Informatie

Een houten of stenen uitbouw: de verschillen uitgelegd

Wil je graag meer ruimte in jouw woning, en ben je van plan om wat extra vierkante meters te realiseren? In dat geval kun je jouw woning laten uitbouwen. Als je jouw woning wil laten uitbouwen, heb je de keuze uit verschillende soorten materialen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een houten uitbouw of een stenen uitbouw. Wat de verschillen tussen deze twee soorten uitbouw zijn, zetten we hieronder voor je op een rij.

Materiaal en onderhoud

Zoals je misschien al wel doet vermoeden, verschillen een stenen en houten uitbouw als eerste ten opzichte van het materiaal. Een houten uitbouw heeft bijvoorbeeld houten wanden, terwijl een stenen uitbouw is gemaakt van bakstenen die op elkaar gemetseld zijn. Over het algemeen is steen sterker dan hout, en kan het ook langer meegaan. Bovendien vergt hout vaak iets meer onderhoud dan steen. Zo moet je bijvoorbeeld hout beitsen en voorkomen dat het gaat rotten. Ook als het aankomt op het onderhoud, is het dus belangrijk om de verschillen hier tussen te weten.

Bouwproces

Daarnaast is het ook goed om te weten hoe een stenen of houten uitbouw wordt gebouwd. Daar moet natuurlijk ook arbeid aan te pas komen en de manier van werken verschilt in dit opzicht ook. Voor een stenen uitbouw is bijvoorbeeld een metselaar nodig.

Je kunt overigens ook overwegen om te kiezen voor een prefab uitbouw. Een prefab uitbouw wordt van tevoren klaargemaakt in de fabriek, zodat het op de bouwplaats meteen op zijn plek kan worden gezet en kan worden gemonteerd. Dit kan je een boel tijd schelen én de bouwomstandigheden zijn altijd goed. Ook hoef je niet na te denken over het bouwproces, want dit wordt natuurlijk allemaal in de fabriek gedaan. Vervolgens komt de aan- of uitbouw kant-en-klaar richting jouw woning, die volledig aan jouw wensen voldoet. Zo kun je dus bij een prefab aanbouw of uitbouw ook kiezen voor verschillende materialen, waaronder steen of hout.

Uitstraling

De uitstraling van een uit- of aanbouw kan per materiaal behoorlijk verschillen. Een houten uit- of aanbouw kan een luxe, chique uitstraling hebben, terwijl een stenen uit- of aanbouw juist mooi en karakteristiek kan ogen. Het is ook maar net wat de uitstraling is van jouw huidige woning. Wil je dezelfde stijl van de woning doortrekken naar de aan- of uitbouw, of wil je juist iets heel anders neerzetten? Daarnaast is het ook maar net wat jij mooi vindt, maar ook wat de mogelijkheden zijn. Houd hierbij ook rekening met de eventuele regels van de gemeente.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button