Zonnebloem olie prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Actuele zonnebloem olie prijs

Inhoudsopgave

Hoe komt de Zonnebloem olie prijs tot stand?

De Zonnebloem olie prijs komt tot stand aan de hand van de vraag en het aanbod. Kijkend naar de prijs in de supermarkt betaal je nu gemiddeld €3,99 per liter.

In de Nederlandse keuken gebruiken wij dit veelvuldig of het nu is voor het maken van een dressing of het bakken van de frietjes.

Echter is er sinds de oorlog tussen Oekraïne en Rusland een flinke stijging geweest. Dat komt omdat dit net de 2 grootste producenten zijn van deze grondstof.

Inmiddels is er weer een kleine daling merkbaar en zijn de handelsroutes tussen Turkije, Verenigde Naties en Oekraïne weer open. De daling is zo’n 9 procent, maar het zal nog even duren voordat we dit gaan merken. De oorlog is nog niet voorbij en het kan dus zomaar morgen anders zijn.

Oekraine produceert namelijk meer als 5,2 miljoen ton zonnebloemolie en Rusland ongeveer 4,75 miljoen ton.

Deze grondstof is ongeveer 12 maanden lang houdbaar te houden. Als het eenmaal geproduceerd is dan moet hij ook zo snel mogelijk worden vervoerd.

Bovendien kun je de olie het beste bewaren bij een tempratuur van 20 graden Celsius of kouder.

Productielanden van Zonnebloem olie 

De Zonnebloem olie prijs komt tot stand door het aanbod. Momenteel is dit erg moeilijk, want de 2 grootste landen zijn met elkaar in oorlog. Rusland en Oekraine produceren meer als 35% van de jaarlijkse opbrengsten waarvan wij weer veelvuldig gebruik maken.

Uit Rusland komt er nog wel voldoende zonnebloemolie, want zij liggen minder onder vuur als Oekraïne. Echter kan het lot ook om gaan draaien aangezien er steeds meer mankementen zijn in de oorlogsvoertuigen.

Op dit moment heeft Brazilië een goede opbrengst en daardoor hebben de prijzen heel stuk kunnen zakken.

Wij hopen dat Turkije en Argentinië ook een stuk meer opbrengsten hebben dit jaar. Zij zijn namelijk samen verantwoordelijk voor zo’n 2,5 miljoen ton per jaar.

Feiten over de Zonnebloem olie

Feit 1: De Zonnebloem olie prijs is voor het grootste gedeelte gebaseerd op het aanbod wat er per jaar is. Het merendeel van de olie kan namelijk ook 1 jaar worden opgeslagen, en het komt maar zelden voor dat er een overschot is.

Feit 2: Oekraïne is het grootste productieland van deze grondstof op de voet gevolgd door Rusland.

Feit 3: We gebruiken Zonnebloem olie niet alleen in de frietpan, maar ook veel om een heerlijke dressing voor over een salade of rauwkost.

Feit 4: Zonnebloem olie is een product wat minimaal 12 maanden houdbaar is. Dit mits je hem op een plek bewaard die niet warmer is als 20 graden.

Feit 5: In de schoonheidssalon wordt ook veel gebruik gemaakt van deze grondstof. Dit zou je niet zeggen, maar kijk maar eens op de ingrediënten lijst van de verzorgingsmiddelen.

Feit 6: Van hout wordt papier gemaakt. Zo lukt het niet om een papier meer als 7 keer dubbel te vouwen.

Feit 7: Deze olie kun je maximaal verwarmen tot een tempratuur van 220 graden Celsius. Daarom wordt het vaak ook gebruikt om te combineren tot een heerlijke frituur of lijnzaadolie.

Feit 8: Er zit ontzetten veel Omega 6 in deze grondstof waardoor het ook nog eens goed voor de gezondheid is.

Feit 9: De enige echte Zonnebloem olie is lichtgeel qua kleur en qua smaak proef je eigenlijk niets extra’s.

Feit 10: De zaden van een zonnebloem worden veelal ook rauw gegeten. Dit is niet alleen lekker, maar ook een echt superfood gerecht.

wat kost zonnebloem olie

Historie van de zonnebloem

Bij de zonnebloem olie prijs denk je niet vaak aan de rijke historie die deze plant heeft. Veel mensen in Nederland zijn dol op deze plant, maar van origine komt hij uit noord en zuid Amerika.

Het is een plant die tot wel 3,5 meter hoog kan worden. En het is ook nog eens een echte cultuurplant omdat iedereen hem kan laten groeien uit een zaadje wat je nog over hebt.

De groeiperiode ligt meestal tussen juli en oktober. Je ziet hem dan ook echt uit de grond komen en in hoogte flink stijgen.

Wanneer de bloemkop nog niet open is draaien vaak met de zon mee. Het kan zomaar zijn dat hij morgen dus de andere richting op groeit.

Zodra de bloem open begint te gaan is de groei voltooid. Hij zal dan hooguit nog enkele centimes hoger worden.

Op het moment dat hij volgroeid is dan wijst hij meestal enkel en alleen naar het oosten.

De belangrijkste gebeurtenissen in 2021

2021 was een stabiel jaar voor de zonnebloem olie prijs. Dit omdat er toen voldoende aanbod was, maar er ook genoeg afgenomen werd. Het hele jaar door is de prijs zo ongeveer op hetzelfde niveau gebleven.

We zagen wel dat er meer gebruikt werd van de grondstof, maar dit werd gecompenseerd door de productie die ook ieder jaar aan het groeien is. We maken namelijk steeds meer plantaardige producten en vaak zit daar toch wel zonnebloem olie in.

Dit zijn de verwachtingen voor het jaar 2022

2022 begon goed als we het hebben over de zonnebloem olie prijs. We zagen een lichte stijging, maar dat is redelijk normaal in Januari. Voor de boeren stijgen immers ook de prijzen en dit wordt natuurlijk ook weer doorberekend aan de fabrikant en daarna in de winkel.

Echter gebeurde er iets wat niemand had zien aankomen. Een oorlog tussen Rusland en Oekraine de 2 grootste producenten. Deze oorlog gaat niet over de zonnebloem, maar zorgt er wel voor dat er dit jaar minder van deze grondstof beschikbaar is.

Veel winkels hebben bijna een maand zonder voorraad gezeten. Toen het eenmaal weer op voorraad kwam zagen we de prijs oplopen naar €3,99 per liter en dat is een stijging van meer als 50%.

Het ziet er voorlopig nog niet naar uit dat de oorlog zomaar beindigd wordt. Echter zagen we de prijs toch weer iets afnemen. De zogenaamde graandeal heeft ervoor gezorgd dat de prijs weer iets omlaag gaat. Dit komt omdat de olie ook eindelijk weer goed vervoerd kan worden naar de belangrijkste landen.

De komende tijd zal dus erg spannend worden. We blijven het nauwlettend in de gaten houden en melden het als de prijs stijgt of daalt!

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button