Informatie

Beleggen in zilver: alles wat je moet weten

De meeste mensen beleggen in onstoffelijke zaken zoals obligaties en beleggingsfondsen of aandelen. Toch levert het de laatste jaren ook veel op om te investeren in stoffelijke zaken als vastgoed of edelmetalen. Omdat de zilverprijs vrij constant is, is beleggen in zilver een uitstekend idee. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Verschillende redenen

Er zijn verschillende redenen om te beleggen in zilver. Ten eerste biedt beleggen in zilver bescherming tegen koopkrachtverlies van je vermogen, wat geen slecht idee is gezien de huidige inflatie. Daarnaast is zilver schaars en blijft het in de industrie en de edelsmeedkunst nog steeds in trek. De populariteit van beleggen in zilver neemt ook toe, nu de inflatie om zich heen grijpt. De kans is groot dat je zilver in de toekomst voor meer dan de inkoopprijs kunt verkopen.

Zekerheid

De huidige zilverprijs ligt op 712 euro per kilo en deze prijs is de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. Beleggen in zilver biedt dus een zekere koopkrachtbescherming. Je kunt fysiek zilver kopen of gaan voor aandelen in een zilvermijn. In het kader van koopkrachtbescherming kun je het beste kiezen voor fysiek zilver, omdat aandelen wel gevoelig zijn voor inflatie. Fysiek zilver is te koop in zilverbaren of zilveren munten. Zilveren munten hebben alleen BTW over de marge, terwijl zilverbaren belast zijn met 21% BTW. Je kunt de BTW van zilverbaren omzeilen door ze op te slaan in een douanedepot. Dan kun je er dus niet echt bij, maar ze zijn wel van jou.

Industriële vraag

Het doorverkopen van zilver wordt waarschijnlijk geen probleem. Binnen de edelsmederij is zilver natuurlijk populair om sieraden van te maken, maar ook de keiharde industrie heeft zilver vaak nodig als grondstof. Zilver is vaak nodig bij de productie van elektronica zoals computers en telefoons. Omdat zilver vrij schaars is, kan jij als het moment daar is jouw zilver makkelijk doorverkopen.

Wel of niet doen?

Als je met de huidige inflatie je koopkracht wilt beschermen, is beleggen in zilver een uitstekende keuze. Maar waar je bij onstoffelijke beleggingen winst kan maken op rente of dividend, is dat bij zilver niet het geval. Zolang de zilver opgeborgen ligt in je kluis, heb je er helemaal niets aan. Er wordt pas winst gemaakt wanneer je het (misschien na jaren pas) doorverkoopt. Het is dus niet de ideale werkwijze als je vooral snel meer geld wilt verdienen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button