Koning Máxima bezoekt verduurzamingsprojecten Chemelot

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Hoe draagt het bezoek van koningin Máxima bij aan de verduurzaming van grondstoffen?

Koningin Máxima heeft onlangs een werkbezoek gebracht aan Chemelot. Tijdens het bezoek lag de nadruk op de verduurzaming van grondstoffen en processen.

Chemelot is een belangrijk industrieel cluster in Geleen (Limburg) dat sinds 1926 bestaat. Het staat nu aan de vooravond van een baanbrekende transitie.

Er is namelijk sprake van een cruciale overgang, waarbij circulaire grondstoffen de fossiele grondstoffen, zoals aardolie en gas, moeten vervangen tegen 2050.

Het industriecluster wil als eerste in Europa klimaatneutraal produceren met circulaire grondstoffen, zoals hergebruikt plastic afval en biomassa.

De directeur van Chemelot, Loek Radix, noemt het cluster de sleutel tot het oplossen van de klimaatproblematiek in Europa. Het industriecluster wil pionier zijn.

Het bezoek van koningin Máxima benadrukte dan ook de centrale rol van Chemelot in de verduurzaming van de Nederlandse industrie.

De koningin stipte bovendien het belang van de relatie tussen de chemie en consumenten aan. Het gebruik van consumenten heeft namelijk direct invloed op de grondstoffen die Chemelot produceert.

Hoe draagt Chemelot bij aan een duurzame toekomst?

Tijdens haar bezoek aan Chemelot werd koningin Máxima onder de indruk van verschillende projecten die bijdragen aan de verduurzaming van grondstoffen.

Zo bezocht ze de eerste fabriek ter wereld van FUREC. FUREC produceert groene waterstof uit niet-recyclebaar huishoudelijk restafval.

Daarnaast zet energiebedrijf RWE afval om in grondstoffen voor de chemische industrie. Dat resulteert in een aanzienlijke vermindering van aardgasverbruik en CO₂-uitstoot.

De koningin kreeg ook uitleg over de nieuwe fabriek van SABIC Plastic Energy Advanced Recycling.

Deze fabriek produceert pyrolyse-olie uit gebruikt plastic, wat vervolgens weer wordt gebruikt als grondstof voor verdere productie.

Afval wordt in het industriecluster dus gezien als waardevolle grondstof. Chemelot wil met deze initiatieven klimaatneutraal produceren.

De inspanningen maken het industriecluster in ieder geval tot koploper in Nederland op het gebied van verduurzaming.

Behalve de verduurzamingsinitiatieven, maakt de combinatie van het industriepark en de Brightlands Chemelot Campus Chemelot uniek.

Er zijn ruim 200 bedrijven en kennisinstellingen, die samen werken aan innovaties op het gebied van circulaire materialen en duurzame chemie.

Koningin Máxima bezocht bijvoorbeeld een laboratorium op de campus, waar een team werkt aan het chemisch recyclen van afvalluiers en waar drinkrietjes zijn gemaakt van tarwestengels.

laboratium

Wat betekent het bezoek van koningin Máxima aan Chemelot voor investeerders?

Het bezoek van koningin Máxima aan Chemelot onderstreept de groeiende focus op duurzaamheid en de transitie naar hernieuwbare grondstoffen in de industrie.

Voor investeerders betekent dit veelbelovend perspectieven. Chemelot is trots op de internationale bedrijven die zich hier vestigen om duurzaamheidsambities te realiseren.

De geplande projecten voor de periode 2024-2028 vertegenwoordigen een investeringsvolume van meer dan twee miljard euro en zullen naar verwachting driehonderd nieuwe banen creëren.

Deze projecten benadrukken niet alleen het streven naar een duurzame toekomst, maar bieden ook mogelijkheden voor economische groei en rendement voor investeerders die willen bijdragen aan de overgang naar circulaire chemie en duurzame materialen.

Al met al toont het bezoek van koningin Máxima aan Chemelot aan dat de Nederlandse industrie serieus werk maakt van duurzaamheid.

Met baanbrekende projecten en een duidelijke visie op klimaatneutraliteit, wordt Chemelot een aantrekkelijke bestemming voor zowel investeerders als bedrijven die streven naar een duurzamere toekomst.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button