Kunstmest prijzen
Kunstmest prijzen
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Inhoudsopgave
Kunstmest prijzen
De kunstmest prijzen variëren van dag tot dag en echt een duidelijke prijs kunnen we op dit moment niet scheven. We zien wel dat de laatste prijs die bekend is gemaakt rond de 77 euro lag eind 2022. Gemiddeld gezien ligt het afhankelijk van de dag tussen de 70 en 90 euro in. Deze grondstof wordt al gemaakt sinds 1800 en je gebruikt het voornamelijk voor het voeden van de grond. Consumenten gebruiken dit in de tuin, maar het grootste deel gaat over het land van de boeren. Het is een van de belangrijkste grondstoffen voor het vruchtbaar maken van de grond.
In de meeste gevallen is het gemaakt van stikstof, kalium en magnesium. Maar sommige bedrijven gebruiken ook fosfor, zwavel en calcium. In de meeste gevallen kun je dit aan de achterkant van de verpakking zien of je informeert er naar bij je leverancier. Pas sinds 1910 wordt het gemaakt in fabrieken. Dit omdat wetenschapper Fritz Haber een manier had gevonden om de stikstof om te zetten in ammoniak.
Hoe komen de kunstmest prijzen tot stand?
De kunstmest prijzen worden gebaseerd op het vraag en aanbod. Echter zien we dat er steeds producenten zijn en daardoor is er ook een groot verschil aan het staan. Het ene moment koop je het rond de 70 euro en de andere keer weer voor 90 euro. Desalniettemin wordt er toch ook veel winst gemaakt in deze sector.
Zo zagen we onlangs dat een Nederlandse fabriek wel 7 keer zoveel winst gedraaid heeft als voorgaande jaren. Dit terwijl de corona crisis nog gaande was en daarbij zit dan ook nog eens een periode waarbij de fabriek in Nederland maar op 35% draaide. Een ander punt wat momenteel invloed heeft op de prijs voor kunstmest is toch wel de oorlog tussen Rusland en Oekraine. Deze oorlog zorgt ervoor dat er een stuk minder kunstmest wordt afgenomen in deze landen. Echter zijn het wel 2 grote landen op het gebied van landbouw en daardoor zitten ze nu met een groter overschot en zien we de prijs ook weer dalen.
Of deze trend zich voort zal blijven zetten is nog onduidelijk. Dit kan je pas echt zeggen als de oorlog voorbij is of er een vredesakkoord is bereikt. Op dat moment kunnen de landen opeens wel weer veel gaan verstellen, maar experts verwachten niet 1,2,3, een staak het vuren of op een oplossing voor de oorlog. Tot die tijd zal het dus voornamelijk te maken hebben met wat de andere landen afnemen. In Noord en Zuid- Amerika is er namelijk steeds meer landbouw te vinden en daardoor is de vraag ook een klein beetje gestegen. Dit alles zorgt ervoor dat er echt met dagprijzen wordt gewerkt.
Productielanden van kunstmest
Veel landen hebben een kunstmestfabriek maar de kunstmest prijzen verschillen wel heel veel. Echter is Nederland wel een van de grootste exporteurs op dit gebied. Wij produceren bijna 6 miljoen ton per jaar en daarvan gaat 75% over de grens. Veel van deze kunstmest gaat naar andere Europese landen, maar ook de Verenigde staten heeft daar een aandeel in. Echter kan het overal ter wereld worden gemaakt omdat het best een simpel proces is om waterstof en stikstof te mengen tot ammoniak. Dit wordt alleen niet altijd gedaan omdat zowel de productie van kunstmest alsmede de kunstmest zelf een negatief effect kan hebben op het klimaat.
Feiten over de grondstof kunstmest
1: Justus von Liebig is een wetenschapper die kunstmest heeft ontdekt in de 19de eeuw, maar het is al eeuwen bekend dat deze grondstoffen de bodem vruchtbaar kunnen maken. Echter was hij degene die de juiste verhouding heeft weten te ontdekken, die vandaag de dag nog steeds gebruikt worden.
2: Pas in het jaar 1910 werd de methode ontwikkeld die wij vandaag de dag gebruiken voor de productie van kunstmest. Fritz Haber heeft toentertijd de methode ontwikkeld voor het omzetten van stikstof in ammoniak.
3: In totaal zijn er 12 scheikundige elementen die gebruikt kunnen worden voor het produceren van kunstmest. Deze hebben allemaal zo hun voor- maar ook nadelen.
4: Er is lange tijd gesproken over schaarste, maar door de corona pandemie hebben veel fabrieken minder als 35% van de normale hoeveelheid geproduceerd waardoor de schaarste weer op een normaal niveau ligt. Dit zorgt ervoor dat de prijs vooralsnog ook “normaal” blijft tussen de 70 en 90 euro.
5: Kunstmest explodeert niet als in de juiste gehaltes wordt geproduceerd, daarvoor is een sterke (brandbare) ontsteking voor nodig.
6: Sinds 1850 wordt het voornamelijk in de landbouw gebruikt voor de voedselproductie te bevorderen.
7: Een Franse wetenschapper Bernard Palissy wist in de 16de eeuw al waarvoor kunstmest gebruikt kon worden, maar dit werd toentertijd niet gelooft.
8: De echte wetenschappelijke bewijzen voor kunstmest werden pas in de 18de eeuw gemaakt door Albrecht Thaer.
9: In de meeste gevallen is stikstof, fosfor, kalium, calcium, zwavel en magnesium een belangrijk bestandsdeel. Het kan ook een mengeling zijn van deze elementen.
10: Ureum wordt ook wel eens in kunstmest gebruikt, vooral in de fruitteelt of bladbemesting.
Kunstmest prijzen 2023
De kunstmest prijzen 2023 liggen gemiddeld gezien rond de 80 euro. Het gaat hierbij wel om dagprijzen die variëren tussen de 70 en 90 euro omdat het afhankelijk is van het vraag en aanbod. In de winter is de vraag immers een stuk kleiner als in de zomer. Daarnaast is er momenteel ook een oorlog in Rusland en Oekraïne, en dit zijn de grootste afnemers. Dit is inmiddels al bijna een jaar gaande en het lijkt er vooralsnog niet op dat dit gaat stoppen. Hierdoor is de prijs op dit moment een stuk lager, omdat deze landen nu een stuk minder afnemen. De voorraden worden op deze manier wel weer bijgevuld, waardoor de schaarste in 2035 verleden tijd is. Het is daarom nu lastig om te voorspellen wanneer er schaarste komt, want een oorlog kan nog wel eens 5 tot 10 jaar duren.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.