Sojabonen prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Net als veel andere grondstoffen kun je ook beleggen in sojabonen. Het ligt misschien niet zo voor de hand om hierin te beleggen of te handelen. Sojabonen worden bijvoorbeeld veel minder gebruikt om op te eten. Deze peulvrucht wordt vooral gebruikt om sojamelk, sojasauzen of als bemesting gebruikt.

Er is steeds meer vraag naar sojabonen en daarom worden sojabonen steeds interessanter om in te beleggen. Maar wat zijn sojabonen nu precies?

sojabonen prijs

Wat zijn sojabonen?

Zoals hierboven al benoemd is de sojaboon een peulvrucht. Oorspronkelijk komen ze veelal uit Oost-Azië, maar tegenwoordig worden ze wereldwijd gekweekt en geconsumeerd.

Sojaproducten worden op verschillende manieren gebruikt. Zo is er menselijke consumptie, als voedergrondstof voor dieren en in industriële producten.

Sojabonen worden op verschillende manieren verkocht, gekookt en gegeten. De diversiteit zit hem in sojabonen die vers, ingevroren, ingeblikt en gedroogd verkocht kunnen worden.

Historie van de sojaboon

Chinese boeren begonnen ongeveer 5.000 jaar geleden met het verbouwen van sojabonen. Vanaf ongeveer 1800 werden ze pas in de Verenigde Staten geplant. Al is tegenwoordig de VS de grootste producent van de sojaboon geworden.

Rijpen en oogsten

sojabonen prijsSojabonen worden groen of rijp geoogst, waarna ze vers of gedroogd worden verkocht. De ‘onrijpe’ sojaboon worden edamame genoemd. Wellicht ken je ze wel van je favoriete sushirestaurant. Ze zijn glad, knapperig, stevig en behouden hun structuur na het koken.

Rijpe sojabonen zijn lichtbruin van kleur. Ze worden zowel verkocht in- als ook zonder schil. Sommige worden gedroogd, hier worden ze kleiner van. Deze moeten eerst worden geweekt en daarna nog gekookt.

Rassen van sojabonen

Er is een grote diversiteit van sojabonen. Zo bestaan er wel meer dan 2500 verschillende soorten. Ze variëren inkleur van wit tot zwart, bruin en groen. Elk soort wordt weer voor een ander doeleinde gebruikt.

sojabonen prijs

Populariteit van sojabonen

sojabonen prijs Steeds meer mensen kennen de ‘all you can eat’ sushi restaurants. De populariteit maar ook bekendheid van de sojaboon is hiermee erg gestegen. Ook wordt de wereldwijd verspreide sojasaus steeds groter, door de grote hoeveelheden tofu die jaarlijks geconsumeerd worden. Het is een vleesvervanger, dressingmaker en veevoer.

Sojabonen heeft in voeding vele voordelen. Het levert alle negen essentiële aminozuren en worden daarom als een compleet eiwit gezien. Het heeft verder een laag verzadigd vetgehalte en ook weinig cholesterol. Het maakt daarom de sojaboon een ideale vleesvervanger.

Productielanden voor sojabonen

Waar komt de sojaboon vandaan en wie produceert ze allemaal? De Verenigde staten domineert de sojabonenmarkt. Zij hebben meer dan 50 procent van de totale wereldwijde productie. Brazilië staat op de tweede plek met ongeveer 20 procent van de totale markt.

De oogst in de Verenigde Staten begint in september. De productie van de sojaboon is cyclisch.

Industrieel gebruik

Zoals we hierboven benoemen wordt sojaolie gebruikt als biodiesel. Het gebruiken van sojabonen is daarmee een hernieuwbare hulpbron op gebied van brandstof geworden. Biodiesel is een schoner, brandend en hernieuwbaar alternatief op de petroleumdiesel.

Biodiesel wordt gemengd met diesel. Het verminderd hierdoor de uitstoot van het broeikaseffect met ongeveer 86%. Bron: Unitedsoybean.nl

sojabonen prijs 

Investeren in sojabonen

Er zijn diverse manieren om te investeren in sojabonen. Het is een populaire grondstof en de manieren om erin te handelen zijn o.a.:

  • Futures*
  • ETF’s*
  • Aandelen van sojabonenbedrijven
  • CFD’s*

Naast de sojaboon is het ook mogelijk om te investeren in sojaolie en sojameel. Sojaolie wordt ook wel plantaardige olie genoemd en is gemaakt van het extract van de sojaboon. Sojameel is weer een ander extract van de sojaboon en heeft een rijk eiwitgehalte. Het wordt daarom ook veelal gebruikt als grondstof voor pluimvee, runderen en varkens.

Sojaolie wordt steeds populairder. Met name omdat er steeds meer ontwikkelingen zijn als alternatieve energiebron. Zo is de technologie zo ver ontwikkeld dat sojaolie gebruikt kan worden als biodiesel.

* Futures = Een future is een soort financieel derivaat, namelijk een financieel contract tussen twee partijen die zich verbinden om op een bepaalde afloopdatum/leverdatum het onderliggende te verhandelen tegen een vooraf bepaalde, en op de afloopdatum betaalde, prijs. Bron: Wikipedia

* ETF’s = Een exchange-traded fund, ook wel een indextracker genoemd, is een passief beheerd beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Het investeringsdoel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. Bron: Wikipedia

* CFD’s = Een contract for difference is een contract tussen twee partijen, meestal omschreven als de “koper” en de “verkoper”, waar de verkoper het verschil betaalt tussen de waarde van een onderliggende product bij aankoop en bij verkoop. Wanneer dit verschil negatief is betaalt de koper aan de verkoper. Bron: Wikipedia

Wat moet je weten als je gaat beleggen en handelen in sojabonen

Vier keer per jaar toont het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) een rapport over alle graanvoorraden. Dit rapport waarin de opslagcapaciteit van alle granen worden beschreven, is de belangrijkste informatie wanneer je gaat handelen in sojabonen.

Dit rapport bevat een aantal belangrijke informatiebronnen:

  • Voorraad (gedetailleerd overzicht van de jaarlijkse verandering in voorraden van sojabonen)
  • Graanvoorraad per positie (toont een grafiek met daarin jaarlijkse veranderingen van voorraden, uitgesplitst per positie)
  • Sojabonenvoorraad per staat

Zal de vraag naar sojabonen in de toekomst toenemen?

Als we kijken naar de toekomst dan is de verwachting dat de sojaboon zal profiteren van de sterke wereldwijde groei. Hierdoor zal er een grotere vraag naar veevoer en olie ontstaan. Met name wanneer ontwikkelingslanden rijker worden. De vraag naar veevoer, sojaolie en sojaproducten zullen hiermee groeien.

Heeft klimaatverandering invloed op de productie van sojabonen?

Zoals we hedendaags al waarnemen is dat de aarde grote schade ondervindt aan klimaatverandering. Ook de productie van sojabonen zou hieronder kunnen lijden. Als deze weerpatronen zich verder voortzetten, kan dit invloed hebben op de wereldwijde voedselvoorzieningen. Hierdoor zou het kunnen ontstaan dat de vraag naar sojabonen groter wordt dan het aanbod hierin.

De prijs voor de sojaboon is gecorreleerd met de prijs van andere granen zoals bijvoorbeeld mais, haver en tarwe.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button