Tekort aan Lithium ook merkbaar in medicijn sector
Tekort aan Lithium ook merkbaar in medicijn sector
Tekort aan Lithium ook merkbaar in medicijn sector
Het tekort aan Lithium en de stijgende Lithiumprijs is ook zeker merkbaar en voelbaar in de medicijn sector. Dit wordt naast batterijen ook veel gebruikt voor medicijnen die stemmingswisselingen afremmen. Het vermindert als het ware de prikkeloverdracht in de hersenen. Dit is een soort van zout wat snel effect afgeeft, meestal binnen 1-2 weken al. Stel je voor dat je een depressie of een burn-out hebt en dat deze medicijnen niet beschikbaar zijn. Dat is nu nog niet het geval, maar dat gaat helaas niet lang meer duren. De vraag naar deze grondstof blijft immers nog steeds even hard stijgen.
Wat merken we daarvan ?
Momenteel is er nog geen letterlijk tekort bij medicijnen die Lithium bevatten, maar ver daar vanaf zijn we ook niet meer. Vooral in de automotive sector stijgt de vraag naar deze grondstof. Zij hebben niet alleen nodig voor de nieuwste technieken, maar vooral voor de accu die in een elektrische auto gaat. Afgelopen jaar was de vraag zelfs zo hoog dat er ware tekorten zijn ontstaan. De reserves zijn zo goed als op en de productie verhogen gaat niet zomaar zo 1,2,3. Dit omdat het in mijnen gebeurd en daarbij komt niet alleen kennis kijken, maar vooral ook veiligheid.
Bovendien is het zo dat deze mensen onder zware omstandigheden werken. Dit betekend dat er ook niet echt meer of uren aan overwerk gevraagd kan worden van de mensen fysiek. Het zou volgens de experts nog zeker 8 maanden duren voordat we een tekort gaan krijgen in deze sector. Echter is dat wel al veel sneller als dat vorig jaar de voorspelling waren, en daarom is het echt tijd voor actie! Er moet ingegegrepen worden, want het aantal mensen dat deze medicijnen gebruikt blijft ook stijgen. Dit omdat we onder steeds meer druk staan en een depressie dus ook op de loer ligt.