Nieuws

Gasprijs daalt voorzichtig de afgelopen weken

Gasprijs daalt voorzichtig de afgelopen weken

Gasprijs daalt voorzichtig de afgelopen weken

Dat de gasprijs de afgelopen periode gigantisch is gestegen dat is inmiddels geen verrassing meer. Toch zien we wel dat de prijs van gas de laatste weken een dalende trend in zet. De vraag of en wanneer we weer op het oude niveau terugkomen, die is uiterst onzeker. 

Het ziet er namelijk voorlopig niet naar uit dat ze onder de 100 euro per megawattuur komen. In vergelijking met voor de stijging, is dit nog steeds een verviervoudiging van de prijs. 

Toch is het een stuk beter dan 26 augustus, toen de prijs op maar liefst 339,20 euro per megawattuur stond.

De ontwikkeling van de gasprijs

De gasprijs is in vergelijking met de afgelopen week relatief gelijk gebleven. Woensdag, tijdens het peilmoment op 23 november, was de prijs 113,90 euro per megawattuur. De prijs een week eerder lag op 113,14 euro. Nauwelijks een verschil zoals je dus kunt zien. 

Gemiddeld gezien zien we dat de prijs de afgelopen weken schommelt tussen de 100 en 125 euro per megawattuur. De voornaamste reden waarom de prijs relatief stabiel is, is omdat veel landen voldoende voorraad hebben. 

Ook speelde de warme herfst een grote rol in de daling van de vraag naar gas. Met temperaturen van tot wel 20 graden in september en oktober, heeft ervoor gezorgd dat de thermostaat niet aangeraakt hoefde te worden.

Toch zien we niet dat de tarieven voor huishoudens op basis van het verminderde verbruik daalde. De lagere rekening heeft dus puur te maken met verminderd verbruik van gas.

Hoe ziet het er deze winter uit?

We willen deze winter natuurlijk niet zonder gas zitten en vervolgens een torenhoge gasprijs moeten betalen. Gelukkig hebben de meeste Europese landen de afgelopen periode flink ingeslagen.

Waar er veel landen volledig zijn gevuld, zien we dat dit in Nederland niet helemaal het geval is. Kijkend naar onze voorraad, zien we dat deze voor gemiddeld 91,5 procent is gevuld.

De verlaagde voorraad komt vooral voort uit het feit dat Grijpskerk, maar voor 51 procent is gevuld. Reden hiervoor is dat deze gastank wordt gespoeld. De overige tanks zijn wel volledig vol.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button