Nieuws

Energieprijzen gaan vaker stijgen

Energieprijzen gaan vaker stijgen

Energieprijzen gaan vaker stijgen

Onlangs verscheen er een bericht dat de mensen met een variabel contract kunnen rekenen op energieprijzen die blijven stijgen. Als het goed in de algemene voorwaarden van het energiebedrijf is vermeld, dan mogen ze het in principe altijd verhogen mits ze dit 30 dagen van tevoren aankondigen. Voorheen gebeurde dit alleen op 1 Januari en 1 Juli, maar nu kan dit zomaar vaker zijn. Natuurlijk hopen we wel dat de energiebedrijven eerlijk blijven en dat ze ook verlagingen zo snel verwerken. Helaas is het noodzakelijk dat ze zo werken, want anders zouden er nog meer leveranciers omvallen. En uiteindelijk zou dat veel problemen leveren voor de consumenten. Sinds de jaren 80 is de markt geprivatiseerd en als er meer bedrijven omvallen dan zullen de prijzen nog harder gaan stijgen

Wanneer kan ik een stijging verwachten

De energiebedrijven dienen tenminste 30 dagen van tevoren hun klanten op de hoogte te brengen van een prijs stijging. Gezien de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zullen de prijzen nog wel een aantal maande blijven stijgen. Zeker nu Rusland helemaal geen gas meer levert aan Nederland. Op het moment dat de oorlog zou stoppen dan heeft het waarschijnlijk nog een jaar nodig voordat de markt zich gaat stabiliseren. Controleer wel altijd je contract of de leverancier jouw prijzen mag verhogen. Dit mag namelijk maar bij een beperkt aantal aanbieders en alleen bij de prijzen van een variabel contract.

Voorbeelden uit de praktijk

Onlangs is bekend geworden dat de 2 grote energiebedrijven Vattenfall en Essent de tarieven in Juli gaan verhogen. Bij een gemiddeld gebruik zou dit een stijging van ongeveer 20 tot 25 euro zijn. Echter wordt in Juli ook de BTW verlaagd op stroom en gas waardoor het mogelijk kan zijn dat het lijkt alsof je minder betaald. Dit is een schijnvertoning want uiteindelijk krijgen de meeste mensen in Nederland een compensatie tot 800 euro voor de belasting die op energie zit. Nu dit tarief is aangepast hoeft de overheid ook minder uit te keren en als je aan het eind van het jaar op de jaarafrekening kijkt dan zul je meestal zien dat het juist gestegen is.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button