Duurzame LEGO-steentjes op komst
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Worden LEGO-steentjes binnenkort écht duurzaam?
LEGO is al jaren bezig om een duurzame oplossing te vinden voor de productie van hun iconische Lego-steentjes.
Momenteel worden de steentjes voor het grootste deel gemaakt van acrylonitril-butadieen-styreen (ABS). Dit is een soort kunststof waarvoor aanzienlijke hoeveelheden aardolie nodig zijn.
Dit staat haaks op de ambitie van LEGO om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzamer te produceren.
Na jaren van onderzoek en het testen van meer dan 600 verschillende materialen, lijkt LEGO nu een oplossing te hebben gevonden in resin.
Resin is een combinatie van gemalen steen en kunsthars. Dit materiaal kan potentieel aardolie vervangen en draagt daarmee bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf.
Het gebruik van resin is echter niet zonder uitdagingen. Eén van de grootste obstakels is dat er op dit moment nog relatief weinig leveranciers zijn die resin op grote schaal kunnen produceren.
LEGO wil deze leveranciers daarom verleiden om meer resin te gaan produceren door hen tot wel 70 procent extra te betalen voor het materiaal.
LEGO blijft vastberaden om tegen 2032 volledig af te stappen van fossiele brandstoffen in de productie van hun LEGO-steentjes.
Dit streven maakt deel uit van de bredere visie van het bedrijf om een duurzaam productieproces te realiseren.
Wat gebeurt er met de prijs door de overgang naar duurzame materialen?
Consumenten vragen zich af of de verschuiving naar duurzamere materialen invloed zal hebben op de prijs van LEGO-steentjes.
Resin is immers een stuk duurder dan de op fossiele brandstoffen gebaseerde materialen die momenteel worden gebruikt.
Toch heeft LEGO CEO Niels Christiansen benadrukt dat klanten deze hogere kosten niet zullen terugzien in de winkelprijs van de steentjes.
Het bedrijf is in staat om de stijgende kosten te absorberen zonder de consument extra te belasten.
Doordat LEGO een familiebedrijf is, hoeft het immers geen verantwoording af te leggen aan externe aandeelhouders die winstmaximalisatie eisen.
Christiansen heeft ook verklaard dat LEGO op schema ligt om zijn duurzaamheidsdoelen te bereiken. Het bedrijf wil tegen 2032 helemaal fossielvrij zijn.
In dat jaar viert LEGO zijn honderdste verjaardag. Het is daarom symbolisch gekozen om de impact van het bedrijf op de planeet te minimaliseren en een positieve erfenis achter te laten.
Welke gevolgen heeft deze ontwikkeling voor investeerders?
Hoewel LEGO ervoor zorgt dat consumenten de hogere kosten niet merken, kunnen investeerders wel degelijk veranderingen verwachten.
Omdat het een familiebedrijf is, worden de financiële beslissingen niet beïnvloed door externe aandeelhouders.
Dit geeft het bedrijf de flexibiliteit om op lange termijn te investeren in duurzaamheid zonder de druk van de financiële markten.
Dit betekent echter ook dat LEGO geen directe mogelijkheid biedt voor investeerders om te profiteren van deze verschuiving, aangezien het bedrijf niet beursgenoteerd is.
Desondanks heeft de keuze voor resin en andere duurzame materialen gevolgen voor de bredere markt.
De toenemende vraag naar duurzame kunsthars kan nieuwe kansen bieden voor producenten en leveranciers van deze materialen.
Bedrijven die zich richten op de productie van hernieuwbare of gerecyclede kunststoffen, zoals resin, kunnen op lange termijn een groeiende afzetmarkt tegemoetzien.
Daarnaast kan LEGO’s voorbeeld de speelgoedindustrie aansporen om soortgelijke stappen te zetten.
Concurrenten zoals Mattel hebben al aangegeven dat ze tegen 2030 volledig willen overstappen op gerecycled of bio-gebaseerd plastic.
Dit kan voor investeerders in de duurzame grondstoffenmarkt een interessant vooruitzicht zijn.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.