ASML koers

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

ASML koers grafieken en tabellen

De actuele ASML koers is €522.550. We zien de laatste paar weken dat het aandeel van ASML weer flink aan het toenemen is,

In 2022 zat iedereen met zijn handen in het haar aangezien de waarde van het aandeel aan het zakken was. Echter was dit ook wel voorspeld, want er zijn gewoon structurele tekorten in de aanvoer sector. 

Op 19 November 2021 stond het aandeel op een record bedrag van €759.900.

Echter maakte het aandeel in December een flinke keldering. Daarna is het wisselvalig geweest en tot het laagste niveau gedaald in Juni 2022. 

We zien nu de afgelopen dagen, maar vooral weken een flinke stijging. De kwartaal verwachting zijn immers gunstig gestemd en dat heeft ook zijn doorwerking op de beurs. Het afgelopen kwartaal hebben ze immers een record omzet bereikt en daardoor zagen we de stijging ook wel aankomen.

ASML koers

Hoe komt de ASML koers tot stand?

De ASML koers is in 1995 al voor de eerste keer vast gelegd. Echter zien we pas de laatste 2 jaar dat het aandeel ook echt aan het groeien is.

De chipfabrikant is verantwoordelijk voor vele producten over de hele wereld. Er is schaarste op het gebied van computerchips die zeker nog tot 2024 zal aanhouden. Hierdoor heeft ASML best een goede positie op de markt. Maar ook zij zijn afhankelijk van de grondstoffen die hiervoor geleverd moeten worden.

We zien dat experts verwachten dat het aandeel de komende jaren om deze reden dan ook zal blijven groeien. Het is een bedrijf dat inmiddels in 16 landen actief is en 60 locaties heeft.

Omdat de vraag groot is op dit moment kan het alleen maar de goede kant op gaan. Maar of dit in de toekomst ook nog is dat weten we natuurlijk nooit zeker. Het is dus belangrijk om het nieuws en trends te volgen zodat je geen geld verliest op je aandelen.

In de laatste analyse is helaas wel gebleken dat ze niet voldoende grondstofleveringen hebben de komende tijd. De vraag is zo groot en het is ook een wereldwijd probleem. Ze hebben dan ook de groei voor het komend jaar aangepast van 20 naar 10 %.

Wij zijn wel van mening dat je dit aandeel veilig kunt kopen de komende 5 jaar. Het tekort aan chips is immers steeds verder aan het groeien en de prognose is al een jaar vooruit gezet. Dit zorgt er dan ook voor dat chipfabrikanten interessant zijn qua beleggingen.

Wat maakt ASML?

Voor de ASML koers is het ook belangrijk om te weten wat voor soort producten dit bedrijf maakt. Ze maken voornamelijk computerchips voor de grote merken zoals Samsung en Intel.

Daarnaast zijn zij altijd druk bezig met de technologie die hierbij komt kijken. We willen alles sneller hebben, want tijd over hebben we niet meer in deze maatschappij. Daarom wordt er ook voortdurend onderzocht hoe dit mogelijk gemaakt kan worden en wat hiervoor nodig is.

De omzet van ASML is in een jaar tijd ook flink gestegen. Waar ze in 2020 ongeveer 14 miljard euro omzet hadden is dit in 2021 18,6 miljard geworden. Natuurlijk heeft de corona crisis hier ook gedeeltelijk aan bijgedragen. Iedereen moest zoveel mogelijk thuis werken en les krijgen. Hierdoor waren computers en laptops erg populair

Feitjes over ASML

1: ASML is opgericht in 1984 als joint venture van Philips.

2: Het bedrijf is pas sinds 1995 beursgenoteerd.

3: Vanaf half 2019 zagen we een exponentiele stijging in het aandeel. Dit zal de komende tijd naar verwachting wel blijven.

4: Hout kan een aangetast worden door schimmel. Het is bijzonder om te zien dat het hout dan een zwarte tekening krijgt.

We noemen deze verschijning slaap in hout. Mocht dit schimmelproces te lang doorgaan, dan gaat het hout rotten. Ben je er eerder bij, dan zorgt de slaap voor decoratieve verkleuringen in het hout.

5: ASML is de grootste chipfabrikant van Nederland.

6: De winst per aandeel lag in 2020 op €8,49

7: Het bedrijf heeft 60 locaties verspreid over 16 landen.

8: Wereldwijd is het bedrijf zover gegroeid dat ze meer als 28.000 medewerkers in dienst hebben.

9: Ze zijn druk met het ontwikkelen van nieuwe technologie. In Juli 2022 zien we dat er verschillende locaties zijn afgeschermd en er een bord verboden toegang staat.

10: Door de grote merken wordt ASML als belangrijkste chipfabrikant ter wereld aangemerkt

Nieuw project Juli 2022

Afgelopen week is bekend gemaakt dat er verschillende locaties van ASML zijn afgeschermd. Het zou hier gaan om een nieuw project waar niets over mag uitlekken. Dit is dan ook de reden dat je verboden toegang borden ziet.

Er is een interview geweest met Jigal Krant, maar helaas kwam hier niet meer uit als dat ze op topniveau bezig zijn met technologie. Er zijn veel snoeren zichtbaar, maar voor de rest helaas niets.

Op welke beurs kun je ASML aandelen kopen

Als jij ook wil profiteren van de ASML koers dan kun je een aandeel kopen. Deze zijn niet alleen bij de beurzen verkrijgbaar, maar ook zijn er veel online aanbieders.

Koers ASML (letterlijk zoekwoord)

De koers ASML wordt bepaald op basis van de prestaties die het bedrijf presteert. Daarnaast worden de prognoses ook zwaar meegwogen in de waarde. Tevens is de omzet natuurlijk ook belangrijk, maar de groei van het bedrijf weegt waarschijnlijk het meeste mee. Sinds de lancering van een nieuw project zien we het aandeel gigantisch stijgen. Zolang het geheim blijft verwachten wij ook dat deze koers zich blijft voortzetten.

ASML koers euro (letterlijk zoekwoord)

De ASML koers euro is op dit moment €522.500. Je ziet wel wisselingen in het aandeel, maar over het algemeen is het een bedrijf dat maar blijft groeien.

We gaan steeds meer digitaal doen en daardoor stijgt de vraag naar chips. Daarnaast willen we ook overstappen op het elektrische rijden. Ook hiervoor zijn weer computer chips nodig. Het ziet er vooralsnog dus rooskleurig uit.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button