Black Friday 2022Black Friday 2022

Rhodium prijs

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

1. Rhodium prijs

De Rhodium prijs ligt vandaag 11 Oktober 2022 op zo ongeveer € 448,97 per gram op de beurs. Het is een van de duurste edelmetalen die er op de wereld te krijgen is.

Het best grappig hoe de naam Rhodium is ontstaan. Dit is afgeleid uit de Griekse taal want daar is Rhodon het woord voor roos. Het werd daar namelijk ontdekt in 1803.

Je ziet het voornamelijk terugkomen bij de katalysators van auto’s. Voor de rest wordt het voor meer als 99% gebruikt als belegging, net zoals goud en zilver.

Het is niet alleen een dure, maar ook een van de zwaarste grondstoffen ter wereld. Je zou het kunnen vergelijken met water en dan is deze grondstof twaalf keer zo zwaar per kubieke meter.

Om de zuivere grondstof te kunnen winnen hebben ze waterstofgas nodig. Dit omdat het een chemisch traject is om deze pure grondstof uiteindelijk over te houden.

Rhodium prijs

2. Hoe komt de Rhodium prijs tot stand?

De Rhodium prijs is afhankelijk van het vraag en aanbod. Wanneer de vraag ontzettend stijgt zie je ook een flinke stijging in de prijs. Deze grondstof komt voornamelijk voor in Zuid Afrika wat voor meer als de helft van de wereldproductie.

Sinds 2018 is de prijs gigantisch gestegen omdat er steeds meer vraag naar de grondstof was als belegging. De jaren daarna is het wel iets gestegen en soms schieten de dagprijzen ontzettend omhoog, maar over het algemeen is de inflatie net zo hoog als bij andere grondstoffen.

Rhodium als belegging wordt in de meeste gevallen opgeslagen in Zurich. Dit is de veiligste locatie en ook alles voor de Londense beurs wordt hier opgeslagen en omgesmolten in de smederij.

Per jaar wordt er slechts 25 ton geproduceerd. Het is dus een redelijk zeldzaam edelmetaal en dat verklaart ook de hoge dagprijs. De productie kan namelijk ook niet zo 1,2,3, omhoog geschroefd worden.

2.1 Het duurste edelmetaal

Rhoidum is het duurste edelmetaal wat je kunt kopen. Het is namelijk bijna 8 keer zo duur als 20 karaat goud op dit moment.

Dit komt voornamelijk door de grote vraag, maar ook door het lage aanbod. Het is een grondstof die je niet zomaar kunt winnen, want er gaat een uitgebreid chemisch proces overheen. Het zit namelijk in dezelfde ertsen waar ook platina en goud uit gewonnen kan worden. Al deze stoffen moet op bepaalde manieren worden gescheiden en van goud blijft altijd meer over als rhodium.

Dit is dan ook de reden dat je het veelal alleen als beleging op de beurs kunt kopen.  Meestal kopen mensen dit op de Londense Metaal Beurs want daar is immers het grootste aanbod.

Tevens is de laatste tijd de prijs wel weer aan het stijgen. Dit komt door de oorlog die in Rusland heerst. Zij produceren ongeveer 9% van deze grondstof, maar ieder deel wordt in de dagprijzen meegerekend.

Helaas zien wij ook dat de productie in Rusland afneemt en dat betekend dat het aanbod kleiner gaat worden. We zijn benieuwd wat dit de komende tijd met de prijs gaat doen.

3. Een paar feitjes over de grondstof Rhodium

1: Rhodium is een grondstof die pas in 1803 ontdekt is samen met palladium.

2: Het is een zeldzame grondstof waarbij het ontwikkelingsproces intensief is en waardoor de productie ook niet zomaar opgeschroefd kan worden. 

3: Deze grondstof is per kubieke meter 12,5 keer zo zwaar als bijvoorbeeld waterstof.

4: 70 % van deze grondstof wordt gewonnen in Zuid Afrika. De rest komt van de VS en Rusland af.

5: Een klein gedeelte van de grondstof wordt gebruikt voor katalysators van auto’s.

6: Het merendeel van Rhodium wordt gebruikt als belegging en dit ligt veelal in Zwitserland opgeslagen.

7: Volgens onderzoekers kan deze grondstof kankerverwekkend zijn en daarom wordt hij alleen gebruikt in de auto industrie

8: Het is de meest uitdagende grondstof om te winnen met een chemisch proces. Dit zorgt ervoor dat het ook het duurste edelmetaal is.

9: De wereldwijde productie per jaar bedraagt slechts 25 ton.

10: Het smeltpunt van deze grondstof ligt hoog en daardoor is het ook moeilijk om dit te scheiden uit erts, waar ook goud, zilver en platina uit gehaald kunnen worden.

Duurste edelmetaal

3.1 Rhodium grafiek

De Rhodium prijs wordt vaak op de beurzen ook in een grafiek weergeven. Hierin kun je tot wel 5 jaar terugkijken wat de prijs toentertijd heeft gedaan.

In het begin van het jaar zie je een flinke stijging als we naar het eerste kwartaal kijken. Echter zagen we in het tweede kartaal een gigantische daling. Nu blijft de grondstof weer enigzins stabiel en zit hij op hetzelfde niveau als vorig jaar. 

De prijs is lastig te voorspellen omdat grote autobedrijven een gedeelte kopen, maar ook beleggers. Als er op een bepaalde dag veel verkocht wordt, dan zie je de prijs gigantisch stijgen. Echter zie je hem ook weer flink dalen als de afname aan het krimpen is.

4. Welke prijs heeft Rhodium op de beurs?

De Rhodium prijs op de beurs staat nu op 13964,48 per 30 gram. De afgelopen tijd hebben we wel veel schommelingen gezien.

Van Januari tot aan midden Maart zagen wij een flinke toename in de prijs.  Echter zag je het wel flink dalen aan het einde van de maand. 

Halverwege Juni was de prijs zo laag dat dat een record is als je kijkt naar de afgelopen 5 jaar. Echter zit hij inmiddels weer tegen de prijs van vorig jaar aan en we verwachting nog wel een kleine stijging. Dit omdat we dat de laatste tijd ook bij de andere edelmetalen wel terug zien komen.

4.1 De toekomst van deze grondstof

Nu en in de toekomst zal de rhodium prijs waarschijnlijk wel blijven stijgen. Het is namelijk niet mogelijk om de productie snel te verhogen. Dit is een intensief proces en kost naast veel geld ook veel tijd.

Tevens zien wij ook dat er steeds meer geïnvesteerd wordt in Rhodium staven. Deze worden door de smederij in Zwitserland omgesmolten en geleverd in de meeste gevallen. Veel mensen zien het net als goud een investering, waarmee je op de lange termijn een leuk rendement kunt pakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button