Nieuws

Hoge gasprijs zorgt voor minder uitstoot

Hoge gasprijs zorgt voor minder uitstoot

Hoge gasprijs zorgt voor minder uitstoot

De hoge gasprijs heeft er al voor gezorgd dat inmiddels 7 energiebedrijven zijn omgevallen. De Nederlandse bevolking merkt dit hard in de portemonnee, want zij zijn fors meer gaan betalen voor gas. Omdat je in Nederland niet zonder gas kan komen te zitten wordt dit door grote maatschappijen overgenomen. Mensen die niet zelf overstappen zijn dus gebonden aan 1 of soms meerdere energiemaatschappijen die dit overnemen. Het onderlinge prijsverschil is steeds groter aan het worden en kan oplopen tot 12 cent per m3.

Ook is er minder elektriciteit geproduceerd wat dus ook weer zorgt voor een lagere uitstoot. Dit omdat deze prijzen gemiddeld gezien ook tussen de 4 en 9 cent per kilowatt zijn gestegen. Veel mensen hebben ervoor gekozen om hun huis te isoleren of met een deken op de bank te gaan zitten. Komend jaar zal het kabinet de mensen met maximaal 400 euro op jaarbasis gaan tegenmoetkomen. Echter is dit wel wat weinig aangezien er veel mensen zijn die 1000 euro of meer per jaar gaan betalen.

Wat zijn de verwachtingen voor de hoge gasprijs?

De hoge gasprijs zal voorlopig nog wel zo blijven. Dit komt mede doordat grote landen zoals China ook steeds meer verbruiken. Nederland heeft gekozen voor een vrije gas markt met instabiele prijzen. Dit heeft ons tientallen jaren veel geld weten te besparen, maar in tijden van veranderingen komt dit ons duur te staan. De wereldeconomie kan altijd veranderen en wanneer iets niet is vastgelegd dan ga je dit merken bij een crisis. Ook corona heeft een grote invloed hierop gehad omdat we massaal thuis zijn gaan werken. Ook waren de prijzen voor elektriciteit opwekken in het buitenland jarenlang veel goedkoper als in Nederland. Echter komt dit ons nu ook weer duur te staan en je bouwt niet zomaar een nieuwe elektriciteitscentrale.

Wat kunnen we doen om nog schoner en duurzamer te gaan leven ?

De komende maanden zullen we nog veel last gaan hebben van de hoge gasprijs. Dit komt omdat we nog steeds van mening zijn dat we dit in het buitenland moeten halen. Op deze manier kunnen wij makkelijker voldoen aan de emissies die opgenomen zijn in het klimaat akkoord. Echter verplaatsen we zo het probleem naar het buitenland en als het puntje bij paaltje komt zullen wij deze landen (financieel) moeten gaan helpen om de CO2 uitstoot te verlagen. Het is dus maar een tijdelijke oplossing.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button