Houtprijs
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Inhoudsopgave
Houtprijs grafieken en tabellen
Hout en het gebruik ervan is momenteel een hot topic. De houtprijs houdt veel mensen bezig. Dit komt met name omdat de prijzen van hout de afgelopen tijd flink gestegen zijn.
Daarnaast is het lastiger om aan hout te komen. Dit heeft weer tot gevolg dat klussen in huis langer op zich laten wachten. Een dakkapel plaatsen kan daardoor flinke vertraging oplopen.
De aannemer moet bijvoorbeeld op het hout voor de dakkapel wachten. De voorraad van het hout is de laatste maanden zo geslonken, dat dit wachttijden in de hand werkt. Hoe staat het nu met de prijs van hout? En welke landen produceren hout?
Om meteen met de deur in huis te vallen: de houtprijzen zijn weer dalende. Zo laten houtprijzen op de wereldmarkt een daling zien. Op 7 mei 2021 was de houtprijs $1700 per 1.000 board feet. Een board feet staat gelijk aan 2,35 kubieke meter.
Je betaalde een hoge houtprijs. Ter vergelijking: op 14 juni 2021 zakte de houtprijs per 1000 board feet naar minder als $900. Een prijsverschil van meer dan $700!
Hoe komt de hout prijs tot stand?
Net als bij andere grondstoffen is een belangrijke voorwaarde voor de prijs, de vraag en het aanbod.
Er is steeds meer behoefte aan woningen wereldwijd. Hout is één van de belangrijkste grondstoffen bij de bouw van woningen.
Ook willen steeds meer mensen een houten tuinhuis of tuinset bij hun huis. Mede door de welvaartsstijging nam de vraag naar hout nog meer toe.
Door Corona steeg daarnaast de vraag naar hout ook. Meer mensen werkten thuis en wilden klussen. Of een nieuwe werkruimte laten maken om daar te kunnen thuiswerken. Het aanbod kon de vraag niet aan.
Daarbij waren logistieke problemen ook een reden voor de hogere prijs. Zo liep er een enorm containerschip bij het Suezkanaal vast.
Het gevolg was dat de scheepvaart veel vertraging opliep, wat zich weer doorberekende in de houtprijzen.
Tel daarbij op de houtzagerijen die stil kwamen te liggen ten gevolge van Covid. Dit alles bij elkaar maakt dat het aanbod van hout zeer gering werd. Er werd door veel mensen hout gehamsterd.
Bedrijven zoals aannemers en producenten van woonartikelen kwamen in grote problemen.
Er was moeilijk tot niet aan hout te komen, de vervoerskosten waren gemiddeld wel 3 keer zo duur en de prijs doorrekenen aan de consumenten kan ook maar tot een bepaalde grens.
Ken je ook de slogan: ‘Hout is het nieuwe goud?’ Dat zegt wel iets over de recordhoogtes die de houtprijzen bereikten!
Productielanden van hout
6% van al het hout wat we gebruiken komt van Nederlandse bodem. Denk aan de bomenkap in Nederlandse bossen.
De rest van het hout is afkomstig uit andere productielanden. Van deze productielanden zijn er 70% aangesloten bij de Europese Unie. Met name Duitsland, Zweden en Finland produceren veel hout.
Er is ook hout wat ingevoerd wordt. Te denken valt dan aan:
- Papier
- Karton
- Gezaagd hout
- Plaatmateriaal
Deze worden door tropische landen met name geproduceerd.
Rusland is nummer 1 in het bosbezit. 22 % van Rusland bestaat uit bos. Een tweede plaats als productieland voor hout is Brazilië met 17 %. De derde plaats is voor Canada met 7%, vierde plaats is voor de Verenigde Staten met 6 % en de sluiter van de top 5 is China met 4
Feiten over de grondstof hout
Feit 1: Hout wordt vaak in 2 groepen onderverdeeld. Er wordt vaak gesproken over hardhout en zachthout.
Feit 2: De kunstenaar Piet Hein Eek maakten van sloophout meubelen. Hij was de eerste die hiermee begon. Zijn eindexamenwerkstuk in 1989 was een ongekend succes. Dit betrof een kast van sloophout.
Feit 3: Het kappen van tropisch hardhout heeft veel schade aangericht aan de tropische regenwouden.
Feit 4: Hout kan een aangetast worden door schimmel. Het is bijzonder om te zien dat het hout dan een zwarte tekening krijgt.
We noemen deze verschijning slaap in hout. Mocht dit schimmelproces te lang doorgaan, dan gaat het hout rotten. Ben je er eerder bij, dan zorgt de slaap voor decoratieve verkleuringen in het hout.
Feit 5: Loofbomen groeien langzamer dan naaldbomen. Een loofboom heeft een hogere dichtheid en is harder. Loofbomen noemen we hardhout en naaldbomen zachthout.
Feit 6: Van hout wordt papier gemaakt. Zo lukt het niet om een papier meer als 7 keer dubbel te vouwen.
Feit 7: Dendrologie is de studie die bomen en struiken bestudeert. Je kunt dit ook boomkunde noemen.
Feit 8: Een FSC keurmerk of PEFC keurmerk toont aan dat hout geoorloofd gekapt is. Zo wil de EU een einde maken aan illegale houtkap en verhandeling hiervan.
Feit 9: Hout is de oudste brandstof ter wereld. En daarbij ook nog eens het vriendelijkst voor het milieu.
Feit 10: Afvalhout wordt in drie categorieën verdeeld. Te weten:
- A hout: dit is schoon hout. Het hout heeft geen behandeling ondergaan en bevat geen giftige stoffen. A-hout wordt veel gebruikt in de vorm van kratten, kisten of pallets.
- B hout: gelakt, verlijmd of geverfd hout. Voorbeelden van B hout zijn triplex, spaanplaat en multiplex.
- C hout: ook wel bekend als geïmpregneerd hout. Aan het hout zijn stoffen toegevoegd, waardoor de levensduur van dit materiaal langer meegaat.
Feit 11: Ken je het grapje: daar gaat weer een bos? Als er een flinke papierstapel op kantoor voorbijkomt bijvoorbeeld. Bomen worden alleen amper gebruikt om papier van te maken!
In Europa wordt gebruik gemaakt van gerecycled papier en papiervezels om papier van te maken.
Feit 12: Papier kan gerecycled worden. dit kan tot maar liefst 7 keer. De zevende keer zijn de papiervezels zo klein dat het niet meer goed gebruikt kan worden; er worden dan eierdozen van gemaakt.
Feit 13: Wist je dat houtskool verkoold hout is? En dat dit gebruikt wordt om onder andere mee te barbecueën maar ook in schoonheidsproducten een grondstof kan zijn?
Historie van hout
In de oudheid kwam men er al achter dat hout een sterk materiaal is. Geschikt als brandhout, om zo het vuur aan te houden.Maar ook voor het vervaardigen van gereedschappen, zoals in de tijd van de jagers-verzamelaars.
Er werd in die tijd veel van klei gemaakt, maar hout was ook een populaire grondstof om zaken van te maken.Naarmate de technologie toenam, nam ook het gebruik van hout toe. Er kon op grotere schaal geproduceerd worden.
Er ontstonden zo houtzagerijen, waar de bomen niet alleen gezaagd maar ook gerooid werden.Met de technologie kwam ook de boekdrukkunst in opgang. Hier was veel papier voor nodig.
Een mooi voorbeeld van hoe hout ingezet werd, zijn de schepen die in de Gouden Eeuw volop in gebruik waren. De scheepsbouw floreerde, waardoor de schepen en de pakhuizen ook steeds groter werden.
Nog steeds zijn er veel huizen in de Verenigde Staten die uitsluitend van hout ( en gipsplaten ) gemaakt worden.
Er is een periode aangebroken waarin ook goed gekeken wordt naar het effect van ontbossing. Voor iedere gekapte boom, wordt een nieuwe boom gepoot. Zo wil men het klimaat positief beïnvloeden.
Welke beurs wordt hout verhandeld
Hout wordt op de wereldbeurs verhandeld. Het Chicago Mercentantile Exchange heeft recent de dagelijkse limieten verhoogd. Dit om zo in te spelen op de rally die is ontstaan in de vraag naar hout.
Hout en de toekomst
De vraag naar hout zal blijven. Er is een grote vraag naar hout, onder andere voor de huizenbouw, wooninrichting, scheepsbouw, meubelbouw en voor dierbenodigdheden. Doordat er altijd een grote vraag naar hout zal blijven, is het een stabiele grondstof om in te investeren.
De belangrijkste gebeurtenissen in 2021
In 2021 hebben we gezien dat de houtprijs gestegen is naar een nieuw niveau. Dit had niet alleen te maken met de corona pandemie, maar ook met de stijgende grondstofprijs. Hout is tegenwoordig steeds meer beschermd en daarom is het ook niet mogelijk om dit niet overal ter wereld verkrijgbaar. Hierdoor ontstaat er schaarste aan deze grondstof. Dit zagen we vooral terug in de papierindustrie. Ook is er sprake geweest van zogenaamde groei in particuliere investeringen in en rondom de woning. Tijdens de pandemie kwamen veel mensen werkloos thuis te zitten, maar ook veel gingen er van huis uit werken. Hierdoor hadden ze meer tijd om te investeringen in de woning die vaak even op de planning stonden. Ook het feit dat je niet op vakantie kon gaf de mensen meer vrije tijd. En hoe je het ook went of keert, dan komt er gewoon budget vrij voor verbouwingen in en rondom huis.
Dit zijn de verwachtingen voor het jaar 2022
De verwachting is dat ook dit jaar de houtprijs enorm zal laten gaan stijgen. Veel van het hout dat geïmporteerd wordt is afkomstig uit Rusland. Dit land zit nu verwikkeld in een oorlog en zij zullen dus behoefte hebben aan meer geld. Daarnaast is er in 2021 een grote schaarste ontstaan omdat veel mensen gingen klussen. Schaarste zorgt er altijd voor dat de prijs een stuk hoger wordt. Inmiddels zijn we dit jaar alweer gemiddeld 35% duurder uit voor houtproducten. Daarnaast wordt het hout over lange afstanden geïmporteerd. Wereldwijd zijn nu de benzineprijzen aan het stijgen wat ook weer indirect invloed heeft op de prijs voor hout.
Wanneer je wil gaan beleggen is investeren in hout wellicht niet meteen het eerste waaraan je denkt. Toch liggen hier heel wat interessante opportuniteiten. Sterker nog, de voorbije jaren lieten heel wat experten zich ontglippen dat beleggen in hout zomaar eens een gouden kans zou kunnen zijn voor beleggers.
De vraag naar dit materiaal is door de jaren heen immers stelselmatig toegenomen. Dat is het gevolg van het feit dat het zich niet langer alleen maar kan beroepen op haar voordelige, ecologische eigenschappen. Daarnaast is het namelijk zo dat ze ook over een uitermate veelzijdige rol beschikt als grondstof evenals materiaal.
Hout wordt bijvoorbeeld ook buiten de Verenigde Staten steeds vaker ingezet als bouwmateriaal. Volgens velen vormt ze zelfs een cruciale factor binnen het principe van de circulaire bouw. Al deze verschillende zaken hebben ervoor gezorgd dat investeren in hout meer dan ooit op de radar van heel wat beleggers is komen te staan.
Hout, heel wat veelzijdiger dan je zou vermoeden
Zoals hierboven al aangehaald neemt de interesse in investeren in hout voornamelijk toe omwille van het steeds diverser wordende karakter van dit materiaal en deze grondstof. In het bijzonder vanuit de bouwsector is de vraag naar hout stelselmatig toegenomen. De verwachting is bovendien dat hier de komende jaren ook zeker geen verandering in zal komen, in tegendeel.
Niet alleen binnen de circulaire bouw vormt hout een zeer belangrijk materiaal, daarnaast blijkt ze ook ontzettend populair te zijn in gebieden met een verhoogd aardbevingsrisico.
Dit niet in het minst omdat de flexibiliteit van hout in geval van schokken een zeer aanzienlijke bijdrage kan leveren aan de stabiliteit van het bouwwerk. Buiten Japan wordt bijvoorbeeld ook wereldeconomie China bestempeld als een steeds belangrijker wordende groeimarkt voor de houtbouw.
Hoe kan je investeren in hout?
Bovenstaande is natuurlijk interessant om te weten, maar nog veel belangrijker is om te kunnen achterhalen hoe je nu precies kan beleggen in hout. We maken hierbij eigenlijk een onderscheid tussen twee mogelijkheden. In eerste instantie is er een directe participatie in bosgrond.
Een dergelijke investering wordt doorgaans als vrij stabiel aangemerkt, maar heeft als nadeel dat de vereiste minimale inleg behoorlijk groot is. Bovendien is het zo dat de investering niet meteen kan worden omgezet in kasgeld. Een variant op deze vorm van investering zijn de gesloten bosfondsen die in het leven zijn geroepen.
Echter worden deze fondsen eerder zelden op de Europese beleggersmarkt aangeboden. Een veel meer liquide en tevens ook een veel meer flexibele manier om te kunnen investeren in hout is door middel van je aandelenportefeuille.
Wil je graag een stukje blootstelling aan de houtprijs in je aandelenportefeuille verwerken? Dan kan je daarvoor een keuze maken tussen verschillende losse aandelen van bedrijven evenals zogenaamde ETF’s. Op vlak van individuele aandelen zou je kunnen kijken naar bijvoorbeeld:
- Weyerhaeuser;
- West Fraser Timber;
- Canfor Corp.;
Naast bovenstaande aandelen is het eveneens zo dat je kan kijken in de richting van een ETF. De iShares Global Timber & Forestry ETF is dan een potentieel interessante optie om te overwegen.
Heb je eerder al gekozen voor bijvoorbeeld beleggen in olie of investeren in aluminium en ben je nog op zoek naar een andere grondstof of materiaal om in te beleggen? Dan zou beleggen in hout zomaar het overwegen eveneens meer dan waard kunnen zijn.
Zoals hierboven al aangehaald neemt de interesse in investeren in hout voornamelijk toe omwille van het steeds diverser wordende karakter van dit materiaal en deze grondstof. In het bijzonder vanuit de bouwsector is de vraag naar hout stelselmatig toegenomen. De verwachting is bovendien dat hier de komende jaren ook zeker geen verandering in zal komen, in tegendeel.
Niet alleen binnen de circulaire bouw vormt hout een zeer belangrijk materiaal, daarnaast blijkt ze ook ontzettend populair te zijn in gebieden met een verhoogd aardbevingsrisico.
Dit niet in het minst omdat de flexibiliteit van hout in geval van schokken een zeer aanzienlijke bijdrage kan leveren aan de stabiliteit van het bouwwerk. Buiten Japan wordt bijvoorbeeld ook wereldeconomie China bestempeld als een steeds belangrijker wordende groeimarkt voor de houtbouw.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.