Nieuws

Prijs Olie en het ontstaan ervan

Olie kennen we allemaal als brandstof of als smeermiddel. Ook wordt erin gebakken maar dat is natuurlijk een heel ander soort olie als wat we gebruiken als brandstof of smeermiddel.

Zo is er dus al meteen de conclusie dat er een aantal verschillende soorten olie zijn. We duiken wat verder in de wereld van de aardolie.

Verder in dit artikel

[lwptoc]

Aardolie, wat is het nu eigenlijk?

Aardolie is een fossiele brandstof. Een fossiele brandstof wil zeggen dat het een stof is die uit versteende resten van planten en dieren is ontstaan.

Er zijn meerdere fossiele brandstoffen. Al deze brandstoffen zijn schadelijk voor het milieu.

prijs olie

Hoe ontstaat aardolie?

Aardolie is ontstaan door de restanten van organismen die eencellig zijn. Plankton is zo een organisme wat naar de bodem van de zee zakt. Deze eencellige organismen komen na een tijdje te liggen onder een laag van klei, zand en grind.

Doordat er zo ontzettend veel druk op komt te staan gaat de temperatuur stijgen. In de laag van de organismen die dood zijn vind er dan een chemisch proces plaats en dat zorgt ervoor dat er aardolie ontstaat. Sommige lagen in Nederland zijn wel 120 miljard jaar oud.

Waar gebruiken we aardolie voor?

Aardolie wordt over de hele wereld gebruikt. Nadat het gewonnen is wordt het naar raffinaderijen gebracht en daar wordt het verwerkt tot een bruikbaar product.

Enkele van deze producten zijn bijvoorbeeld diesel of benzine. Aardolie is schaars en daardoor wordt het ook gebruikt voor andere doeleinden. Aardolie wordt ook gebruikt als brandstof bij het opwekken van bijvoorbeeld elektriciteit in een elektriciteitscentrale.

Hoe lang gebruiken we al aardolie?

Aardolie wordt eeuwen gebruikt. Al sinds 3500 voor Christus wordt het vooral in Irak gebruikt als een vloeistof om iets dicht te kunnen smeren.

Sinds de 8e eeuw na Christus worden de straten al geasfalteerd waar dus ook olie voor wordt gebruikt. In de middeleeuwen werd in Europa ontdekt dat op sommige plaatsen er olie uit de grond kwam of uit rotsen.

De vettige stof werd toen gebruikt om de wielen van de wagens te smeren of boten waterdicht te maken. Sinds 1859 wordt er in Amerika naar olie geboord al was dat toen helemaal de bedoeling niet om naar olie te boren en waren ze zelfs een beetje teleurgesteld als ze het smerige zwarte goedje vonden in plaats van water waar ze eigenlijk naar op zoek waren op dat moment.

aardolie

Is er nog veel olie?

Hoeveel olie er exact is dat weet niemand maar de verwachting is dat er in 2030 een olietekort gaat komen. Dit komt omdat de vraag naar aardolie blijft stijgen.

Dagelijks neemt de voorraad olie met ongeveer 85 miljoen vaten af. Er worden nog steeds nieuwe voorraden olie ontdekt maar hoelang dat dat nog gaat blijven is nog maar de vraag. Omdat er door aardolie schade aan de natuur aangedaan wordt willen ze ook steeds minder olie gaan verbruiken en zijn ze op zoek naar duurzame energiebronnen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van aardolie

Aardolie heeft zowel voordelen als nadelen maar dat heeft bijna elke stof wel. Het grote voordeel van aardolie is dat het een brede toepassing heeft.

Het kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Denk aan benzine, stookolie, diesel maar ook als grondstof voor diverse kunststoffen. De nadelen van aardolie zijn dat er schadelijke stoffen vrijkomen bij de verbranding ervan, het door de uitstoot van co2 het broeikaseffect versterkt en dat de voorraad uitgeput kan raken als het zo gebruikt blijft worden als dat nu het geval is.

Waar wordt aardolie het meeste gevonden?

Olie zit in meer dan de helft van de landen op de wereld in de bodem. De velden liggen vaak verspreid en zijn soms heel klein. Er zijn ook streken waar helemaal geen olie voorkomt.

Dit is vooral in grote delen van Afrika zo. In het Midden-Oosten liggen de grootste olievelden. In 1928 is in een olieveld ter grootte van 70 kilometer lang en 30 kilometer breed voor het eerst olie gevonden.

Dit is in Saoedi-Arabië. Dit land staat dan ook wat betreft de productie van olie op de eerste plaats. In de Verenigde Staten wordt er ook veel olie gewonnen, vooral in Texas.

Ze staan dan ook op een goede tweede plaats. Op een mooie derde plek staat de Russische Federatie.

Ook in Nederland zit er aardolie in de grond. Dit is in Winterswijk. In 1924 vonden ze daar aardolie in de grond. In Drenthe is er in 1943 aardolie gevonden bij Schoonebeek. Dit bleek een flink olieveld te zijn.

Daarom hebben ze toen besloten om de Nederlandse Aardolie Maatschappij op te richten in 1947. De olie wordt met speciale pompen uit de grond gepompt.

Deze pompen noemen ze ook wel jaknikkers omdat ze steeds op en neer gaan als ze werken. In Zuid-Holland werd er bij 14 kleinere velden ook een jaknikker gezet. In 1996 werd er gestopt met het winnen van olie op die plaatsen omdat het goedkoper was om het in te voeren.

Wanneer alle olie die in Nederland opgepompt wordt bij elkaar wordt genomen is dat nog niet 10 procent van wat er in Nederland aan olie verbruikt wordt.

De prijs van olie gaat omhoog

Doordat de voorraden van olie opraken en er niets meer bijkomt gaat de prijs van olie omhoog. Ooit zal er het moment zijn dat het op is.

Daarom wordt er nu al zoveel als mogelijk is gezorgd dat we aardolie steeds minder gaan gebruiken. Energie wordt op een andere manier gewonnen door bijvoorbeeld windenergie en zonne-energie. Dit zijn ontzettend goede ontwikkelingen.

Ook omdat aardolie schadelijk is voor het milieu. Het wordt alleen maar toegejuicht dat er steeds minder aardolie gebruikt gaat worden.

Auto’s worden ook al elektrisch gemaakt omdat dit makkelijker te genereren is dan aardolie en het vele malen milieuvriendelijker is dan dat het gebruik van aardolie is.

Juist doordat het steeds moeilijker gaat worden om aan aardolie te komen zal de prijs alleen maar blijven stijgen. Het wordt niet voor niks al jarenlang het zwarte goud genoemd. Dit is omdat het straks misschien nog wel duurder gaat worden als dat goud is.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button