Nieuws

Nieuws: Chinese exportrestricties stuwen galliumprijs naar hoogtepunt

Hoe beïnvloeden de exportrestricties de galliumprijs?

Gallium is een waardevol metaal met cruciale toepassingen in de halfgeleiderindustrie, zoals telecommunicatie, zonnecellen en de EV-sector.

China kondigde in juli van dit jaar al aan dat er maatregelen zouden komen voor twee metalen: gallium en germanium.

De exportrestricties lijken een reactie op de strengere exportregels op bijvoorbeeld AI-accelerators, die recent aan het land zijn opgelegd. Sinds 1 augustus zijn de exportrestricties actief.

De prijs van gallium is aanzienlijk gestegen als gevolg van de exportrestricties die China heeft opgelegd. Volgens Fastmarkets heeft de kiloprijs van gallium op 9 augustus het niveau van 400 Amerikaanse dollar bereikt.

Dit is een stijging van meer dan 50% sinds de aankondiging van de Chinese maatregelen. Deze prijsstijging is zelfs de hoogste in tien maanden en markeert een aanzienlijke verstoring in de markt.

Wat betekenen de maatregelen voor de beschikbaarheid van gallium?

De Chinese exportrestricties hebben geleid tot een verminderde beschikbaarheid van gallium op de wereldmarkt.

Het land raffineert volgens EU-cijfers ongeveer 94% van het gallium in de wereld. Vanaf 1 augustus is voor exporteurs noodzakelijk om toestemming te verkrijgen voor de uitvoer van gallium.

Hoewel sommige exporteurs al aanvragen hebben ingediend, wordt verwacht dat het proces zes tot acht weken in beslag zal nemen.

Dit heeft de wereldmarkt voor gallium geconfronteerd met een bevoorradingskrimp, die mogelijk tot na augustus kan voortduren, zelfs als de goedkeuringen uiteindelijk worden verleend.

Veel grote bedrijven buiten China hebben voorraden van de grondstof. Dan Manaig, directeur Global Sales en Strategy bij Wuhan Tuocai Technology Co, een raffinaderij in China, verwacht dan ook dat de belangrijkste buitenlandse afnemers van gallium in staat zullen zijn om tekorten op korte termijn te overbruggen met bestaande voorraden.

Er bestaat echter ook de mogelijkheid dat het metaal massaal wordt opgekocht wanneer veel van de eerste exportaanvragen zouden afgewezen worden uit angst voor voorraadtekorten. Dit zou de prijs van gallium nog verder opdrijven.

Welke impact hebben de exportrestricties op investeerders?

De prijsvolatiliteit en de bevoorradingsonzekerheid in de galliummarkt kunnen een directe impact hebben op investeerders.

Bedrijven, die afhankelijk zijn van gallium voor hun productieprocessen, zoals halfgeleiderfabrikanten, kunnen geconfronteerd worden met hogere kosten en verstoord aanbod.

Tegelijkertijd kunnen beleggers in de metaalmarkt kansen zien in de stijgende prijzen van gallium. Het is echter belangrijk op te merken dat de markt erg volatiel en onzeker blijft en afhankelijk is van de goedkeuringsprocessen en verdere ontwikkelingen in de handelsomgeving.

De geopolitieke spanningen en machtsstrijd in de technologie-industrie blijven de prijs van gallium en andere kritieke materialen voorlopig beïnvloeden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button