China zegt Afrika opnieuw financiële steun toe
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Waarom investeert China zoveel in Afrika?
Tijdens het China-Afrika forum kondigde de Chinese president Xi Jinping aan dat China Afrika in de komende drie jaar met 360 miljard yuan (ongeveer 45,77 miljard euro) zal steunen.
Mede dankzij dit soort grootschalige investeringen en financiële steun van China is de relatie tussen China en Afrika de afgelopen jaren aanzienlijk versterkt.
De toegezegde steun omvat leningen, hulp en directe investeringen door Chinese bedrijven in infrastructuur, onderwijs, landbouw, handel en hernieuwbare energie.
Daarnaast belooft China minstens een miljoen banen te creëren op het Afrikaanse continent en militaire ondersteuning beloofd.
Het gaat daarbij om levering van wapens en het opleiden en trainen van 6.000 Afrikaanse militairen.
In tegenstelling tot name westerse landen stelt China geen voorwaarden aan de steun, zoals respect voor mensenrechten. Hierin onderscheidt de wereldmach zich.
China biedt daarentegen een meer zakelijke benadering, waarin het land vooral grondstoffen ruilt voor infrastructuur.
Deze aanpak maakt China aantrekkelijk voor veel Afrikaanse landen. Die staan namelijk vaak wantrouwig tegenover westerse inmenging.
Bovendien houden zij hun interne aangelegenheden liever buiten schot. De Chinese aanpak creëert in feite een win-winsituatie voor beide partijen.
Landen in Afrika ontvangen namelijk infrastructuur en economische steun, terwijl China toegang krijgt tot cruciale grondstoffen en nieuwe markten.
Wat zijn de strategische belangen van China?
China’s toenemende betrokkenheid op het Afrikaanse continent is niet alleen gebaseerd op altruïsme of ontwikkelingssamenwerking. Het heeft ook duidelijke strategische voordelen.
Door te investeren in infrastructuurprojecten versterkt China zijn aanwezigheid op het continent en verzekert het zich van toegang tot (kritieke) grondstoffen zoals koper, goud, lithium en olie.
Vooral gezien de groei van zijn technologie- en energie-industrieën zijn deze grondstoffen van groot belang voor China.
Naast economische belangen speelt ook geopolitiek een belangrijke rol. China vergroot met deze strategie zijn invloed in een regio die met name door westerse machten werd gedomineerd.
De militaire component van de Chinese steun aan Afrika is een nieuwe ontwikkeling die de groeiende strategische samenwerking tussen China en Afrika benadrukt.
Dit baart veel westerse landen wel zorgen, aangezien zij deze toenemende invloed als een bedreiging voor hun eigen belangen in Afrika zien.
Waarom is dit relevant voor investeerders?
Enerzijds creëert de verbetering van de infrastructuur op het Afrikaanse continent nieuwe economische mogelijkheden.
Betere wegen, spoorwegen en havens kunnen de handel vergemakkelijken. Daarnaast maken Chinese investeringen in industrieën, zoals mijnbouw en energie, samenwerking met Afrikaanse bedrijven mogelijk.
Ook de belofte van nieuwe banen en economische groei in Afrikaanse landen kan leiden tot opkomende markten die aantrekkelijk zijn voor buitenlandse investeerders.
Anderzijds brengt de afhankelijkheid van Chinese leningen en investeringen risico’s met zich mee.
Veel Afrikaanse landen zitten al met grote schulden en er zijn voorbeelden van ‘land grabbing’. Daarbij worden Afrikaanse landen gedwongen om land of activa af te staan aan China vanwege betalingsachterstanden.
Dit kan de economische en politieke stabiliteit van deze landen onder druk zetten. Dat kan op zijn beurt risico’s opleveren voor investeerders die in deze regio actief zijn.
China’s groeiende invloed op het Afrikaanse continent kan echter niet genegeerd worden. Investeerders die hier strategisch mee omgaan, kunnen daardoor hun kansen grijpen.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.