Hoe kan je met EFT beleggen in grondstoffen?

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Met een ETF heb je als belegger de mogelijkheid om te investeren in verschillende soorten onderliggende assets. 

Zo is het via een ETF mogelijk om te speculeren op prijsfluctuaties die worden veroorzaakt door verschillende (beleggings)producten. Naast de meer reguliere aandelen of een index, kan dit dus ook aan grondstoffen. 

Als belegger wil je graag je kansen en risico’s zoveel mogelijk spreiden. Het is daarom raadzaam om in je beleggingsportefeuille een deel te investeren in grondstoffen. 

Dat lijkt  op het eerste zicht niet zo eenvoudig te zijn, of toch? Via een ETF beleggen in grondstoffen maakt het voor elke belegger eenvoudig mogelijk om te speculeren op de grondstoffenprijzen. 

Benieuwd hoe dat nu precies in zijn werk gaat? Onze specialisten leggen het voor je uit.

In welke grondstoffen kan je beleggen via een EFT?

Wanneer je de samenstelling van een grondstof ETF onder de loep neemt, zal je tot de vaststelling komen dat er tal van verschillende grondstoffen deel van kunnen uitmaken. Dit heeft als gevolg dat ze het bijvoorbeeld mogelijk maken om:

  1. Te beleggen in Koffie;
  2. Te beleggen in Tarwe;
  3. Te beleggen in Aluminium.
Investeren in Lithium

Het zijn slechts enkele van de meer klassieke grondstoffen waarin je door middel van een grondstof ETF kan beleggen.

Zo zijn EFT’s die nauw samenhangen met de wereldwijde verduurzaming in trek. Denk hierbij aan grondstoffen die gebruikt worden voor zonnepanelen en accu’s: zo kan je bijvoorbeeld investeren in Neodymium of Lithium.

Beursdefinitie EFT

Nemen we er de beursdefinitie van een grondstof bij, dan zien we dat er daarvoor wordt verwezen naar een basis die wordt gebruikt voor het creëren van producten of goederen.

Om op de beurs verhandeld te kunnen worden dient een grondstof inwisselbaar te zijn voor een ander type grondstof die over dezelfde soort of gradatie beschikken.

De afkorting ‘ETF’ staat dan ook voor ‘Exchanged Traded Fund investment’

Beperkt aanbod

Een andere belangrijke eigenschap waar grondstoffen over dienen te beschikken is dat er een beperkt aanbod voor moet bestaan.

Dit betekent concreet dat de actuele prijs zal worden bepaald door het spel van vraag en aanbod. Is er bijvoorbeeld op een bepaald ogenblik sprake van een beperkte hoeveelheid aan beschikbare olie?

Dan zal dat ervoor zorgen dat de olieprijs logischerwijs zal stijgen. Wordt er echter meer olie aangeboden dan er daadwerkelijk vraag naar is? Dan kan de prijs onder druk komen te staan.

Hoe werkt beleggen door middel van een grondstof EFT

Een ETF beleggen in grondstoffen staat er in de praktijk om bekend over een meer duurzame dynamiek te beschikken dan dat geldt voor de handel in aandelen van bedrijven.

Voor een bedrijf geldt dan ook dat ze bijvoorbeeld failliet kan gaan. Bij grondstoffen is dat niet het geval. Voor elke grondstof geldt dat ze altijd in min of meerdere mate voor handen blijven.

Interesse in EFT sterk toegenomen

Dat de interesse van beleggers in een kwalitatieve grondstof ETF door de jaren heen zo sterk is toegenomen is het gevolg van het karakter van grondstoffen als basis voor de wereldwijde economie.

Zonder grondstoffen zoals bijvoorbeeld olie, ijzererts en tarwe zouden sectoren zoals transport evenals de voedingsproductie vrijwel onmogelijk kunnen bestaan in de vorm zoals we ze nu kennen. Toch ziet de oorsprong van de handel in grondstoffen er helemaal anders uit.

De handel ontstond omdat er overschotten werden verkocht door zelfvoorzienende gemeenschappen.

Volgens experten zijn op deze manier de eerste (mini)economieën gevormd.

Derivaten in grondstoffen

Als je ervoor kiest om te investeren via een ETF in grondstoffen zal je tot de vaststelling komen dat je bijna altijd belegt in derivaten op grondstoffen.

Dit betekent concreet dat het fonds geen fysieke grondstoffen zal opkopen. Dit gezegd hebbende zijn er ook uitzonderingen. Voor verschillende goud-ETF’s geldt bijvoorbeeld dat ze wel degelijk fysieke gouden baren aanhouden ergens in een kluis.

Hoe dan ook is het zo dat er door middel van een grondstof ETF altijd wordt gespeculeerd op de waarde waar fysieke grondstoffen over beschikken. Dit zonder al de (praktische) beslommeringen waar je anders rekening mee zou moeten houden.

Investeren in ETF

Welke voordelen zijn er verbonden aan via een ETF beleggen in grondstoffen?

ETF beleggen heeft het voor beleggers mogelijk gemaakt om op een toegankelijke manier te kunnen investeren in bepaalde complexe markten. Voor de grondstoffenhandel geldt namelijk dat ze an sich vaak als erg complex wordt bestempeld.

Eventuele schommelingen in de prijs van de grondstoffen zijn dan ook moeilijk te voorspellen. Als je de keuze maakt voor ETF beleggen in grondstoffen beleg je vaak in verschillende derivaten of grondstof gerelateerde bedrijven in één keer. 

Risicospreiding

Deze ‘pakketten’ zorgen ervoor dat er een goede spreiding van het risico kan worden gerealiseerd.

De spreiding die wordt gerealiseerd middels een grondstof ETF zorgt ervoor dat mogelijke schommelingen in individuele grondstofprijzen over een mindere invloed beschikken op de koers van de volledige grondstoffen ETF. 

Het is mede omwille van deze reden dat beleggen via een ETF in grondstoffen wordt bestempeld als een vrij stabiele belegging. Dit zelfs in tijden waarin er bijvoorbeeld sprake is van hoge inflatie. 

Tijdens een dergelijke periode vormen beleggen in grondstoffen dan ook een uitstekende hedge voor andere soorten beleggingen in je portefeuille.

Kan je automatisch beleggen in een ETF die grondstoffen volgt?

Automatisch beleggen in een ETF die grondstoffen volgt is een mogelijkheid die door verschillende brokers wordt aangeboden. 

Dit betekent vaak dat je in eerste instantie als belegger een bepaald plan moet aanmaken. Dat plan bevat alle informatie voor de terugkerende (automatische) investeringen die je wenst te doen. 

Je dient met andere woorden aan te geven: 

1. In welke ETF je periodiek wenst te gaan beleggen;
2. Voor welk bedrag je periodiek wenst in te stappen;
3. Over welke periodiciteit je investeringen moeten beschikken;

Eenmaal het plan is ingesteld kan je volledig automatisch beleggen in een ETF die de prijs van een bepaalde grondstof of een verzameling van grondstoffen volgt.

Eenmaal het plan is ingesteld kan je volledig automatisch beleggen in een ETF die de prijs van een bepaalde grondstof of een verzameling van grondstoffen volgt.

Via een ETF beleggen in grondstoffen kan dus het overwegen waard zijn

Het valt absoluut te begrijpen dat het merendeel van de beleggers vandaag de dag willen kunnen genieten van blootstelling aan grondstoffen binnen hun portefeuille. 

De komst van zogenaamde grondstoffen ETF’s heeft er in de praktijk bovendien voor gezorgd dat speculeren op de prijs van dergelijke basisproducten eenvoudiger dan ooit is geworden. 

Bij een grondstof ETF kopen dien je wel altijd goed te kijken naar de inhoud waarover ze beschikt. De diversiteit waar je op kan rekenen wordt immers logischerwijs volledig bepaald door de samenstelling van de ETF. 

Gelukkig bestaat er op dit vlak voor ieder wat wils. In ieder geval, zou jij ook graag willen beleggen in grondstoffen? Dan kan door middel van een ETF beleggen in grondstoffen zeker het overwegen waard zijn. 

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button