Nieuws

De gas prijs is flink aan het dalen in Europa

De gas prijs is flink aan het dalen in Europa

De gas prijs is flink aan het dalen in Europa

De gas prijs is in Europa flink aan het dalen en dat gaan wij merken. Zo is er onlangs door een van de grootste energiemaatschappijen aangekondigd dat zij de prijs per 1 Maart gaan verlagen. Zij komen op € 1,83 per kubieke meter en dit komt dus steeds dichterbij het prijsplafond waarbij je €1,45 per kubieke meter betaald. Ook voor stroom gaat de prijs omlaag naar € 0,46 per kilowattuur en met het prijsplafond staat op € 0,40 per kilowattuur. Dit is een flinke daling, want momenteel staan de prijzen bij deze maatschappij op €3,06 per kubieke meter en 0,91 per kilowattuur als je boven het prijsplafond uitkomt.

Momenteel zijn er alleen variabelen contracten, dus je kunt het helaas nog niet voor de lange termijn vastzetten. Echter is het plan van het kabinet dat er op de korte termijnen toch mogelijkheden moeten gaan komen voor een vast contract. Het doel was 1 Januari 2023, maar tot op heden weten we niet wanneer het vaste contract weer terug gaat komen. Ook voor het kabinet is dit goed nieuws, want dat zou betekenen dat ze in 2de kwartaal van 2023 minder zouden gaan betalen. Zij betalen immers nu de extra kosten die mensen zelf niet kunnen betalen.

Waardoor gaat de prijs omlaag

Volgens de Europese Unie blijft de gas prijs voorlopig nog dalen. Dit omdat er zachter weer op komst is en dus zal er ook minder gebruik van worden gemaakt. Afgelopen woensdag daalde het maar liefst 3% op een dag en als we de afgelopen tijd vergelijken dan is het toch hard aan het gaan. 14 dagen geleden betaalde zij € 65,- per megawattuur terwijl dat nu nog maar € 53,- per megawattuur is. De Duitse bank heeft dit ook onderzocht en zij verwachten dat de Europese gasprijs dit jaar zal blijven schommelen tussen de €50,- en € 100,- per megawattuur. Dat is een optimistisch vooruitzicht aangezien we vorig jaar boven de € 300,- per megawattuur zaten. De voorraad wordt momenteel ook al aangevuld door het zachtere weer en daardoor hoeft er ook minder ingekocht te worden.

Echter is het Internationaal Energie Agentschap (IEA) het niet eens met deze veronderstelling. Zij waarschuwen dat we niet te optimistisch moeten zijn. De schommelingen in de tempratuur zouden immers ook kunnen betekenen dat we een strengere winter gaan krijgen. Een ander punt waar zij zich zorgen over maken is dat de beperkingen in China langzaamaan verdwijnen. Dit kan ervoor zorgen dat zij weer veel moeten gaan inkopen en daardoor kan de prijs dit jaar nog wel verder gaan groeien. Niemand heeft een glazen bol, dus voorspellen is gewoon erg lastig.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button