Opaal prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Opaal prijs grafieken en tabellen

Wij houden de opaal prijs nauwlettend in de gaten en weergeven dit met grafieken en tabellen zodat ook jij een duidelijk beeld daarvan krijgt.

Zwart opaal is een van de meest voorkomende materialen waarvan de prijs bekend is. Ook komt het voor in de kleuren zwart, rood, geel, groen en kleurloos. De prijs is variabel tot € 3880 per karaat.

Echter is het een grondstof die normaliter in kleine getallen is sieraden wordt gebruikt. Vooral de elite mensen dragen deze, want het is een erg kostbare steen.

Het is dus moeilijk om een vaste prijs te zeggen, want het wordt niet echt op de beurs verhandeld.

De duurste opaal in zijn ware vorm die verkocht is koste 1,75 miljoen euro en was 17,2500 karaat.

Er zijn tientallen soorten opalen en ze zijn er in veel kleurvarianten, maar ook verschillende kleuren in een gesteente.

Meestal betaal je er nog zelfs meer voor omdat een sieradenmaker natuurlijk ook de ruwe opaal moet slijpen en op maat maken zodat hij in het sieraad past. Daardoor kan de prijs per karaat nog wel eens boven de €10.000 uitkomen afhankelijk ook van de zeldzaamheid.

Opaal prijs

Hoe komt de opaal prijs tot stand?

De opaal prijs wordt gebaseerd op hoeveel er in een jaar gevonden wordt, maar ook op basis van de vraag. Vaak is er meer vraag als aanbod omdat het een van de meest zeldzame edelstenen ter wereld is.

Ruim 90% van de opalen worden gevonden in Australië. Op kleine schaal komt deze edelsteen ook voor in bijvoorbeeld Brazilië, Mexico en Ethiopië.

De kleuren heeft een opaal te danken aan de regen. Wetenschappelijk is dit onderzocht en elke opaal bestaat minimaal voor 20% uit water.

Veel mensen houden de opaal ook regelmatig onder water zodat hij zijn mooie schittering blijft houden. Echter is het niet wetenschappelijk onderbouwd dat dit ook echt nodig is.

Vandaag de dag is het aanbod van zwarte opalen groter als de witte. Echter was wit tot een paar jaar terug nog een van de opalen die het meeste voorkwam. Wat de reden voor deze verandering is dat weten we helaas niet.

opaal grafiek

Productielanden van opaal

Het grootste productieland van opaal is toch wel Australië. Zij staan hier al honderden jaren om bekend, want hier kun je het ook het beste in de natuur vinden. 

We zien wel de laatste jaren dat de productie in Brazilië ook aan het toenemen is. Dit omdat het steeds meer ook daar in de natuur gevonden wordt.

Er zijn ook plekken in Mexico en Ethiopië waar deze edelsteen gevonden wordt, maar dit is echt in hele kleine getallen.

Feiten over de grondstof opaal

1: Opaal is een van de weinige edelstenen die in veel kleurvariaties voorkomt. In een steen zitten vaak meerdere kleuren verwerkt.

2: Opaal is ondanks zijn hardheid toch een gevoelige edelsteen. Ze kunnen heel slecht tegen een plotselinge druk.

3: In Japan wordt heel veel synthetisch opaal gemaakt, maar dit is bij lange na niet te vergelijken met de originele grondstof als je een kenner bent.

4: Het is niet duidelijk wanneer deze grondstof precies ontdekt is. Echter weten we wel dat dit al jaren voor Christus voorkwam in tekeningen.

5: De edel opaal is van origine afkomstig uit Slowakije, maar al tientallen jaren wordt deze ook in Australië gevonden.

6: Het merendeel van opaal wordt gebruikt in de vorm van sieraden.

7: Opaal is heel lastig te bewerken en daardoor zijn de prijzen van sieraden waarin dit zit ook zo duur. Het is namelijk de zachtste edelsteen van de wereld die heel gevoelig is wanneer je er druk op uitoefent.

8: Het bewaren van een opaal in de familie is een nuttige investering. Deze grondstof wordt niet veel geproduceerd en ieder jaar zien we de prijs per karaat ook stijgen.

9: In Australië wordt opaal ook wel de nationale edelsteen genoemd omdat zij dit zien als hun lokale schat.

10: Opaal bestaat voor ongeveer 20% uit water in de meeste gevallen.

Waar kun je opaal kopen ?

Opaal kun je meestal alleen kopen bij de grotere juweliers. Echter zijn er ook een aantal winkels die edelstenen verkopen die ook opaal in hun assortiment hebben. Dit is wel heel zeldzaam omdat het natuurlijk een erg kostbaar item is.

Op welke beurs wordt het verhandeld?

De opaal prijs wordt in tegenstelling tot andere grondstoffen niet op de beurs verhandeld. Het is een grondstof die voornamelijk in stenen en sieraden voorkomt.

Er zijn wel richtprijzen die ongeveer tussen de 3000 en 4000 euro per karaat zitten. Echter kan het in sieraden tot wel 10.000 euro of meer per karaat oplopen. Dit komt omdat het bewerken van opaal heel erg moeilijk is doordat het erg gevoelig is voor druk. Dit kost veel tijd en daar betaal je natuurlijk als consument ook weer voor.

Of opaal nog ooit op de beurs gaat kopen is nog niet duidelijk. Het is wel een grondstof die al tientallen jaren als investering wordt gezien door veel mensen.

Door de jaren heen is het steeds duurder aan het worden. Dit komt omdat het niet oneindig vindbaar is in de wereld. Voor de normale Nederlander zijn de prijzen daar ook niet voor weggelegd. Daarom noemen de Australiërs het ook hun lokale schat.

Is er veel vraag naar opaal?

Het hangt een beetje van het moment af of er veel vraag is naar opaal en/of de mensen dit wel kunnen kopen. Dit komt omdat het een erg prijzig item is. De rijkere mensen op aarde pronken er niet voor niets al honderden jaren mee. Zij zijn vaak wel op zoek naar meerdere sieraden, maar het is moeilijk om daar echt aan te komen.

De toekomst van deze grondstof

De opaal prijs zal naar verwachting de komende jaren steeds meer gaan stijgen. Net als bij Rhodium zie je dat steeds meer mensen het ook echt als investering gaan zien. De laatste 10 jaar is de prijs ook flink omhoog gegaan, dus helemaal ongelijk hebben ze daar ook niet in. Echter wordt het nog niet echt op beurzen verhandeld en zie je het meestal ook alleen bij juweliers of veilinghuizen.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button