Koffie prijs

Koop hier je koffie aandelen

Koffie, wie kent het niet? Bijna iedereen kent het woord koffie wel. Deze grondstof is bij veel mensen geliefd en wordt dagelijks gedronken. Koffie is een grondstof waarin het mogelijk is om te beleggen, net als andere grondstoffen zoals bijvoorbeeld cacao, suiker of mais. Maar wat is koffie nu precies?

De actuele koffie prijs is continu in beweging. Koffie als grondstof wordt net als bijvoorbeeld goud, platina en katoen wereldwijd verhandelt. De prijzen van deze grondstoffen blijven daardoor in beweging.

In dit artikel zijn er diverse onderwerpen die aan bod komen. Wil je direct door naar de paragraaf waar je meer over wilt weten? Dan kun je deze zeer eenvoudig opzoeken:

Verder in dit artikel

koffie
Foto door Kevin Menajang via Pexels

1. Wat is koffie?

Koffie is het meest genuttigde warme drank wat we kennen. Het wordt bereid op basis van water en gedroogde en gebrande bonen van de koffieplant. Bijna iedereen kent wel de gebrande koffieboon, maar niet iedereen herkent een echte koffieplant. We vertellen je er graag wat meer over.

2. De geschiedenis van koffie

Volgens een Ethiopisch legende ontdekte de geitenherder Kaldi voor het eerst het effect van koffiebomen. Het verhaal gaat dat Kaldi de koffie ontdekte nadat hij merkte dat zijn geiten enorm energiek werden na het eten van de bessen van deze boom. Zo energiek dat ze er ‘s nachts niet van wilde slapen.

Kaldi vertelde zijn ervaring aan de abt van het plaatselijke klooster, waarna die abt de bessen dronk. Hij merkte dat het hem alert hield tijdens de lange uren van het avondgebed. Deze ontdekking werd gedeeld met de andere monniken en de kennis over de bessen begon zich te verspreiden.

De echte koffieteelt en –handel begon op een Arabisch schiereiland. Tegen de 15e eeuw werd koffie verbouw in het Jemenitische district Arabië en tegen de 16e eeuw was het bekend in Perzië, Egypte, Syrië en Turkije.

Koffie werd daarmee een sociale aangelegenheid. Het werd niet alleen thuis gedronken, maar er ontstonden ook openbare koffiehuizen. Er werd daar niet alleen koffie gedronken, maar ook muziek beluistert, spellen gespeeld (schaken) en men bleef op de hoogte van het actuele nieuws.

In de 17e eeuw had koffie ook zijn weg naar Europa gevonden en werd het wereldwijd bekend. Opmerkelijk is dat koffie de gebruikelijke ontbijtdrankjes van die tijd ging vervangen, dit was bier en wijn.

koffie
Foto door Daniela Constantini via Pexels

3. Plantages over de hele wereld

De vraag naar koffie bleef zich steeds verder verspreiden. Hierdoor ontstond er een hevige concurrentie om koffie ook buiten Arabië te gaan verbouwen.

Nederlanders kregen in de tweede helft van de 17e eeuw zaailingen te pakken. Hun eerste pogingen om ze in India te planten mislukten. Maar ze waren wel succesvol in Batavia, een eiland in Java (huidige Indonesië). De planten bloeiden al snel en de Nederlanders kregen een productieve en groeiende handel in koffie.

4. Productie van koffie

Koffie heeft een lange reis moeten afleggen om van plant tot je verse kop koffie te komen. Er zijn een reeks stappen die gezet moeten worden om het beste van koffie naar boven te halen:

 • Planten
 • Oogsten
 • Verwerking van oogst
 • Drogen van bonen
 • Sorteren van bonen
 • Exporteren van bonen
 • Proeven van koffie
 • Roosteren
 • Koffie malen
 • Koffie zetten

4.1 Planten

De oorsprong van koffie begint bij een zaadje. Gedroogd, geroosterd en gemalen wordt het gebruikt om koffie van te zetten. Maar als je het zaadje niet verwerkt maar juist plant, dan kan het uitgroeien tot een koffieboom.

Koffiezaden worden geplant in grote bedden op schaduwrijke plantages. De zaailingen worden regelmatig bewaterd en uit de felheid van het zonlicht gehouden. Het planten van de zaailingen vindt vaak plaats in een natte periode, zodat de grond vochtig blijft en de wortels zich goed stevig kunnen vastzetten.

4.2 Oogsten

koffieAfhankelijk van het ras duurt het ongeveer 3 tot 4 jaar voordat een nieuwe koffieboom vruchten afgeeft. De vrucht – ook wel koffiekers genoemd – is dieprood van kleur als hij rijp is en geoogst kan worden.

Over het algemeen is er één keer per jaar een grote oogst. In de meeste landen wordt de koffiekers met de hand geplukt (erg arbeidsintensief), maar in landen zoals Brazilië gebeurd het machinaal. Dit komt omdat zij een relatief vlak landschap hebben.

4.3 Verwerking van oogst

Nadat de koffie geplukt is, moet men zo snel mogelijk de verwerking van de oogst starten. Dit om bederf van het fruit te voorkomen. Dit kan op twee manieren gebeuren:

 • De droog methode: vers geplukte koffiekersen worden eenvoudig uitgespreid op een groot oppervlak om ze in de zon te drogen. Om te voorkomen dat de kersen bederven worden ze de hele dag door elkaar geharkt en gekeerd. ‘s nachts of bij regen worden ze afgedekt om te voorkomen dat ze nat worden. Afhankelijk van het weer kan dit proces enkele weken duren.
 • De natte methode: deze methode verwijdert het vruchtvlees van de koffiekers direct na het oogsten, zodat de boon kan worden gedroogd met alleen het perkamentvel er nog omheen. Het schil wordt van het vruchtvlees gescheiden. Vervolgens worden de bonen op gewicht gescheiden voordat ze het water in gaan. De lichte bonen drijven naar boven, de zwaardere en rijpe bonen zinken naar de bodem. Na deze scheiding wordt de rijpe koffie in fermentatietanks gebracht. Hierin zullen ze de gladde slijmlaag verwijderen in ongeveer 12 tot 48 uur. Als deze gisting is voltooid voelen de bonen ruw aan.

4.4 Drogen van bonen

Als de bonen volgens de natte methode zijn verwerkt dan moeten ze nog worden gedroogd tot ongeveer 11% vochtinhoud om ze goed voor te bereiden voor de opslag.

4.5 Sorteren van bonen

Voordat de perkamentkoffie kan worden geëxporteerd worden ze eerst gesorteerd. Dit gebeurt op grootte en gewicht, ook worden ze beoordeeld op kleurfouten en andere onvolkomenheden.

4.6 Exporteren van bonen

koffieDe gesorteerde bonen (ook wel groene koffie genoemd), wordt in jute zaken verscheept. De wereldproductie van koffie werd in 2015 geraamd op 152,7 miljoen zakken van 60 kg per stuk. Bron: USDA Foreign Agriculture Service

4.7 Proeven van koffie

Koffie wordt veelvuldig getest op kwaliteit en smaak. Dit proces wordt ook wel cupping genoemd. De proever beoordeelt de bonen op visuele kwaliteit. Ook worden de bonen geroosterd in een kleine brander, waardoor er koffie gezet kan worden.

Er worden dagelijks monsters uit verschillende batches gehaald. Op deze manier kan de koffie geanalyseerd en beoordeeld worden. Ook kunnen gebreken vroegtijdig opgespoord worden.

4.8 Roosteren

De groene koffiebonen moeten nu geroosterd worden, zodat we de koffie gaan herkennen die we dagelijks zien. Na het branden van de bonen worden ze onmiddellijk gekoeld door lucht of water. Dit proces gebeurd meestal in het land waar de koffie ook verkocht wordt, om de verse bonen zo snel mogelijk bij de consument te kunnen afleveren.

4.9 Koffie malen

De smaak van de koffie hangt voor een deel af van een goede maling. De tijd dat het koffiedik in contact komt met het water is bepalend voor de ideale maalgraad. Hoe fijner de maling, hoe sneller de koffie moet worden bereid.

4.10 Koffie zetten

Dan het leukste deel van alles: genieten van een vers gezette kop koffie!

koffie
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

5. Productielanden van koffie

Als het gaat om de koffieproductie dan is Brazilië een echte wereldleider. Als grootste producent ter wereld van de (hoogwaardige) Arabica bonen. Vietnam is de grootste producent van de Robusta-bonen. Colombia volgt als tweede op de ranglijst voor de Arabica-bonen.

6. Koffie prijs

De koffie prijs hangt vaak helemaal af van Brazilië. Zij zijn de wereldleider op dit gebied en daarom ook van groot belang voor de prijzen voor koffie. Als grondstofproduct is koffie volatiel. Veel investeerders richten zich daardoor ook op de Braziliaanse productie en economie.

De koffie prijs hangt ook erg af van het weer. Omdat het een agrarisch product is, en dus weersafhankelijk kan dit de prijs drukken en laten stijgen. Elk jaar wordt de koffie industrie bijvoorbeeld bedreigt door bevriezing. Gemiddeld zorgt deze bevriezing in Brazilië elke 5 jaar voor problemen in de koffie industrie. Door deze ongunstige weersomstandigheden kan dit de koffie prijs doen stijgen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button