Nieuws

Wisselkoers Euro heeft invloed op verschillende grondstoffen

Wisselkoers Euro heeft invloed op verschillende grondstoffen

De wisselkoers van de Euro heeft invloed op de grondstofprijzen. We zien de laatste tijd al vaker dat de euro goedkoper wordt, maar nog nooit is het verschil zo groot geweest. Afgelopen dinsdag was het voor het eerst in de geschiedenis dat hij onder de 1 dollar uit kwam. Wij krijgen vaak de vraag wat dit nu precies betekent, maar het antwoord is heel simpel. Een goedkopere euro gaat voor nog meer inflatie zorgen als die we nu al hebben. Onze producten worden namelijk voor minder geld aan het buitenland verkocht. Uiteindelijk exporteren we meer als dat we importeren en onder aan de streep gaat het dus om veel geld. Ja we kunnen de producten dan ook goedkoper inkopen, maar veel zullen we hier niet in de “reguliere” prijzen van gaan merken.

Wat kan dit gaan betekenen?

Als de wisselkoers van de Euro nog verder gaat dalen dan hebben we met een groot probleem te maken. We zullen dan echt al snel gaan merken dat de inflatie flink omhoog gaat. Veel mensen hebben nu al moeite om rond te komen, maar dan al helemaal. Daarnaast kan het ook veel betekenen voor de ondernemers en bedrijven. Zij gaan fors minder verdienen aan hun klanten, en dit kan als gevolg hebben dat er bedrijven failliet gaan. Het is dus niet alleen de gasprijs, stroomprijs of andere energiesoorten die we in de gaten houden.

Hoe komt het dat de euro onder druk staat?

De wisselkoers van de Euro staat al maanden lang onder druk, want er dreigt een recessie te komen in de Euro landen. We kunnen de recessie voorkomen door de rente te verlagen, maar deze zijn we juist aan het verhogen omdat de huizen dan weer betaalbaar worden. Nu betaal je namelijk best weinig rente voor een hypotheek en ook daar moet over nagedacht worden. Er is dus niet zomaar een pasklare oplossing te bedenken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button