Rabobank verwacht dalende grondstofprijzen in 2024

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Waarom voorspelt de Rabobank dalende grondstofprijzen in 2024?

De Rabobank verwacht dalende grondstofprijzen in 2024. Ze voorzien dat de wereldmarktprijzen van belangrijke basisgrondstoffen voor voeding in het komende jaar zullen dalen.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de prijs van suiker, maïs, en sojabonen. De daling komt na recordniveaus door droogte, ziektes, en oorlog.

De situatie op de grondstoffenmarkt zal naar verwachting komend jaar normaliseren. De enige uitzondering in de prognose is tarwe, waar nog enige onzekerheid blijft.

2024 wordt volgens de Rabobank gekenmerkt door voldoende goed geprijsde voorraden van mais en sojabonen, na een historische krimp in de vraag.

Grote hoeveelheden graan zullen ook bijdragen aan een rustigere grondstoffenmarkt in 2024. Er wordt daardoor ook een daling van voedselinflatie en demping van volatiele prijzen verwacht.

Deze prognoses spelen een cruciale rol in het vormgeven van de strategieën van zowel producenten als consumenten op de wereldmarkt.

Ook klimatologische fenomenen spelen een cruciale rol in de voorspellingen voor specifieke gewassen en hun wereldwijde beschikbaarheid.

La Niña had bijvoorbeeld in 2023 negatieve effecten op oogsten, terwijl El Niño naar verwachting in 2024 nieuwe uitdagingen zal brengen, vooral voor Indonesische palmolie en Australische tarwe.

Tegelijkertijd zijn er kansen voor gewassen in Zuid-Brazilië, Argentinië, en delen van de Verenigde Staten.

Welke andere vooruitzichten geeft Rabobank voor 2024?

Ten aanzien van de energiemarkten is de prognose van de Rabobank dat volatiliteit zal voortduren. Dat komt met name door de bereidheid van de OPEC en Rusland om de productie te verlagen.

De oorlog in Oekraïne en het conflict tussen Israël en Hamas zorgen bovendien voor geopolitieke risico’s. Dat heeft ook prijsopdrijvende effecten in de markten voor ruwe olie en vloeibaar aardgas.

Deze geopolitieke spanningen spelen een cruciale rol in het vormgeven van de energieprijzen in het komende jaar.

Economisch gezien voorspelt de Rabobank een milde recessie in zowel de VS als de eurozone voor de komende vier kwartalen.

De groei in de VS zal naar verwachting onder de nullijn dalen, terwijl de eurozone al in de tweede helft van 2023 in krimp is terechtgekomen.

De Chinese economie zal naar verwachting terugzakken van 4,8% groei dit jaar naar 4,5% in 2024. Deze economische vooruitzichten spelen een sleutelrol in de verwachte vraag naar grondstoffen wereldwijd.

mais

Hoe kunnen investeerders inspelen op de prognose van de Rabobank?

Voor investeerders biedt de prognose over dalende grondstofprijzen in 2024 zowel uitdagingen als kansen.

Gezien de verwachte neerwaartse trend kunnen investeerders overwegen hun portefeuilles te diversifiëren.

Ze zouden hun aandacht kunnen besteden aan sectoren, die profiteren van lagere grondstofprijzen, zoals de productie- en consumptie-industrie.

Het is cruciaal om de marktdynamiek nauwlettend te volgen. Investeerders moeten rekening houden met mogelijke verschuivingen in vraag en aanbod als gevolg van natuurlijke fenomenen als El Niño en geopolitieke gebeurtenissen.

Voor energie gerelateerde investeringen is het raadzaam de volatiliteit op de energiemarkten in acht te nemen.

Het is van belang om strategieën te ontwikkelen die flexibel genoeg zijn om in te spelen op mogelijke schommelingen in olie– en gasprijzen.

Geopolitieke risico’s benadrukken de noodzaak voor investeerders om te anticiperen op de mogelijke de impact van politieke gebeurtenissen op de markten.

Voor tarwe, waar nog enige onzekerheid heerst, kunnen investeerders voorzichtig zijn en hun posities zorgvuldig afwegen.

Men moet goed rekening houden met factoren zoals mogelijke weersverstoringen en exportbeperkingen door belangrijke spelers zoals Rusland.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button