffen een aantrekkelijke beleggingscategorie blijven. Vooral nu renteverlagingen door centrale banken waarschijnlijk zijn.

Sectoren, die nauw verbonden zijn met de energietransitie zullen naar verwachting het meest profiteren van de stijgende grondstoffenprijzen.

Beleggers, die strategisch in deze markten stappen, kunnen aanzienlijk profiteren van de komende prijsstijgingen.

Daarnaast kan de verhoogde vraag naar goud, als gevolg van geopolitieke spanningen en de afnemende aantrekkingskracht van de Amerikaanse dollar, goud extra aantrekkelijk maken.

Dit kan met name relevant zijn voor investeerders die op zoek zijn naar stabiliteit in tijden van economische onzekerheid.

De keerzijde is echter dat de volatiliteit op de markten waarschijnlijk zal toenemen. Dat vraagt om een goed doordachte beleggingsstrategie, die rekening houdt met zowel de risico’s als de kansen die de nieuwe supercyclus biedt.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button