Neodymium prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Neodymium prijs grafieken en tabellen

De Neodymium prijs wordt bepaald aan een aantal de hand van een aantal factoren. Er zijn wel enkele beursprijzen bekend, maar deze lopen teveel uiteen om daar een vast prijskaartje aan te hangen.

Om deze reden hebben wij ervoor gekozen om de Nederlandse prijzen te hanteren. Voor poeder betaal je tussen de 15 en 25 euro per gram als we kijken naar de grondstof in zijn pure vorm.

Als je dan naar een Neodymium staaf kijkt dan betaal je voor 10mm €142,- en voor 100mm €692,-. Je zou dus de conclusie kunnen trekken dat hoe groter je het inkoopt hoe meer je kunt besparen.

Deze grondstof wordt vooral in magneten gebruikt en is pas in 1885 ontdekt. Ook kan het gebruikt worden voor het maken van speciale kleuren van glas.

Veel mensen kennen deze grondstof niet, ondanks dat hij in meer producten wordt gebruikt als dat wij weten. Een goed voorbeeld zijn bijvoorbeeld headsets die bijna iedereen gebruikt.

Een ding is zeker en dat is dat de prijs de afgelopen jaren flink is gestegen. Ook in de toekomst zal dit gaan gebeuren omdat we het natuurlijk voor steeds meer producten gebruiken en daardoor stijgt de vraag “te” snel.

Hoe komt de Neodymium prijs tot stand?

De Neodymium prijs wordt vooral bepaald door de vorm waarin je het koopt. Je ziet namelijk dat in de verhouding de prijs van poeder goedkoper is als die van een staaf.

Dit heeft alles te maken met het intensieve arbeidsproces wat er nodig is om er een staaf van te kunnen maken. Daarnaast heb je vaak ook niet veel van deze grondstof nodig om een magneet te maken.

Echter zijn er natuurlijk wel bedrijven die dit op grote schaal doen. Zij kopen de grondstof dan ook vaak een heel stuk goedkoper in.

Je ziet wel dat de afgelopen maanden en jaren de prijs aan het stijgen is. Dit is niet zo heel gek aangezien de vraag ook stijgt.

Voor de toekomst is het dan ook belangrijk dat er meer geproduceerd gaat worden. Alleen of dat haalbaar is dat weten de experts nog niet precies.

Productielanden van Neodymium 

China is het grootste land qua productie van Neodymium en daardoor bepalen zij ook het grootste gedeelte van de prijs. 

Het is ook niet gek, want zij zijn een van de weinige landen waar deze grondstof wordt gedolven. Dit zien wij de komende jaren ook nog niet veranderen. 

Over het algemeen wordt het alleen gebruikt voor het maken van magnetische verbindingen. De vraag stijgt en de prijs ook, maar de vraag stijgt nog niet zo hoog dat er een tekort dreigt.

3. Feiten over de grondstof Neodymium 

1: China is de grootste producent van de pure grondstof, maar ook de magnetische verbinding die met de grondstof gemaakt kunnen worden.

2: Pas in 1885 is door een Oostenrijkse wetenschapper ontdekt dat het om een uniek atoom ging.

3: Pas in 1925 werd de grondstof ook echt daadwerkelijk in legeringen en andere magnetische verbindingen gebruikt. Het is dus een relatief jonge metaalsoort.

4: Het kan worden gebruikt voor het maken van rood en grijs glas in combinatie met andere grondstoffen.

5: Deze grondstof wordt maar in kleine hoeveelheden op het internet aangeboden in Nederland. We zien dat je het in zowel poedervorm alsmede staven kunt kopen.

6: De prijs is tientallen jaren stabiel geweest, maar sinds ongeveer 3 jaar is hij flink aan het stijgen.

7: De echt sterke magneten bevatten Neodymium vanwege zijn krachtige werking.

8: Door astronomen wordt ook een kleine hoeveelheid gebruikt van deze grondstof. Zij kunnen daar namelijk spectrumlijnen mee kalibreren.

9: Transperante lasers hebben vaak ook een kleine hoeveelheid Neodymium in het apparaat zitten.

10: Ook in headsets die gebruik maken van magneten komt deze grondstof voor. Veel mensen die het niet kennen, weten het nu pas dat het in hun headset ook zit.

Historie van Neodymium 

Een Oostenrijkse wetenschapper heeft de grondstof Neodymium pas in 1885 ontdekt en toen was er ook nog geen prijs aan verbonden. Het heeft namelijk tot 1925 geduurd voordat er ook daadwerkelijk gebruik werd gemaakt van deze grondstof.

Dit resulteerde vervolgens in de ontwikkeling van de eerst magneet met deze grondstof in 1927 Het is een van de sterkste magneet en metaalsoorten ter wereld.

In het begin werd het voornamelijk gebruikt voor legeringen die magnetisch moesten zijn of de echte magneten die mensen kochten. Dit gebeurde vanaf omstreeks 1982.

Later werd het ook gebruikt voor bijvoorbeeld headsets om deze op een magnetische manier te kunnen laten verstellen. Dit zorgde ervoor dat hij ook altijd op de juiste stand blijft zitten.

Daarnaast zagen we ook dat het in glas werd gebruikt bijvoorbeeld in combinatie met violet. Op deze manier konden ze rood of grijs gekleurd glas ontwikkelen.

De Magneet Neodymium 

De magneet Neodymium werd pas laat ontwikkeld. Om precies te zijn moeten we echt terug naar 1982, terwijl de grondstof in 1885 al ontdekt werd.

Het werd toentertijd vooral in de industrie sector gebruikt voor magnetische werkingen op voertuigen, maar ook op gereedschap.  Dit werd in opdracht gedaan voor General Motors door de Japanse wetenschapper Masato.

Waar kun je Neodymium kopen?

Momenteel zien we naast de Neodymium prijs op de beurzen dat de grondstof ook online te verkrijgen is. Dit gebeurd vaak bij labratoria omdat zij de enige zijn die de grondstof kunnen bewerken.

We zien dat de meeste mensen het in poedervorm kopen. Dit is niet alleen omdat dat vele malen goedkoper is, maar het is ook praktischer.

In poeder vorm kun je het namelijk aan producten toevoegen, terwijl je dat met een staaf niet kan. Echter worden de staven in de praktijk toch ook veel gebruikt.

Vaak zit er een stukje van in magneten die je op een schoolbord ziet. Dit omdat ze goed stevig op bord kunnen worden bevestigd.

Het is een hele kostbare grondstof, dus het is niet zomaar voor iedereen weggelegd. Voor een staaf betaal je namelijk tussen de 6,92 en 14,20 per millimeter.

Hoe groter je het koopt hoe goedkoper. Daarentegen kost poeder per gram ongeveer 15,72 tot 23,18 alleen dan heb je wel een stuk meer volume!

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button