Beleggen in edele metalen, wat moet je erover weten?
Beleggen in edele metalen, wat moet je erover weten?
Beleggen in edele metalen kan al lang niet meer als een nieuwe trend worden bestempeld. Door de jaren heen is dan ook gebleken dat deze waardevolle metalen door veel beleggers worden bestempeld als een relatief veilige haven.
Ze zorgen dan ook niet alleen voor een stukje kapitaalbescherming, daarnaast maken de fluctuaties in de koers van deze kostbare metaalsoorten een mooi rendement mogelijk. Edele metalen zijn chemische elementen uit de groep van de metalen die er bekend om staan zeldzaam te zijn van aard.
Bovendien is het zo dat ze worden geroemd omwille van hun katalytische eigenschappen evenals vanwege hun vermogen om de snelheid van chemische reacties te vereenvoudigen en te beheersen. Ben jij ook wel geïnteresseerd om één of meerdere edele metalen aan jouw beleggingsportefeuille toe te voegen? Lees dan zeker verder!
Waarom beleggen in edele metalen?
Beleggen in edele metalen zorgt er zoals eerder al aangehaald voor dat je kan rekenen op verschillende voordelen. In eerste instantie kiezen veel mensen bijvoorbeeld voor investeren in zilver en investeren in platina omdat er bekend van is dat ze kunnen zorgen voor een stukje kapitaalbescherming.
Door de jaren heen is echter gebleken dat er door te beleggen in edele metalen ook een behoorlijk rendement kon worden geboekt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de rendementen dat beleggen palladium menig aantal beleggers heeft opgeleverd.
Het is fout om te denken dat de vraag naar edele metalen vooral wordt bepaald door de luxe industrie van sieraden en juwelen. In de praktijk is het namelijk zo dat de behoefte aan edele metalen binnen menig aantal sterk uiteenlopende sectoren zeer groot is. Voor zilver geldt bijvoorbeeld dat ze wordt gebruikt binnen de sectoren van de elektronica, de geneeskunde, duurzame energie evenals de fotografie en nog zoveel meer.
Hetzelfde geldt ook voor andere edele metalen zoals bijvoorbeeld platina, palladium evenals ruthenium en natuurlijk ook goud. Deze sterk aanwezige vraag zorgt er gecombineerd met de beperkte voorraden voor dat edele metalen altijd een bepaalde waarde zullen vertegenwoordigen. Dat maakt beleggen in metalen als deze uiteraard potentieel zeer interessant.
Welke zaken bepalen de waarde van edele metalen?
Bij beleggen in edele metalen moet je er aandachtig voor zijn dat de waarde door verschillende factoren wordt beïnvloed. Meer concreet kan je hierbij denken aan de volgende zaken:
- Het spel van vraag en aanbod;
- De prijs van de Amerikaanse dollar;
- Van welke actuele rentetarieven er sprake is;
- Het actuele monetaire beleid dat wordt gevoerd;
- De economische omstandigheden;
- Eventuele politieke onzekerheid;
Ondanks het feit dat verschillende edele metalen zoals bijvoorbeeld zilver en goud er bekend om staan een belangrijk stukje kapitaalsbescherming te kunnen realiseren vertonen ook hun koersen niet zelden aanzienlijke fluctuaties. Hier zal je als belegger uiteraard rekening mee willen houden.
Hoe kan je beleggen in edele metalen?
Beleggen in edele metalen kan op meerdere manieren gebeuren. Zo kan je in deze fysiek in deze metalen beleggen, maar daarnaast kan je ook op papier speculeren op de waarde van deze assets.
Voor het merendeel van de beleggers geldt dat ze kiezen voor deze laatste optie. Zo gaan ze de praktische obstakels die gepaard gaan met fysiek beleggen in edele metalen uit de weg.
Beleggen in edele metalen is dan mogelijk door middel van individuele aandelen, maar ook door middel van een ETF. Deze laatste mogelijkheid zorgt ervoor dat je in één klap kan speculeren op de koers van verschillende soorten edele metalen.
Ben je van plan om te gaan investeren in edele metalen door middel van een ETF? Hou dan wel rekening met het jaarlijks kostenpercentage dat in rekening wordt gebracht. Hoe lager deze kosten zijn gelegen des te beperkter de impact zal zijn op het rendement dat je met jouw belegging in edele metalen kan maken.