Nieuws

Steeds meer landen verlagen accijns op benzine en diesel

Steeds meer landen verlagen accijns op benzine en diesel

Steeds meer landen verlagen accijns op benzine en diesel

De accijns op benzine en diesel is wereldwijd aan het dalen. Zo zagen wij vandaag dat het verlaagd werd in Nederland, maar ook in Mexico. Om deze reden gaan veel mensen uit de verenigde staten naar Mexico toe. Hier in Nederland is het verschil niet zo merkbaar omdat toch al veel mensen de Duitse of Belgische grens over gingen voor het tanken.

Waarom wordt deze maatregel genomen?

De overheden nemen de maatregel om accijns te verlagen zodat benzine betaalbaar blijft voor de mensen. Nederland is een van de duurste landen op het gebied van accijnzen. Zo zat er 0,85 op wat ver boven het Europese normbedrag ligt van 0,357. Er is nu 17 cent vanaf gehaald, maar we betalen dan toch nog steeds 0,68 wat relatief veel is vergeleken met andere Europese landen. Het verschil tussen Nederland en België is en blijft zo’n 12 tot 17 cent. Dit omdat België ook de accijnzen heeft verlaagd voor brandstoffen.

We hopen dat de overheid meer gaat doen, want anders moeten bedrijven ook extra kosten in rekening gaan brengen. Hierdoor gaan we dan weer meer betalen voor de boodschappen en dan lost het probleem zich onderaan de streep niet op. De oorlog in Oekraïne zorgt er nog steeds bijna dagelijks voor dat de prijs van gas en benzine blijft stijgen. Als Poetin daadwerkelijk het gas gaat verkopen in Roebels, dan zijn er veel Europese landen die het gas daar niet meer willen afnemen. Dit betekend dat het elders gehaald moet worden in een land zoals Qatar wat eigenlijk ook niet veel beter is.

Wat gaan wij als consumenten merken van de verlaagde accijns?

Als consument merken wij door de verlaagde accijns aan de pomp dat de prijs wat lager is als de afgelopen weken. Echter was voor de oorlog de gasprijs en benzineprijs al hard aan het stijgen waardoor we ongeveer op het niveau van begin Januari uitkomen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button