Zweedse ‘zoutbatterij’ belooft Europese onafhankelijkheid
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Is de Zweedse ‘zoutbatterij’ de oplossing voor Europa’s grondstoffenafhankelijkheid?
De Zweedse batterijproducent Northvolt heeft een ‘zoutbatterij’ ontwikkeld, die geen lithium, nikkel, kobalt en grafiet nodig heeft.
Deze innovatie is een belangrijke stap voor Europa in zijn streven naar meer onafhankelijkheid op de grondstoffenmarkt.
De ‘zoutbatterij’ van Northvolt biedt niet alleen technologische voordelen, maar ook geopolitieke en kostenvoordelen.
In tegenstelling tot de traditionele lithium-ion batterijen vermijdt deze nieuwe technologie de noodzaak van grondstoffen zoals lithium en kobalt.
De winning hiervan gaat vaak gepaard met ernstige geopolitieke spanningen, met name in Afrikaanse regio’s zoals Congo.
Minder afhankelijkheid van dit soort grondstoffen is dus niet alleen gunstig voor de Europese batterijindustrie, maar ook voor de bredere ambitie van Europa om strategische grondstoffen zelf te produceren.
De ontwikkeling van deze ‘zoutbatterij’ is niet uniek. De grootste Chinese batterijproducent, CATL, introduceerde ook al een natriumbatterij met vergelijkbare grondstoffen.
Desondanks wordt de door Northvolt bereikte doorbraak als waardevol beschouwd voor Europa. Vooral ook, gezien de groeiende behoefte aan batterijen voor de energietransitie.
De voordelen van deze nieuwe technologie worden echter nog niet volledig benut voor mobiele toepassingen, zoals elektrische auto’s.
Natriumbatterijen leveren momenteel slechts ongeveer de helft van de energie bij hetzelfde gewicht in vergelijking met lithium-ion batterijen.
Hoewel ze daardoor minder geschikt zijn voor voertuigen, zijn ze ideaal voor stationaire toepassingen. Denk hierbij aan thuisbatterijen en grootschalige batterijopslag bij zonneparken.
Natrium heeft wel het potentieel om Europa onafhankelijk te maken van lithium en lithiumbronnen.
Waarom daalt de lithiumprijs ondanks de voortdurende vraag?
De prijzen voor grondstoffen zoals lithium, nikkel en kobalt zijn dit jaar aanzienlijk gedaald. De lithiumprijs daalde zelfs met bijna 70%.
Deze prijsdaling wordt toegeschreven aan een overaanbod op de markt. Analisten benadrukken echter dat dit een tijdelijke situatie is. De verwachtingen voor de langere termijn blijven positief.
De verwachtingen voor de vraag naar lithium blijven hoog, vooral met de groeiende behoefte aan accu’s voor elektrische auto’s en energieopslag.
De verwachting is dat de vraag naar lithium meer zal toenemen dan bijvoorbeeld nikkel en kobalt, vanwege het brede gebruik in lithium-ion accu’s.
De lithiummarkt blijft daardoor een focuspunt voor bedrijven en investeerders. In Australië zijn de koersen van lithiumproducenten gestegen. Zelfs grote oliemaatschappijen, zoals Exxon Mobil, zijn geïnteresseerd in lithiumprojecten.
Wat betekenen deze ontwikkelingen voor investeerders?
De verschuiving naar nieuwe batterijtechnologieën en de voortdurende zoektocht naar strategische grondstoffen hebben significante implicaties voor investeerders.
Hoewel de prijzen voor lithium, nikkel en kobalt momenteel laag zijn, geven analisten aan dat de bodem nog niet is bereikt.
Investeerders die speculeren op tekorten en prijsstijgingen moeten geduld hebben, maar de vooruitzichten op lange termijn blijven positief.
De recente ontwikkelingen in batterijtechnologie, zoals de ‘zoutbatterij’ en de solid-statebatterij van Toyota, creëren nieuwe kansen en uitdagingen voor investeerders.
Het is van cruciaal belang om de marktdynamiek nauwlettend te volgen en flexibel te blijven in het aanpassen van investeringsstrategieën.
Terwijl de wereld evolueert naar duurzamere energiebronnen, zullen investeerders die zich aanpassen aan deze veranderende landschappen het meeste succes behalen.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.