In een ETF beleggen, hoe werkt dat precies?

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

De beleggersmarkt is de voorbije jaren steeds toegankelijker geworden zo ook in het geval van ETF beleggen. Voor mensen met een beperkter budget om te beleggen geldt dan ook dat ze vandaag de dag over de mogelijkheid beschikken om posities op de beurs in te nemen. 

Een beleggingsproduct dat hier een aanzienlijke bijdrage aan heeft geleverd is de zogenaamde ETF of tracker. In een ETF beleggen zorgt ervoor dat je ook met een eerder bescheiden bedrag toch goed gediversifieerd kan beleggen. Ben je benieuwd om hier meer over te weten te komen? Dan moet je zeker de inhoud van dit blogartikel doornemen.

Wat is een ETF en hoe kan je er in beleggen?

Het is natuurlijk best mogelijk dat je als beginner nog niet precies weet wat je nu exact kan verwachten van ETF beleggen. Veel mensen stellen zich dan ook de vraag “wat is ETF beleggen”? Eén van de vaakst gehoorde misverstanden heeft betrekking tot het feit dat veel mensen vermoeden dat een ETF en een aandelenfonds precies hetzelfde zijn. Dat is niet zo. 

Naar een ETF wordt in de praktijk vaak verwezen als zijnde een zogenaamde tracker. Eigenlijk geeft dit precies aan wat dit beleggingsproduct doet. Concreet betekent dit dat een ETF de koers volgt van de achterliggende activa. Voor deze activa geldt dat ze verschillende zaken kan zijn. Denk hierbij onder meer aan:

  • Aandelen;
  • Grondstoffen;
  • Obligaties;

Als je aan ETF beleggen wil doen is het dus van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat je in het merendeel van de gevallen geen echte eigenaar zal worden van de onderliggende activa. 

Er wordt door het merendeel van de trackers dan ook louter gespeculeerd op de koers waar de onderliggende activa over beschikt. Uiteraard is het ook mogelijk dat het gaat om een verzameling van bijvoorbeeld verschillende ETF aandelen. De enige uitzondering hierop vormt de fysieke ETF. Voor dit type ETF geldt dat ze wel degelijk daadwerkelijk investeert in de activa in kwestie. 

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het beleggen in ETF?

Beleggen in een ETF geniet vandaag de dag een uitzonderlijke populariteit. Dat is het gevolg van verschillende factoren. In eerste instantie geldt voor een ETF dat ze op dezelfde manier wordt verhandeld op de beurs als een klassiek aandeel. 

Dat betekent dat ze zeer eenvoudig kan worden aangekocht en verkocht. Bovendien geldt voor verschillende brokers dat ze ETFs extra in de kijker plaatsen door er bijvoorbeeld geen transactiekosten voor in rekening te brengen. Dat is echter sterk afhankelijk van de broker in kwestie. Beleggen in een ETF brengt echter nog voordelen met zich mee.

Het belangrijkste probleem waar veel beleggers tegenaan lopen heeft betrekking tot het feit dat ze over een onvoldoende beleggingsbudget beschikken om gediversifieerd te kunnen beleggen. 

Toegegeven, wanneer je elk aandeel uit de Amerikaanse S&P 500 wenst te bezitten zal je daarvoor een behoorlijk budget moeten voorzien. Bovendien zullen de kosten voor het individueel aankopen van deze aandelen torenhoog uitvallen waardoor op deze manier beleggen eigenlijk niet interessant is. 

Door een S&P 500 ETF aan te kopen geniet je in één klap van blootstelling aan de 500 grootste Amerikaanse bedrijven van dat moment. Wil je het liever dichter bij huis zoeken? Dan kan je op een gelijkaardige manier investeren in bijvoorbeeld een AEX ETF. Deze volgt de bedrijven die deel uitmaken van de Nederlandse AEX index. Dit maakt beleggen voor veel mensen veel toegankelijker.

Hoe interessant is passief beleggen in een ETF?

Worden geïnvesteerd. Wanneer je kiest voor een optimaal gediversifieerde ETF zou dat in principe mogelijk kunnen zijn. Je zou hiervoor dan kunnen kijken naar een index ETF of naar aan marktbrede ETF zoals bijvoorbeeld een All-World exemplaar. 

Passief in een ETF beleggen zorgt ervoor dat je verschillende pijnpunten van het beleggen kan voorkomen of het hoofd kan bieden. Vaak is het namelijk zo dat beleggers zich laten leiden door hun emoties waardoor ze impulsieve, niet echt interessante keuzes maken. 

Voor deze keuzes geldt dat ze het potentiële rendement dat kan worden geboekt aanzienlijk kunnen ondermijnen. Bij passief beleggen is dat risico uiteraard heel wat minder aanwezig. 

Kan je passief inkomen verdienen met beleggen ETF?

Bij een ETF kopen stellen heel wat beleggers zich de vraag of ze op die manier ook kunnen bouwen aan een passief inkomen. Wanneer je investeert in bijvoorbeeld de voor jou beste ETF die aandelen volgt spreekt het voor zich dat je zomaar kan verwachten dat deze op periodieke basis dividenden uitbetaald. 

Dat is mogelijk, maar dat is niet altijd het geval. Voordat je gaat beleggen in een bepaalde ETF is het dan ook zeer belangrijk om stil te blijven staan bij het type ETF waarin je investeert. Op dit vlak wordt er in de praktijk een onderscheid gemaakt tussen de volgende mogelijkheden:

  1. Een kapitaliserende ETF (waarbij de dividenden niet worden uitbetaald);
  2. Een uitkerende ETF (waarbij de dividenden wel worden uitbetaald);

Als jij een belegger bent die de focus legt op het realiseren van een passief inkomen zal je wellicht voor deze tweede optie willen kiezen. Je dient er wel rekening mee te houden dat deze keuze ten koste zal gaan van de prijsevolutie van de ETF waarin je gaat investeren. 

Een beleggingsproduct dat dividend uitkeert groeit logischerwijs minder snel dan een product waarbij er geen gedeelte van de winst wordt uitbetaald, maar deze opnieuw wordt geïnvesteerd. 

Voor wie is ETF beleggen een interessante keuze?

Doorheen deze pagina heb je wellicht een goed antwoord gekregen op de vraag “wat is ETF beleggen”. Dit gezegd hebbende geldt voor veel mensen dat zich bovendien nog de vraag zullen stellen of deze vorm van beleggen voor hen nu al dan niet interessant is. 

In principe kan beleggen in een ETF voor elke belegger de moeite waard zijn. Al was het maar om te kunnen rekenen op een goed gediversifieerd fundament waar de rest van je beleggingen en investeringen omheen worden gebouwd. 

Bovendien biedt een ETF ook aan de minder gefortuneerde belegger de mogelijkheid om toch optimaal in te kunnen spelen op bepaalde opportuniteiten die zich op de markt aandienen.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button