Metalen

De populariteit van Lithium blijft groeien

De populariteit van Lithium blijft groeien

De populariteit van Lithium blijft groeien

Lithium is al jaren een populaire grondstof, maar de populariteit blijft stijgen. Als we alleen al maar kijken naar de afgelopen 5 jaar dan zien we een stijging van maar liefst 160%. De Lithiumprijs is daarmee ook super hard gestegen. Het heeft niet voor niets de bijnaam het “witte goud” gekregen in 2022. Dit materiaal wordt voornamelijk gebruikt voor accu’s en batterijen. Die vraag is het afgelopen jaar flink gestegen met de komst van meer elektrische auto’s, maar ook heel veel andere technologische ontwikkelingen. De energietransitie staat bij veel landen hoog op de lijst. Dit betekend dat er onderling tussen landen dus ook een flinke strijd is om deze metaal soort.

Plotseling export verbod in Zuid Afrika

Onlangs is er een verbod gelegd op de export van lithium uit Zimbabwe. De overheid van Zuid – Afrika wil deze grondstoffen zelf gaan gebruiken en daardoor is er ook een flinke prijsstijging gekomen. Zij hopen toegang te krijgen tot de techniek zodat zij zelf accu’s en batterijen kunnen gaan produceren. Dit is helemaal niet gek, want op die manier kan Zuid – Afrika er zelf nog veel meer aan verdienen. Bovendien denkt het land dat zij 20% van de wereldmarkt op deze manier in de hand kunnen krijgen. Dit mits zijn de lithiummijnen op volle toren laten draaien.

Een gigantische prijsstijging

Door het export verbod wat Zuid – Afrika heeft ingesteld is de prijs van Lithium de afgelopen maanden flink gestegen. Dit is niet gek, want er ontstaat toch paniek op de markt. Een groot deel van de grondstof komt immers uit de land. Als we kijken naar de prijs die in Januari 2022 die was toen €27.000 per ton waar hij nu al op €70.000 per ton zit. Dit is een gigantisch verschil en komt neer op een prijsstijging van 260% in slechts 1 jaar tijd. Dit kan de komende tijd nog op gaan lopen als het export verbod blijft gelden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button