Herstel van Chinees-Australische relatie

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Waarom bezoekt de Chinese premier West-Australië?

Na jaren van diplomatieke spanningen lijkt de Chinees-Australische relatie te verbeteren. De Chinese premier Li Qiang heeft onlangs namelijk een bezoek gebracht aan West-Australië.

Het bezoek markeert een significante stap in het herstellen van de banden tussen China en Australië.

De aanwezigheid van de Australische premier Anthony Albanese bij de bijeenkomst in Perth onderstreepte het belang van deze ontmoeting voor beide landen.

Tijdens zijn bezoek ontmoette de Chinese premier topbestuurders van mijnbouwbedrijven om de belangrijke grondstoffen voor China te bespreken.

Tijdens zijn bezoek richtte hij zich bovendien specifiek op de verwerking van lithium. Dit is een essentiële grondstof voor de productie van batterijen voor elektrische auto’s.

Premier Li’s bezoek aan een lithiumfabriek benadrukte China’s strategische focus op het veiligstellen van grondstoffen die cruciaal zijn voor de energietransitie en de productie-industrie van het land.

Hoe ziet de toekomstige Chinees-Australische relatie eruit?

Het bezoek van premier Li is het eerste bezoek van een Chinese premier aan Australië in zeven jaar.

Het symboliseert een belangrijke stap naar normalisatie van de Chinees-Australische relatie.

De spanningen tussen China en Australië liepen in het verleden hoog op. Dit kwam voornamelijk door een diplomatieke ruzie en de Australische ban op het Chinese telecombedrijf Huawei.

Het conflict escaleerde verder na een internationale oproep van Australië voor een onderzoek naar de oorsprong van COVID-19.

Dat leidde tot Chinese antidumpingmaatregelen en hoge invoerrechten op diverse Australische producten.

Dit had vervolgens een grote impact op de Australische economie, Het geschatte verlies aan handel was ongeveer €13 miljard.

Met dit bezoek probeert premier Li de relaties te stabiliseren, ondanks de fundamentele meningsverschillen die blijven bestaan.

Er zijn namelijk nog altijd spanningen rond bijvoorbeeld de Zuid-Chinese Zee en Taiwan. Het symbolische gebaar om twee panda’s te vervangen, suggereert echter een oprechte poging van China om de banden te verbeteren.

panda

Wat betekent deze relatie voor investeerders?

Voor investeerders biedt de hernieuwde samenwerking tussen China en West-Australië potentieel lucratieve kansen.

De stabilisatie van de Chinees-Australische relatie betekent een grotere zekerheid voor handel en investeringen in belangrijke sectoren zoals mijnbouw en grondstoffenverwerking.

De vraag naar Australisch ijzererts en lithium, beide cruciale componenten voor China’s industriële productie en energietransitie, zal daarnaast naar verwachting toenemen.

Dit kan leiden tot verhoogde investeringen in mijnbouwprojecten en infrastructuur in West-Australië.

Bovendien kan de verbeterde relatie bijdragen aan een meer voorspelbare handelsomgeving. Dit is gunstig is voor langetermijninvesteringen.

Echter, investeerders moeten zich bewust blijven van de fragiele aard van de relatie tussen de twee landen.

Politieke en diplomatieke ontwikkelingen kunnen snel veranderen. Dat kan vervolgens weer invloed hebben op de handelsvoorwaarden en investeringsklimaat.

Het is daarom essentieel voor investeerders om de geopolitieke dynamiek nauwlettend te volgen en strategieën te ontwikkelen die flexibel genoeg zijn om in te spelen op eventuele veranderingen in de Chinees-Australische relatie.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button