De toekomst van duurzame potgrond

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Is een duurzame potgrond mogelijk?

Wageningen University & Research (WUR) heeft een doorbraak aangekondigd in het onderzoek naar duurzame potgrond. 

In hun recente rapport ‘Hernieuwbare grondstoffen voor groeimedia’ concluderen zij dat het haalbaar is om tegen 2030 een aandeel van 50% hernieuwbare grondstoffen in potgrond te bereiken.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als reactie op de groeiende vraag naar duurzaamheid in de tuinbouwsector.

Het komt bovendien voort uit een brede coalitie van overheden en vakorganisaties, die de milieu-impact van potgrond willen verminderen. Zij stelden dit ambitieuze doel.

De transitie naar hernieuwbare grondstoffen is niet alleen een milieubewuste keuze, maar ook een antwoord op de schaarste van traditionele grondstoffen zoals turf.

De studie naar duurzame potgrond is deel van een breder initiatief om de ecologische voetafdruk van potgrond te verkleinen.

Het biedt een hoopvol perspectief voor de toekomst van groeimedia.

Welke korte- en langetermijnstrategieën worden voorgesteld?

Het rapport benadruk dat bestaande grondstoffen, zoals kokos, houtvezel, schors en compost verder kunnen worden ontwikkeld door middel van fractionering en vervezeling.

Deze aanpak leidt tot een breder scala aan beschikbare grondstoffen voor duurzame potgrond. Er zijn ook nog andere mogelijkheden op de korte termijn.

Voor de lange termijn legt men de nadruk op het stabiliseren van hout- en landbouwvezels, het uitbreiden van paludicultuur, en het ontwikkelen van processen voor hygiënisatie en kwaliteitstoetsing van halffabricaten.

Deze strategieën dragen aan de ene kant bij aan de duurzaamheid van potgrond en aan de andere kant ook aan de algehele gezondheid van het ecosysteem.

Hoewel de samenwerkingspartners de doelstelling als ‘zeer ambitieus’ beschouwen, koppelen zij acht randvoorwaarden aan het streefpercentage.

Zo moet de beschikbaarheid van hernieuwbare grondstoffen in voldoende hoeveelheid en kwaliteit gegarandeerd zijn.

Een significante wijziging in de verhouding tussen deelmarkten kan de haalbaarheid van de doelstelling namelijk beïnvloeden.

Er moeten daarnaast voldoende productielocaties en vergunningen zijn voor hernieuwbare grondstoffen in Nederland of de directe omgeving.

Bovendien moeten marktpartijen de ambitie onderschrijven en zich bewust zijn van de mogelijke prijsstijgingen van duurzame potgrond en substraten als gevolg van duurdere grondstoffen.

potgrond

Wat betekenen deze inzichten voor investeerders?

De verschuiving naar hernieuwbare grondstoffen in duurzame potgrond biedt significante kansen voor investeerders. 

De groeiende consumentenvraag naar duurzame producten en de ontwikkeling van innovatieve groeimedia creëren een markt met veel potentieel.

Investeerders, die zich richten op bedrijven die deze hernieuwbare grondstoffen ontwikkelen, kunnen een voorsprong krijgen in een industrie die steeds meer waarde hecht aan duurzaamheid.

Het is echter cruciaal dat de beschikbaarheid en kwaliteit van deze grondstoffen gewaarborgd blijven, en dat er voldoende productielocaties en vergunningen zijn om aan de vraag te voldoen.

Het verder ontwikkelen van hernieuwbare grondstoffen brengt het ook risico’s met zich mee, zoals de hogere prijs van potgrond en substraten als gevolg van duurdere grondstoffen.

Investeerders moeten zich bewust zijn van deze dynamiek en strategieën ontwikkelen om in te spelen op veranderende marktomstandigheden.

Daarnaast kunnen investeringen in technologische interessante mogelijkheden bieden voor duurzame investeringen in de agrarische sector.

Met de juiste investeringen en samenwerkingen kan de doelstelling van 50% hernieuwbare grondstoffen in duurzame potgrond tegen 2030 een realiteit worden.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button