Suiker prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Suiker is een algemeen bekend product, nagenoeg iedereen heeft deze zoete stof wel eens geproefd. Net als veel andere grondstoffen kun je ook beleggen in suiker. Er is steeds meer vraag naar suiker en daarom worden het ook steeds interessanter om in te leggen, maar wat is suiker nu precies?

suiker prijs 

Wat is suiker

Misschien heb je ook wel eens van de term sucrose gehoord. Dit is de chemische naam voor suiker, maar betekend gewoon hetzelfde. Alle van nature ontstane planten produceren suiker, inclusief fruit, groenten en zelfs noten. Door middel van fotosynthese maken groene planten suiker aan. Fotosynthese is een proces dat planten gebruiken om van de energie van de zon voedsel om te zetten.

Van alle plantensoorten bevatten suikerriet en suikerbiet de grootste hoeveelheden suiker. En is daarom de meest makkelijke en efficiëntste keuze om van deze planten suiker te winnen. De gewonnen suiker hieruit is precies hetzelfde als bij fruit en groenten en volledig puur. Het bevat geen conserveringsmiddelen of andere toevoegingen.

Suiker prijs 

Natuurlijke kleur van suiker

De suiker kleur wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid melasse die op de kristallen achterblijft (of er aan worden toegevoegd). Hierdoor ontstaan er andere smaken en ook het vochtgehalte kan veranderen.

Toch is de natuurlijke kleur van suiker wit. Wanneer suiker uit de suikerplanten gewonnen wordt heeft deze eerst een gouden kleur. Dit komt doordat er nog andere materialen aan de suikerkristallen zijn gehecht. Deze gouden suiker wordt vervolgens gezuiverd waardoor de natuurlijke kleur van suiker tevoorschijn komt: de herkenbare witte kleur.

Historie van suiker

Suiker is ’s werelds oudste gedocumenteerde goederen ooit! Het was vroeger zelfs zo waardevol, dat er heuse suikerkluizen bestonden.

Het is zeer waarschijnlijk dat de inheemse bevolking van Nieuw-Guinea het in 8.000 v.Chr. al genoten van suiker, door te kauwen op rauw suikerriet. In de periode van 8.000 v.Chr. tot 600 n.Chr. verspreidde de teelt van suikerriet zich via handelaren over zee door Zuidoost-Azië, China en India. Bron: Sucrose.com

Productie suiker

Wereldwijd wordt er vele tonnen suikerriet geproduceerd en in meer dan 100 landen verbouwd. In verhouding wordt er zes keer meer rietsuiker geproduceerd dan suikerbieten.

De grootste producenten van suikerriet zijn Brazilië, India en China. Brazilië heeft als grootste producent van suikerriet zelfs circa 4,5 miljoen inwoners die hieraan werken. En het suikerriet vanuit Brazilië wordt voor vele toepassingen gebruikt. Zo zien we het terug in de biobrandstoffen (biodiesel), maar ook in het winnen van alcohol. Nederland produceert geen suikerriet.

De grootste suikerverbruikers zijn veelal de landen waar het ook geproduceerd is. Dit zijn Brazilië, India, de Europese Unie en Verenigde Staten.

Suiker prijs

Soorten suikers

Er zijn vele verschillende soorten suikers. Maar alle suiker wordt op dezelfde manier geëxtraheerd uit suikerbiet- of suikerrietplanten. Namelijk door hier eerst suikersap uit te halen. Door kleine aanpassingen in het proces ontstaan er verschillende soorten suikers. De variatie zien we in het proces van reinigen, kristalliseren en drogen van suikers.

Door de verschillende soorten suikers ontstaan er ook verschillende kristalgroottes, waardoor het unieke functionele eigenschappen biedt voor verwerking in voedingsmiddelen en dranken.

De diversiteit van soorten suikers is groot. Onderstaand een overzicht hiervan:

Witte suikers

Bruine suikers

Vloeibare suikers

Witte kristalsuiker

Lichtbruine (basterd) suiker

Siroop suiker

Poedersuiker

Donkerbruine (basterd) suiker

Invertsuiker

Fruit suiker

Muscovado suiker

 

Superfijne suiker

  

Grove suiker

  

Tabel soorten suikers

suiker prijs 

Toegevoegde suikers

Nu wordt er ook vaak gesproken over toegevoegde suikers, maar wat betekent dit nu eigenlijk? Toegevoegde suikers verwijst naar een categorie die een verscheidenheid aan zoetstoffen bevat. Deze suikers worden toegevoegd tijdens de verwerking van voedingsmiddelen. Maar komen voort uit verschillende soorten suikers, dus is niet per definitie rauw suiker.

Voorbeelden van toegevoegde suikers zijn:

 • Nectar van agave
 • Bruine rijststroop
 • Kokos suiker
 • Honing
 • Lactose*
 • Nectars
 • Dextrose*
 • Maltose*
 • Fructose

Lactose = Lactose, ook wel melksuiker genoemd, is een suiker die voorkomt in de melk van alle zoogdieren, koemelk bevat 4 tot 5 procent lactose. Lactose zit dus ook in de meeste zuivelproducten. Lactose komt ook voor in enkele tropische planten. Verder komt het niet voor in plantaardige producten. Bron: Wikipedia

Dextrose = ook wel glucose genoemd. Glucose is een natuurlijk voorkomende chemische verbinding met bruto formule C₆H₁₂O₆. Er zijn twee enantiomeren van glucose: D-glucose en L-glucose. Alleen D-glucose komt in de natuur voor. L-glucose wordt synthetisch geproduceerd in relatief kleine hoeveelheden. Bron: Wikipedia

Maltrose = Maltose of moutsuiker is een reducerende suiker, die na hydrolyse twee moleculen glucose geeft. De smaak van maltose is zoet. Maltose is een disacharide. De chemische naam van maltose is α-D-glucopyranosyl–α-D-glucopyranose of 4-O-α-D-Glucopyranosyl-D-glucose. Bron: Wikipedia

Wat doet suiker met je lichaam?

Er wordt regelmatig aangehaald dat suiker slecht voor je is. Wanneer we wetenschappelijk naar suiker kijken is dit niet waar dat suiker slecht voor je is. Waar het wel om gaat is het matigen en controle over de porties suiker in je systeem. Laten we dit eens nader bekijken:

Suiker is een koolhydraat

(Koolhydraten bestaan uit een macronutriënten die zetmeel, suiker en andere suikers bevat.)

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor het menselijk lichaam. De essentiële rol van koolhydraten – waaronder dus ook suiker – als een belangrijke brandstofbron voor het lichaam is bij vele wel bekend.

Suiker is een product waar al vele wetenschappelijke studies naar zijn geweest. En het bewijs wat hier elke keer weer werd geleverd was dat een gezonde levensstijl op basis van matiging, verscheidenheid van voedselkeuzes en fysieke activiteiten het beste resultaat op een gezond leven geven. Suiker is dus niet per definitie slecht voor het lichaam. Bron: Cambridge

Groei naar vraag in suiker als grondstof

De voorspellingen zijn dat de vraag naar suiker gaat stijgen. De reden hiervoor is dat het er naar uit ziet dat de Aziatische en andere opkomende economieën rijker beginnen te worden. Door deze stijging van welvaart neemt koopkracht toe in deze landen. Hierdoor zal ook de honger naar zoet (en vaak duurder) voedsel toenemen. Op deze manier zal de handel in suiker vergroten en de vraag naar suiker stijgen.

Waarde van suiker

suiker prijs

Suiker is een koolhydraat wat al duizenden jaren wordt gebruikt. We zien het in ontzettend veel toepassingen in voedsel. We gebruiken suiker om voedsel op smaak te brengen, om vocht in gebakken producten vast te houden (cakes) en om voedsel te conserveren. Maar suiker kan ook worden gebruikt om ethanol als brandstof te maken.

Door de vele uiteenlopende toepassingen van suiker maakt dit tot een belangrijk grondstofproduct op de wereldmarkt. Zonder deze suikers kunnen we niet.

Wat bepaald de waarde van suiker

Suiker is een grondstofproduct welke wereldwijd verhandeld wordt. De prijs van suiker schommelt hierin mee. Er zijn een aantal punten welke de prijs van suiker kan laten stijgen of dalen:

 • Waarde van Braziliaanse valuta
 • Wereldwijde levering
 • Wereldwijde vraag
 • Weer
 • Ethanol vraag
 • Amerikaanse dollar
 • Gezondheidsproblemen

Waarde van Braziliaanse valuta

Brazilië is de grootste exporteur van suiker en hebben ze grote invloed op de suikerprijs. Zodra er schommelingen zijn in de Braziliaanse valuta, is dit ook te zien in de wereldwijde markt van suiker.

Wereldwijde levering

De wereldwijde levering van suiker is de belangrijkste drijfveer achter de waarde van suiker als grondstof. Het duurt ongeveer 12 tot 18 maanden voordat een aangeplante suikerrietplant geoogst kan worden. In deze cyclus moet de boer de grond hebben voorbereid, gezaaid, geïrrigeerd en geoogst.

Wereldwijde vraag

Er zit een belangrijke correlatie tussen welvaart en suikerconsumptie. Suiker wordt namelijk veelal gezien als een luxe, hierdoor zie je dan een rijke economie ook meer suiker consumeert dan een arme economie.

De snelst groeiende suikerconsumenten zijn momenteel Azië en Zuid-Amerika, omdat zij steeds meer welvaart hebben. Dit is positief op de waarde van suiker. Terwijl een crisis de opkomende markt weer kan laten instorten.

Weer

Doordat suiker een natuurproduct is, is de productie ook afhankelijk van het weer. Een succesvolle productie van suikergewassen vereist een vorstvrij seizoen met voldoende regen. Slechte weersomstandigheden in bijvoorbeeld Brazilië kunnen een verstorend effect hebben op het aanbod van suiker.

Vraag naar ethanol

Om ethanol te maken wordt suiker vermalen en gebruikt als ingrediënt voor deze biobrandstof. Doordat ethanol een concurrent is van benzine, zien we dat de olieprijzen reageren hierop. Een daling van de olieprijs kan de vraag naar suiker (en dus ethanol) drukken, terwijl bij een hogere olieprijs, de vraag naar suiker toeneemt.

De Amerikaanse dollar

Net als andere grondstoffen zoals bijvoorbeeld koper, soja bonen en mais wordt de suiker prijs uitgedrukt in Amerikaanse dollar. Een sterke Amerikaanse dollar drukt de suikerprijs, maar ook het tegenovergestelde kan gebeuren. Als de Amerikaanse dollar er zwak voor staat, dan verhoogt dit de suiker prijs.

Gezondheidsproblemen

Suiker wordt veelal in verband gebracht met diabetes, obesitas, hartaandoeningen en tandproblemen. Doordat overheden hierop aangesproken worden, leid dit in sommige gevallen op belastingen en beperkingen op producten met veel suiker.

Suiker prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button