Palladium prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Wat is palladium?

Palladium is een zilverachtig en glanzend metaal. Het wordt veelal in verschillende productieprocessen gebruikt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld elektronica en industriële producten. Je ziet het ook terugkomen in de geneeskunde, tandheelkunde, chemische toepassingen, sieraden en grondwaterbehandelingen. Zoals je ziet een heel diverse en lange lijst van toepassingen.

Palladium tandheelkunde Foto door Cedric Fauntleroy via Pexels[/caption]

Het atoomnummer van palladium is 46 en hoort in het rijtje thuis van de platinagroep. In deze groep zitten ook rhodium, rethenium, iridium en osmium. Deze platinagroep wordt ook wel PGM’s genoemd.

Op Youtube staat een korte film met heldere uitleg over palladium. Bekijk hier.

De actuele palladium prijzen zijn continu in beweging. Deze grondstof wordt net als olie wereldwijd verhandelt en blijft daardoor in beweging. In bovenstaande grafieken is de actuele koers te zien, deze wordt dagelijks bijgewerkt.

Zeldzaamheid van palladium

Wist je dat palladium veel zeldzamer is dan bijvoorbeeld goud? Dit metaal wordt omgerekend 30 keer minder gewonnen dan goud. Door deze zeldzaamheid beïnvloedt dit de prijs op de grondstoffenmarkt.

Waar komt palladium vandaan?

Het grootste deel van de wereldvoorraad van dit zeldzame metaal wordt gewonnen in mijnen in de Verenigde Staten, Rusland, Zuid-Afrika en Canada.

In 2018 is er meer dan 200.000 ton palladium gedolven. Rusland produceerde dat jaar het meeste, met 85.000 ton. Zuid-Afrika nam de tweede plaats in, met 68.000 ton. Canada staat op plek drie, met 17.000 ton. De Verenigde Staten produceerde 14.000 ton en Zimbabwe sluit de rij met een productie van 12.000 ton.

Toepassing van palladium

Palladium horlogePlatina en palladium lijken een beetje op elkaar. Net als platina is palladium een zacht metaal en reageert niet op zuurstof uit de lucht. Beide behoren ook tot de platinagroep. Binnen deze groep is palladium degene met het laagste smeltpunt. Het is hierdoor uitermate geschikt voor het maken van sieraden.

Palladium kan worden opgerold tot platen, die vervolgens gebruikt worden als toepassingen voor bijvoorbeeld brandstofcellen en zonne-energie. Palladium is ook een belangrijk onderdeel van de elektronica en wordt hierin veelvuldig gebruikt. Door zijn lage smeltpunt zien we het ook veel terugkomen in de tandheelkunde en bijvoorbeeld horloges.

Voordelen van palladium

Palladium kent vele toepassingen. Juweliers verwerkten in 1939 voor het eerst palladium in sierraden. Door een vermenging met geelgoud vormt de legering* een metaal dat sterker is dan witgoud.

Metaalbewerkers kunnen van palladium dunne platen maken. Puur palladium is kneedbaar, maar wordt sterker en harder als dit bij kamertemperatuur wordt bewerkt. De platen worden vervolgens gebruikt voor bijvoorbeeld zonne-energie en brandstofcellen.

Het grootste gebruik van palladium zit in katalysatoren. Het metaal dient als geweldige katalysator die chemische processen/reacties versnelt. Het is 12,6% harder dan platina, waardoor het ook duurzamer is dan platina.

* Legering = In de metallurgie is een legering een vast, kunstmatig bereid, homogeen mengsel van een metaal met een of meer andere elementen. Voorbeelden van natuurlijke legeringen zijn elektrum en nikkelijzer. Bron: Wikipedia

palladium katalysator

Investeren in palladium

Als grondstof heeft palladium de aandacht getrokken van beleggers doordat het niet makkelijk vervangen kan worden door andere metalen. Het is bijvoorbeeld een enorm belangrijk onderdeel van een katalysator.

Prijs van palladium

De prijs van palladium wordt aangegeven in $ per ounce. In de tien jaar van 1986 en 1996 schommelde de prijs van palladium tussen de $ 100 tot $ 150 per ounce. In 2001 bereikte het een piek, waarbij historisch gezien de prijs van palladium van 2001 tot 2016 volatieler bleek dan de voorgaande perioden. Het steeg vervolgens voor het eerst weer in 2017 en overtrof in 2019 een grens van $ 1.500.

Het edelmetaal palladium was het best presterende metaal in 2018 en 2019. In 2020 ging deze lijn door en is het wederom een van de best presterende grondstoffen. 

Effect van de Corona pandemie op palladium?

Begin 2020 voegde palladium 18 procent toe aan waarde, maar er gebeurde wel wat merkwaardigs toen het coronavirus om zich heen ging slaan. De effecten hiervan waren goed te zien op alle edelmetalen. De prijzen voor palladium bereikte in februari een recordhoogte, maar daalde vervolgens 30 dagen later tot een dieptepunt van vijf maanden. De prijzen van goud en zilver herstelden snel. De prijzen van platina en palladium volgden daarna.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button