Nieuws

Europese Unie in beraad over maatregelen tegen stijgende energieprijzen

Europese Unie in beraad over maatregelen tegen stijgende energieprijzen

Vandaag kwamen de Europese ministers bij de Europese Unie samen om te praten over de stijgende energieprijzen. Dit is een probleem wat je in heel de EU hebt en dus niet alleen in Nederland. De landen gaan samen kijken welke maatregelen er mogelijk zijn om de kosten te beperken. Het heeft ook wel enige urgentie want Rusland heeft aangekondigd om Nord Stream 1 nog langer dicht te houden. Niet vanwege de oorlog, maar puur vanwege het achterstallige onderhoud. Er zou immers sprake zijn van een lekkage bij een van de compressoren die zich in Finland bevindt.

Dit is niet alleen vanwege de verspilling, maar vooral voor het gevaar wat dit met zich mee kan brengen. Het moet gewoon gerepareerd worden en dat is dan ook de reden dat we de prijzen voor gas zagen stijgen de afgelopen week. De grootste klap is voor Duitsland, want zij waren al enige tijd geleden terug gezet naar een minimale levering van 20% vanwege het geplande onderhoud. Experts zijn daarom sceptisch over de waarheid van Gazprom, maar er is weinig wat we daar op dit moment aan kunnen veranderen.

De plannen voor een prijsplafond

Afgelopen woensdag melde de voorzitter als dat er een prijsplafond moet komen voor de stijgende energieprijzen. In bijna alle Europese landen kunnen mensen met een modaal of beneden modaal inkomen nu al de rekening niet meer betalen. De landen kunnen hier wel steunmaatregelen voor bedenken, maar daar wordt het uiteindelijk probleem niet mee opgelost.

Onlangs is namelijk ook gebleken dat verschillende energie maatschappijen meer winst maken door de hogere prijzen. Dit is iets wat niet moet kunnen! Het is dan ook de reden dat ze willen gaan werken met een noodknop. Binnen de EU willen ze afspraken gaan maken over de maximale prijs voor gas. Boven deze prijs gaan ze het niet meer inkopen, tenzij het echt niet anders kan. Echter stuit dit op veel weerstand van Rusland, want zij willen dan ook geen gas meer gaan leveren als er een prijsplafond wordt ingesteld.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button