Vanadium
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Inhoudsopgave
Vanadium grafieken en tabellen
De Vanadium prijs ligt gemiddeld tussen de €16,50 en €17,00 per kg. In de meeste gevallen laat je een contract maken voor een langere termijn.
Een contract voor de langere termijn is vaak een stuk voordeliger als het los inkopen van de grondstof. Dit komt omdat bedrijven dan ook zekerheid hebben van leveringen en jij van jouw product.
We zien deze grondstof vooral in de industriële sector. Hij wordt vaak gebruikt in combinatie met andere metalen omdat deze grondstof slijtvast is.
De grondstof is pas in 1801 ontdekt in mineralen. Toentertijd stond het bekend als bruin lood, maar dat is niet meer zo’n chique naam vandaag de dag.
In 80% van de gevallen wordt deze grondstof enkel gebruikt in combinatie met staal. Bij de overige 20% moet je denken aan keramische materialen of in straalmotoren van vliegtuigen en raketten.
Dit zijn de landen waar het geproduceerd wordt
Vanadium is een grondstof die niet in veel landen wordt geproduceerd. Echter is er wel genoeg van deze grondstof te krijgen.
China is jaarlijks verantwoordelijk voor 54 duizend ton van deze grondstof. Op nummer 2 staat Rusland met een productie van ongeveer 14,5 duizend ton per jaar.
In totaal zijn er 65 mineralen waar je deze grondstof uit kunt halen. Echter wordt niet allemaal gedaan, omdat er momenteel nog niet zo’n grote vraag is.
Het is zelfs mogelijk om uit aardolie een klein gedeelte te halen. Ook dit wordt momenteel niet gedaan omdat de vraag naar aardolie groter is als naar vanadium.
Feiten over de grondstof Vanadium
Feit 1: Vanadium is net als chroom een element wat heel goed tegen corrosie kan. Dit wordt getest in een bassin met verschillende zuren.
Feit 2: Pas op een tempratuur van 1890℃ gaat dit materiaal oxideren. Deze tempratuur wordt alleen bereikt op andere planeten.
Feit 3: Ratten en kippen hebben dagelijkse een klein hoeveelheid van deze grondstof nodig.
Feit 4: Ruim 80% van deze grondstof wordt gebruikt in combinatie met staal of andere metalen.
Feit 5: Deze grondstof is ook bekend onder de naam bruin lood die in 1801 ontdekt werd.
Feit 6: Dit materiaal heeft een sterke basis en wordt ook wel gebruikt i.c.m. aluminium of titanium om motoren te maken voor raketten en vliegtuigen.
Feit 7: Deze grondstof kan gemengd worden met gallium. Vervolgens heb je dan een echte supergeleider van hoge kwaliteit.
Feit 8: Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om deze grondstof puur en zuiver te maken. Hier gaat een complex chemisch proces achter schuil, waardoor de prijs een stuk hoger wordt.
Feit 9: Deze grondstof heeft geen vast aantal neutronen. Dit kan variëren en meestal zit dit gemiddeld tussen de 17 en 42.
Feit 10: Pas op 3350 graden Celsius bereikt deze grondstof zijn kookpunt.
Historie van Vanadium
Vanadium is een grondstof die pas in 1801 voor het eerst is ontdekt. Het is dus nog een relatief nieuwe grondstof, maar toch is hij te vinden in 65 soorten mineralen. Dit betekend dat ver voor deze tijd de grondstof er al was, alleen was hij toen nog niet ontdekt.
Het heeft 30 jaar geduurd voordat er pas echt dingen gedaan werden met deze grondstof. Dit kwam door de nieuwe ontdekking van een Zweedse wetenschapper.
Vroeger was het bekend onder de naam bruin lood, maar in 1831 heeft deze grondstof zijn naam gekregen. Deze is vernoemd naar de Scandinavische god Freya. Zij was het boegbeeld voor schoonheid en dat straalt dit ook uit.
Vroeger werd dit materiaal ook gezien als een onzuivere bron van chroom. Echter is deze mythe al snel ontkracht omdat ze papieren vonden waarin duidelijk werd dat dit element al ontdekt was.
In 1867 werd het voor het eerst gebruikt in de staalproductie. Het heeft namelijk een beschermende factor tegen corrosie waardoor de levensduur verlengd wordt. In de meeste gevallen wordt het gebruik voor vliegtuigen en raketten. Dit omdat het ook een hoge tempratuur aankan.
Wat wij weten over het element Vanadium
Naast de Vanadium prijs weten wij nog veel meer over deze grondstof. Hij staat in de boeken als element nummer 23.
Omdat deze grondstof in verschillende mineralen gevonden kan worden is hij niet zeldzaam. Momenteel is er genoeg beschikbaar, maar is er nog niet veel vraag naar deze grondstof. Wellicht dat dit in de toekomst nog komt.
Jaarlijks wordt er zo’n 60 duizend ton geproduceerd door onder meer Rusland, China en Zuid- Afrika. Door de sterke kristalstructuur komt het heel veel voor in de industriele sector.
Naast het feit dat deze grondstof voor legeringen gebruikt kan worden heeft hij nog een aantal eigenschappen meer. Sinds kort kun je met een chemisch bad ook een pure en tastbare grondstof hiervan maken. Echter is dit een intensief proces waardoor de prijs een flink stuk hoger ligt.
De grondstof wordt gebruikt om een materiaal slijtvast te maken, maar ook bestand te maken tegen hoge tempraturen. Daarnaast is het i.c.m. wolfraam ook nog een schokbestendig.
Een paar belangrijke eigenschappen
Vanadium is voor de industrie een van de belangrijkste grondstoffen. Vaak zit er in machines wel een legering van deze grondstof.
Daarnaast wordt het ook veel gebruikt voor vliegtuigen. Dit omdat het goed bestand is tegen corrosie en hoge tempraturen.
Ook komen we het steeds meer tegen in tuingereedschap wat bijvoorbeeld van wolfraam of chroom gemaakt is.
Slechts 10% van de jaarlijkse productie wordt gebruikt om een pure grondstof hiervan te maken. Tevens zit hier ook een klein aandeel voor de oxide vorm van deze grondstof in.
Keramische producten bevatten vaak ook een klein gedeelte hiervan. Dit om ervoor te zorgen dat het materiaal slijtvast is en een langere levensduur krijgt.
Ook in de mijnen wordt het vandaag de dag nog gebruikt om schade van zouten en zuren van de natuur te voorkomen.
De kans bestaat dat je nog nooit eerder van het zogenaamde vanadium hebt gehoord. Toch moet het gezegd dat de populariteit van deze grondstof door de jaren heen zeer sterk is toegenomen. Tussen het jaar 2016 en 2018 vertienvoudigde de waarde van deze grondstof waardoor ze wel meteen op de radar van heel wat beleggers terecht kwam.
Ondertussen heeft de vanadium grafiek duidelijk heel wat volatiliteit gekend. De vraag die veel mensen zich dan ook tegenwoordig stellen is of er nog steeds beleggingspotentieel schuilt in dit zilverkleurig overgangsmetaal of niet. Overweeg jij ook om te beleggen in vanadium? Dan zal je in ieder geval zeker verder willen blijven lezen.
Wat is vanadium?
Voordat we je meer gaan vertellen over beleggen in vanadium is het interessant om aan te geven wat dit metaal nu precies is. Zoals hierboven al aangehaald betreft het hier een zilverkleurig overgangsmetaal.
Het metaal kenmerkt zich door haar lichte, maar toch sterke en bovendien ook roestvrije eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat het voor verschillende doeleinden kan worden ingezet.
In het bijzonder binnen de staalindustrie geniet ze van een meer dan aanzienlijke populariteit. Vanadium wordt vrij zelden aangetroffen in de natuur wat ervoor zorgt dat ze behoorlijk schaars is.
De jaarlijkse productie bedraagt op moment van schrijven dan ook slechts 80.000 ton. Om maar even een kleine vergelijking te maken, voor de productie van staal geldt dat ze op jaarbasis goed is voor zo’n slordige 1.700 miljard ton!
Voor 80 procent van het vanadium geldt dat ze wordt verwerkt in staal. Dit zorgt ervoor dat het staal niet alleen aanzienlijk sterker, maar ook lichter en roestvrij kan worden gemaakt. Vergelijkbaar met chroom geldt ook voor vanadium dat ze bijzonder resistent is tegen corrosie.
Bijgevolg kan er worden gesteld dat de staalsector zeer sterk afhankelijk is van dit metaal. Zonder vanadium kan er namelijk geen kwalitatief staal worden geproduceerd. Dit is meteen ook één van de redenen waarom veel experten van mening zijn dat er een stevig potentieel schuilt in beleggen in vanadium.
Hoe kan je beleggen in vanadium?
Ondanks het feit dat er vanuit de beleggersmarkt dus wel degelijk sprake is van een zekere mate aan interesse om te beleggen in vanadium moet het tevens gezegd dat die interesse wordt gefnuikt door een eerder beperkt aanbod aan mogelijkheden.
Op moment van schrijven bestaat er bijvoorbeeld geen vanadium future en ook een ETF ontbreekt tot dusver op de markt. Dit maakt de mogelijkheden om in Vanadium te beleggen een flink stuk beperkter in vergelijking met bijvoorbeeld beleggen in edele metalen of investeren in aluminium.
Het aanbod met beleggingsproducten is bij deze assets een behoorlijk stuk groter en diverser. Dit gezegd hebbende kan je wel degelijk beleggen in vanadium. Dit bijvoorbeeld door middel van de onderstaande aandelen:
- Advanced Metallurgical Group;
- Largo Resources LTD;
- Bushveld Minerals LTD;
Hou er rekening mee dat lang niet alle bovenstaande ondernemingen over een grote marktkapitalisatie beschikken.
Met name Bushveld Minerals staat bijvoorbeeld bekend als een vrij klein vanadium aandeel dat genoteerd staat aan de beurs van Londen. Doe in ieder geval zoals steeds grondig je eigen onderzoek voordat je in één van deze vanadium aandelen gaat beleggen.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.