Een AEX ETF, beleggen in de volledige Nederlandse AEX index

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Een ETF maakt het mogelijk om op verschillende manieren, zeer divers te beleggen. Eén van de mogelijkheden die ze aanbiedt is speculeren op de koers van een zogenaamde index. Het kan hierbij gaan om een buitenlandse index zoals de razend populaire S&P 500, maar het is ook mogelijk om het wat dichter bij huis te zoeken.

Door middel van een zogenaamde AEX ETF is het bijvoorbeeld mogelijk om te speculeren op de koersevolutie van de 25 grootste bedrijven die noteren aan de Euronext Amsterdam. Ben jij ook geïnteresseerd om op deze manier te beleggen en wil je graag ontdekken hoe dat nu precies in zijn werk gaat? Lees dan zeker verder!

Wat is de AEX?

Voordat we verder ingaan op wat een AEX ETF nu precies is spreekt het voor zich dat we ook even aandacht moeten besteden aan wat deze index nu precies is. Voor heel wat beginnende beleggers geldt namelijk dat ze zich hier nog niet helemaal bewust van zijn.

Voor deze index geldt dat ze eigenlijk een verzameling is van de 25 grootste ondernemingen die noteren aan de Euronext Amsterdam. Andere vergelijkbare indexen zijn bijvoorbeeld de mid-cap index AMX evenals de small-cap index ASCX.

Bovendien geldt voor heel wat bedrijven dat ze noteren aan de Euronext Amsterdam die geen deel uitmaken van een bepaalde index. Bedrijven die doorgaans altijd wel in de AEX zijn terug te vinden zijn met name:

  • Philips;
  • Heineken;
  • Ahold;
  • ASML;
  • Shell;

Bovenstaand overzicht maakt duidelijk dat deze index bestaat uit stuk voor stuk gerenommeerde bedrijven die kunnen rekenen op een zeer solide marktpositie.

Let wel, er gebeurt op regelmatige tijdstippen een nieuwe weging van de AEX-index. Dit betekent dat de samenstelling ervan aan wijzigingen onderhevig is. Dat geldt overigens ook voor buitenlandse beursindexen.

Wat doet een AEX ETF dan precies?

Wil je graag de aandelen van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven aan de Euronext Amsterdam bezitten in je aandelenportefeuille? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je best een behoorlijke som geld opzij moet hebben staan om te investeren, of niet? 

Wanneer je van plan bent om te investeren in allemaal losse aandelen zal dat met zekerheid een vereiste zijn. Investeer je echter in de AEX met een ETF? Dan wordt het een ander verhaal. Dan kan je namelijk middels een relatief beperkte investering  genieten van blootstelling aan de inhoud van de volledige AEX-index. 

Het belangrijkste voordeel van ETF beleggen is met bovenstaande eigenlijk al uitgelegd. Je hebt dan ook helemaal geen groot bedrag nodig om divers te kunnen beleggen, in tegendeel. 

Let wel op, ook voor een ETF AEX geldt dat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen een fysieke ETF en een zogenaamde synthetische variant. Enkel voor deze eerste geldt dat ze ook daadwerkelijk fysiek de onderliggende assets aanhoudt. Veel beleggers vinden dit toch zeer belangrijk om te weten. 

Op welke voordelen kan je rekenen bij een ETF AEX kopen?

Zoals al aangehaald eerder in dit blogartikel kan je er bij een ETF AEX kopen op rekenen dat je instant kan genieten van blootstelling aan de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven aan de Euronext Amsterdam. 

Dit betekent dat je in één klap een groot aantal kwalitatieve ondernemingen weet toe te voegen aan je portefeuille zonder dat je daarvoor een aanzienlijke investering moet doen. In het bijzonder voor beginnende beleggers kan dit een uiterst belangrijke troef zijn. 

Ondanks het feit dat er bij een AEX ETF kopen absoluut rekening moet worden gehouden met een bepaald koersrisico is het wel zo dat deze beleggingsproducten in de regel als vrij veilig bestempeld kunnen worden. Dit eigenlijk zelfs omwille van verschillende redenen, namelijk:

  • Je kan investeren met een relatief beperkt budget; 
  • Met één enkele investering beleg je meteen zeer divers; 
  • De AEX is een gerenommeerde index bestaande uit grote, kwalitatieve bedrijven; 

Voor heel wat beleggers geldt dat ze graag over een bepaalde voeling willen beschikken met de assets waarin ze gaan investeren. Geldt dat ook voor jou? Dan heb je meteen een belangrijke extra reden om ervoor te kiezen om te beleggen in een AEX ETF. 

Je belegt namelijk op deze manier op een toegankelijke wijze in grote ondernemingen die bij jou ongetwijfeld bekend zullen zijn. Sterker nog, de kans is zeer groot dat je (dagelijks) gebruik maakt van hun producten!

Geen sprake van een valutarisico

Een ETF AEX kopen zorgt er naast bovenstaande voordelen eveneens voor dat je geen rekening moet houden met een zogenaamd valutarisico. Dat is het gevolg van het feit dat de aandelen aan de effectenbeurs van Amsterdam uiteraard in onze eigen euro genoteerd staan. 

Zowel bij aan- als verkoop van de ETF hoeft er dus geen omwisseling van euro’s in dollars plaats te vinden. Dat is bij een investering in bijvoorbeeld de Amerikaanse Dow Jones doorgaans wel het geval.

 Let wel op, dit betekent niet dat valutaschommelingen geen invloed kunnen hebben. Voor alle Nederlandse bedrijven die deel uitmaken van de AEX-index geldt immers dat ze internationaal actief zijn. 

De expert vormt dan ook doorgaans een zeer belangrijk onderdeel van de omzet. Een sterke euro kan dan ook een negatieve invloed hebben op de exportcijfers. Bijgevolg oefent ze tevens een invloed uit op jouw koers. Dit is beslist geen onbelangrijke factor om rekening mee te houden.

Het dividendlek, een probleem bij een AEX ETF of niet?

Voordat je in een ETF AEX gaat beleggen stellen veel beleggers zich de vraag of ze rekening moeten houden met een zogenaamd dividendlek. In de praktijk is het immers zo dat dividendbelasting ingehouden wordt door het land waar een aandeel in gevestigd is.

Soms gebeurt dit ook nog eens door het land waarin een fonds gevestigd is. In dit geval is er sprake van de bronbelasting die wordt geheven over dividend. De Nederlandse Belastingdienst kiest ervoor om je te gaan belasten aan de hand van een fictief rendement.

Rekening houdende met de bronbelasting is er dus eigenlijk sprake van een dubbele belasting. Het is in de praktijk zeer complex om alle bronbelastingen te achterhalen voor veel aandelen. Als er sprake is van een volledig Nederlands beleggingsproduct zoals een AEX ETF wordt dat uiteraard een compleet ander verhaal.

Dan is het namelijk in de praktijk veel eenvoudiger om de dividendbelasting terug te vragen. Het hoeft niet gezegd dat ook dit zeker geen onbelangrijk voordeel is waar je op kan rekenen bij een AEX ETF.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button