Wat is China’s positie op de wereldmarkt in grondstoffen?
China heeft de afgelopen decennia een steeds grotere positie ingenomen op de wereldmarkt voor grondstoffen.
Het land is een van de grootste producenten en consumenten van grondstoffen ter wereld, zoals staal, koper, aluminium, zeldzame aardmetalen en kolen.
Als producent van grondstoffen heeft China een belangrijke positie in de wereldmarkt voor bijvoorbeeld staal en koper. China is de grootste producent van staal ter wereld en de op een na grootste producent van koper.
Het land heeft ook een grote productiecapaciteit voor aluminium en zeldzame metalen, die essentieel zijn voor veel moderne technologieën zoals smartphones en elektrische auto’s.
Maar, momenteel is de positie van China als het gaat om koffie en soja ook erg sterk. Het is zelfs zo, dat het soja niet meer hoeft in te kopen de komende jaren en dat de koffie-export erg sterk gedaald is.
Wat is er gebeurt op de sojamarkt?
In 2018 was het nieuws nog dat China soja nodig had, heel veel soja. Er was een handelsoorlog gaande tussen de VS en China.
En dat laat China niet voor wat het is, dus in de 5 jaar die volgden heeft China heftig geïnvesteerd in soja-productie en import.
Er zijn veel boeren in China die volledig afhankelijk zijn van hun gewassen. Dit zorgt er voor dat China veel mogelijkheden heeft om de productie in eigen land te verhogen en dat is wat het heeft gedaan.
Dat, tezamen met de importgroei, zorgde er voor dat China vandaag de dag vol zit met soja en dat doet wat met de internationale markt.
Wat doet dit met de internationale prijzen en investeringen?
Handel en prijzen hangen af van de wereldwijde markten. En China is een groot land met veel import en veel geld.
Als een land als China zelfvoorzienend is en import laat dalen, dan heeft dat effect op de prijzen van de landen van buitenaf. Zo merk je dus dat met minder export naar China, het aanbod groter is dan de vraag en de prijzen kunnen dalen.
China is nog niet helemaal zelfvoorzienend en heeft nog altijd soja nodig in de toekomst. Het kan dan ook erg goed zo zijn, dat deze dip een tijdelijke is en de toekomst weer rooskleurig is.
Maar, als China blijft investeren in de zelfvoorzienendheid, dan kan het wel eens zo zijn dat de afzetmarkt China niet meer toegankelijk is voor buitenlandse exporteurs. En dat zal de prijs doen dalen.
Zolang soja in de Westerse wereld nog niet zijn grote intrede doet en de vraag er naar niet explosief stijgt, zullen de producenten van soja een andere weg moeten vinden om hun aanbod te verkopen.
Waar dat precies zal gebeuren is erg onzeker en dat geld dus ook voor de toekomst van investeringen in soja.