De tarweprijs stabiliseert
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Hoe ontwikkelt de tarweprijs zich?
Na de inzet van de daling van de tarweprijs vorig jaar blijft de graanmarkt op dit moment over het algemeen rustig. Er zijn weinig veranderingen in de prijzen.
Terwijl de prijs van brood iets duurder wordt, blijft de tarweprijs opmerkelijk genoeg stabiel. Ten opzichte van 2022 is een flinke daling in de prijs te zien.
Hoewel de tarweprijzen wereldwijd volatiel zijn, weerspiegelen consumenten- en producentenprijzen op korte termijn weinig van de schommelingen in telersprijzen.
Industriële contracten dekken de grondstofvoorziening en prijsrisico’s af. De vraag naar tarwe, de voorraden en de oogstverwachtingen bepalen de prijs van tarwe.
Wat drijft de tarweprijs op de internationale graanmarkt?
De prijsontwikkelingen worden op dit moment sterk beïnvloed door wereldwijde conflicten en de oogstverwachtingen voor het seizoen 2023/24.
De vooruitzichten voor het oogstseizoen 2023/2024 zijn gunstig en het graanareaal in Nederland neemt toe.
Ondanks de uitbreiding van het graanareaal in Nederland in 2022 en 2023 wordt verdere groei voor het volgende seizoen als onwaarschijnlijk beschouwd vanwege oplopende teeltkosten.
Geopolitieke spanningen en beperkte kunstmestbeschikbaarheid vormen uitdagingen voor de tarweprijzen. Ook extreme weersituaties in sommige graangebieden zorgen voor onzekerheid.
Het mondiale tarweaanbod krimpt bijvoorbeeld door droogte in Australië, Argentinië en Canada. Dit leidt tot een daling van de wereldwijde tarwevoorraden.
Beperkte exportvoorraden als gevolg van de oorlog in Oekraïne leiden tot een stagnatie van de export uit Oekraïne en Rusland. Samen zijn zij goed voor 30 procent van de wereldwijde tarwe-export.
Oekraïne kan de wereldwijde voorraaddaling niet compenseren ondanks een goede tarweopbrengst. De export uit het land blijft spannend door het uitblijven van een graandeal en de kwetsbaarheid van havens.
Het conflict en de aangekondigde weigering van Rusland om de graandeal met Oekraïne te verlengen, zorgen voor volatiliteit op de wereldmarkt.
Biedt de huidige graanmarkt kansen om te investeren in tarwe?
Gezien de complexe dynamiek op de internationale graanmarkt lijkt investeren in tarwe op dit moment een uitdagende, maar potentieel lucratieve onderneming.
De volatiliteit in tarweprijzen biedt beleggers zowel risico’s als kansen. Deze volatiliteit wordt aangedreven door geopolitieke spanningen en schommelingen in wereldwijde vraag en aanbod.
De vooruitzichten voor het oogstseizoen 2023/2024 zijn gunstig, maar wereldgebeurtenissen hebben veel invloed op het mondiale tarweaanbod.
Het is daarom essentieel voor investeerders om nauwlettend toezicht te houden op de markttrends en de gevolgen van geopolitieke ontwikkelingen.
De beperkte beschikbaarheid van kunstmeststoffen en de kwetsbaarheid van belangrijke tarwe-exporteurs voegen extra lagen van onzekerheid toe.
Voor wie bereid is de risico’s te beheren en strategisch in te spelen op marktdynamiek, kan investeren in tarwe op dit moment mogelijk interessante mogelijkheden bieden.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.