Nieuws

Supercyclus in grondstoffen koper en nikkel?

Bij een supercyclus in de grondstoffen koper en nikkel kun je als belegger daarop inspelen met de GPF Physical Copper en Nickel ETC.

Beleggen in grondstoffen kan een mooie hedge zijn tegen de alsmaar oplopende inflatie. Met beleggen in koper en nikkel speel je bovendien in op de energietransitie.

Bedenk echter wel dat het hier een grillige markt betreft.

Stijging grondstoffenprijzen door tekort in grondstoffen

Het afgelopen jaar zijn veel grondstoffenprijzen behoorlijk gestegen. Volgens specialisten is dat echter nog maar het begin.

Grondstoffen zouden zelfs aan de vooravond van een nieuwe supercyclus staan. Een supercyclus is een periode van meerdere jaren waarin de prijsstijgingen bovengemiddeld zijn.

Eén van de grootste redenen voor de supercyclus is een structureel tekort in de aanbod van diverse grondstoffen.

Maar ook het brede economische herstel na de coronacrisis, de economische stimuleringspakketten in onder andere de infrastructuur en natuurlijk de zeer hoge investeringen in de energietransitie spelen een grote rol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inspelen op koper of nikkel

Met name de grondstoffen koper en nikkel kunnen hiervan wel eens profiteren.

Hierom heeft het door de Russische mijnbouwgigant MMC Norilsk Nickel opgerichte GPF (Global Palladium Fund) onlangs twee ETC’s gelanceerd.

Dat zijn de GPF Physical Copper ETC en de GPF Physical Nickel ETC. Met deze ETC’s kun je inspelen op de ontwikkeling van de prijs van respectievelijk koper en nikkel.

Zowel op de beurzen van Londen als van Milaan zijn deze twee fondsen te verhandelen.

Eerder dit jaar lanceerde het fondshuis al vier vergelijkbare fondsen voor de edelmetalen goud, zilver, platina en palladium.

Wat is een ETC?

Een ETC, afkorting van Exchange Traded Commodities), lijkt op een ETF, maar een ETC volgt de prijsontwikkeling van grondstoffen en niet van aandelen, zoals de ETF doet.

Deze nieuwe ETC’s volgen de sportprijzen van koper en nikkel.Het unieke van deze twee nieuwe fondsen is dat alle beleggingen volledig fysiek worden gedekt.

Een fysieke dekking houdt in, dat als je geld in zo’n ETC steekt, dat het fondshuis ook daadwerkelijk koper of nikkel koopt en op voorraad legt.

Dat gebeurt in een beveiligd magazijn in Rotterdam. Informatie over de aangekochte metalen, waaronder bijvoorbeeld het eigendomsbewijs, worden vastgelegd middels de blockchaintechnologie.

Supercyclus in grondstoffen koper en nikkel

Nu de wereldeconomie weer in de lift zit, na de coronacrisis van de afgelopen anderhalf jaar, kunnen de prijzen van koper en nikkel behoorlijk stijgen.

Mede oorzaak daarvan is de schaarste in het aanbod. En die stijging kan hard gaan, getuige ook de supercyclus tussen 2001 en 2011.

De prijs van koper werd toen bijna zeven keer zo hoog en de prijs van nikkel werd bijna zes keer zo hoog. Een vergelijkbaar scenario kan zich ook nu weer voordoen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button