Petroleum prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Petroleum prijs grafieken en tabellen

De Petroleumprijs ligt nu ongeveer rond de 3 euro per liter. Dit is puur de zuivere olie die vooral in kachels wordt gebruikt. In theorie kun je het ook goedkoper kopen, maar dan zit er wel een geurtje aan. Veel mensen vinden dit storend, maar je betaald dan wel de helft minder. Het is dus een persoonlijke keuze.

Daarnaast is brandstof in zijn geheel het afgelopen jaar erg in prijs gestegen. Nu heeft de Belgische overheid de maximale prijzen omlaag bijgesteld en dat heeft ook weer invloed op de Nederlandse markt.

De verwachting is echter wel dat na oktober de prijs voor zuivere petroleum rond de 4 euro gaat liggen. Volgens experts komt dit doordat veel mensen een petroleumkachel kopen momenteel. Dat is niet gek ook want de prijs voor gas is namelijk nog vele malen hoger.

Petroleum Prijs

Wat is de petroleum prijs vandaag?

De petroleum prijs vandaag ligt bijna overal rond de 3 euro per liter als we het over de zuivere brandstof hebben. We verwachten dat de komende tijd deze prijs alleen maar meer gaat toenemen door de stijgende vraag. 

Daarnaast stijgt de vraag voor deze grondstof niet alleen bij consumenten, maar ook bij de bedrijven. Vooral de kleinere bedrijven maken veel gebruik hiervan. Maar ook de mobiele bedrijven die met kleine kantoren werken maken gebruik van petroleumkachels.

Het heeft alles te maken met de stijgende prijs voor brandstoffen en gas. Dit zorgt ervoor dat petroleum een stuk goedkoper is als gas. In sommige gevallen bespaar je hier 3 tot 4 x het bedrag mee wat je normaal zou uitgeven.

Er zit natuurlijk wel een kleine kanttekening bij. En dat is dat je met een petroleum kachel een kleiner bereik hebt. Het is dus geschikt voor kleine ruimtes, maar niet voor de grote. Echter kun je er altijd voor kiezen om meerdere kachels aan te zetten indien nodig.

Productielanden van Petroleum

Als we kijken naar de landen die petroleum produceren en opslaan dan zitten we toch al snel bij het Midden-Oosten. Zij zijn namelijk de grootste opwekker en opslag van aardolie waar aardgas en petroleum van gemaakt worden.

Als we dan echt naar landen gaan kijken dan komen we terecht bij Saoedi Arabie en Venezula. Echter zijn Canada en Iran ook grote spelers met veel voorraad.

Inmiddels worden de reserves steeds kleiner omdat de vraag natuurlijk ook stijgt. Doordat deze reserves aan worden gesproken blijft de prijs ook stijgen. Er is immers op de lange termijn minder beschikbaar.

Feiten over de grondstof Petroleum

1: Petroleum komt van oorsprong van de zeebodem af.

2: Naast de zeebodem kun je ook petroleum vinden in gesteente.

3: Deze grondstof kan zich het beste rijpen op 1,5 meter diepte of meer.

4: Qua tempratuur wil deze grondstof het liefste in 80 tot 100 graden Celsius worden bewaard.

5: De eerste bronnen werden ontdekt door Marco Polo en vastgelegd in 1264. Echter kan het natuurlijk ook zijn dat er voor deze tijd al bronnen waren.

6: In Ontario werd in 1858 de eerste zogenoemde moderne olieboring gedaan zoals we het vandaag de dag nog steeds doen.

7: Pas aan het eind van de 20e eeuw werd alles qua productie en opslag verplaatst naar het Midden-Oosten.

8: In Schoonebeek staat het grootste oliewinveld van Nederland.

9:  De laatste ontdekking was in 2019 bij Khuzestan waar meer als 53 miljard vaten vandaan kwamen.

10: : In Noord- Amerika wordt constant aan de techniek gewerkt om nog meer opbrengsten te genereren.

Petroleum prijs grafiek en historie

Petroleum grafiek

De petroleum grafiek laat zien wat de prijs is en wat er de afgelopen tijd aan veranderd is. Je kunt het per maand bekijken, maar natuurlijk ook per jaar. Daarnaast heeft petroleum dagprijzen want het is een grondstof die iedere dag kan stijgen of dalen door de gevolgen die in de wereld zijn. 

Een stijgende vraag zorgt voor een hogere prijs. Echter zorgt de ontdekking van een nieuwe bron juist weer voor een lichte daling. Een vaste prijs is er dan ook niet zozeer, het is meestal gewoon een moment opname.

Waarvoor kun je petroleum gebruiken?

De petroleumprijs is voor steeds meer mensen belangrijk aan het worden. Dit komt doordat we in steeds meer huishoudens veel te veel geld betalen voor gas. Dit zorgt voor een grote run op petroleum. Naast de kachel kan het ook gebruikt worden voor lampen en kaarsen.

De stijgende vraag naar petroleumkachels

Bij kampeerwinkels en bouwmarkten is de laatste maanden een grote run op petroleumkachels ontstaan. Dit komt doordat de prijs van het gas al door het dak gereisd was, maar nu pas raakt het de grootste groepen. 

Iemand die 40 uur per week werkt in de zorg kan het nu al niet meer betalen. Het stoken van petroleum kan dan een goede optie zijn want dit is vele malen goedkoper. Echter heb je ook een kleiner bereik. Voor een kleine ruimte is het meer als voldoende, maar de grotere ruimtes daarvoor is het een lastiger verhaal.

Dit zijn de verwachtingen voor de petroleumprijs

De komende tijd zal de petroleumprijs wat hoger zijn als dat we gewend zijn. Hij was al hoog dit jaar vergeleken met voorgaande jaren, maar de laatste weken neemt dit alleen maar toe. Dit komt doordat de mensen steeds meer kiezen voor een petroleumkachel. 

Het stoken van petroleum is vele malen goedkoper als gas. Het verschil kan tot wel 4x oplopen. Daardoor zijn ze ook in bijna alle winkels uitverkocht. En ook de bouwmarkten en kampeerwinkels krijgen hem niet meer aangesleept. Pas als dit gaat veranderen zal de prijs gaan stabiliseren. 

Maar het komende jaar ziet het er toch niet naar uit dat dat het geval is. Natuurlijk kan dit zomaar veranderen als er opeens veel olievelden worden gevonden. Maar die kans is maar schaars. Wij blijven het op de voet volgen!

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button