Beleggen in grondstoffen

Beleggen palladium, beleggen in het nieuwe goud?

Beleggen palladium, beleggen in het nieuwe goud?

Wanneer je interesse hebt in beleggen in edele metalen is de kans ontzettend groot dat je, je vandaag de dag eveneens zal willen verdiepen in het zogenaamde palladium. Hiervoor geldt dat het een bijzonder zeldzaam edelmetaal is welke werd ontdekt in het jaar 1803.

 Van de vier verschillende rasechte edelmetalen die er bestaan is het ongetwijfeld de meest onbekende. Palladium wordt in de praktijk vaak samen met koolstof in poedervorm gebruikt in katalysators. Dit omdat het ervoor zorgt dat de afbraak van giftige uitlaatgassen aanzienlijk kan worden versneld.

 Hierdoor wordt de lucht gezuiverd. Toch is dat lang niet de enige toepassing waar je bij palladium op kan rekenen. Ben jij ook van plan om aan beleggen palladium te doen? Dan is verder blijven lezen de boodschap!

Wat zijn de andere toepassingen van palladium?

Dat beleggen palladium door de jaren heen stelselmatig populairder is geworden is niet alleen het gevolg van het zeldzame karakter waar dit edelmetaal over beschikt. Bovendien is het namelijk eveneens zo dat de veelvuldigheid aan toepassingen hier een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd. Zo wordt palladium eveneens gebruikt voor: 

  • De opslag van waterstof; 
  • Het produceren van prachtige juwelen; 
  • Fotografie;
  • Vliegtuigbougies; 

Ondanks het feit dat palladium onder beleggers nog zeker niet kan rekenen op dezelfde populariteit als investeren in zilver of goud neemt de interesse zeker wel toe.

 Dat is deels het gevolg van het feit dat het voor steeds meer landen moeilijk wordt om te blijven voldoen aan de (toenemende) vraag naar palladium. Daardoor nemen de voorraden gestaag af en dat creëert uiteraard een interessant potentieel voor beleggers. Investeren in palladium is daardoor het overwegen zeker waard. 

Hoe kan je beleggen in palladium?

Ondanks het feit dat beleggen palladium dus eigenlijk nog enigszins in de kinderschoenen staat moet het gezegd dat er wel een aantal verschillende mogelijkheden bestaan om het te doen. In eerste instantie zou je er net als bij zilver en goud voor kunnen kiezen om te investeren in palladium in haar fysieke vorm. Dit betekent concreet dat je kan kiezen voor een investering in: 

  • Palladium munten;
  • Palladium baren; 

Bovenstaande mogelijkheden zijn best leuk omdat je jouw investering daadwerkelijk in de hand kan houden. Bovendien hoef je het beheer ervan niet in handen te geven van derden. Dit gezegd hebbende loop je natuurlijk op deze manier ook het risico op verlies van je investering. Wil je toch liever niet fysiek beleggen in palladium? Dan bestaan er nog verschillende alternatie opties. 

Beleggen palladium met aandelen en ETF’s

De aandelen van verschillende bedrijven zorgen ervoor dat je als belegger kan genieten van een zekere mate aan blootstelling aan palladium. Dit geldt bijvoorbeeld voor de volgende aandelen:

  • Glencore;
  • Norlisk Nickel;
  • Anglo American Platinum;
  • Sibanye Gold;

Zoals de namen van deze ondernemingen al enigszins verraden is het zo dat ze doorgaans niet alleen maar bezig zijn met de productie en verkoop van palladium. Vaak is het zo dat ook andere (edele) metalen betrokken zijn bij hun bedrijfsactiviteiten. 

Dat zorgt ervoor dat je in de praktijk meteen kan rekenen op een zekere mate aan diversiteit. Wil je bijvoorbeeld met één enkel aandeel niet alleen aan beleggen palladium, maar ook aan investeren nikkel doen? Dan zal je kunnen vaststellen dat, dat in de praktijk eigenlijk zonder probleem tot de mogelijkheden behoort.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button