Dreigende sluiting Indorama-fabriek brengt onzekerheid

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Gaat de polyesterfabriek van Indorama in Rotterdam sluiten?

De polyesterfabriek van Indorama Ventures in Rotterdam staat voor een dreigende sluiting. De fabriek produceert vezels en plastic.

De productie van het chemische bedrijf richt zich vooral op PET. Deze polyester wordt veel gebruikt in verpakkingen van frisdrankflesjes. Ook produceert de fabriek PTA, een grondstof voor PET.

Het bedrijf heeft recent aangegeven te kampen met verschillende uitdagingen, die de continuïteit van de fabriek in gevaar brengen.

Onder deze uitdagingen vallen bijvoorbeeld de gestegen loon- en energiekosten, de oplopende prijzen van grondstoffen en de toenemende concurrentie van goedkope import van Chinese plastics.

Deze factoren samen leggen een zware druk op de winstgevendheid van de fabriek. Hierdoor wordt het bedrijf gedwongen om de toekomst van zijn productieactiviteiten in Rotterdam te heroverwegen.

De recente gesprekken tussen het bedrijf en de ondernemingsraad wijzen erop dat de mogelijkheid van sluiting serieus wordt overwogen.

Wat betekent de dreigende sluiting voor de medewerkers?

De ondernemingsraad kondigde aan dat er bij het UWV al ontslag is aangevraagd voor 208 medewerkers van de Rotterdamse vestiging van Indorama.

Zowel de vestiging in Rotterdam als de hoofdvestiging in Thailand hebben nog niet gereageerd op het nieuws. Voor medewerkers breekt door de dreigende sluiting een onzekere tijd aan.

Met een totaal van ongeveer 230 werknemers betekent dit dat een groot deel van het personeelsbestand zijn baan verliest als de fabriek daadwerkelijk wordt gesloten.

Vakbond FNV uit bezorgdheid over het banenverlies en roept op tot een adequaat sociaal plan om de getroffen werknemers snel aan nieuw werk te helpen.

Het gebrek aan duidelijkheid over de toekomst van de fabriek en de speculaties over een dreigende sluiting leiden nu tot onrust onder het personeel.

De vakbond heeft aangekondigd maandag actie te ondernemen in de vorm van protesten en mogelijk zelfs een staking als er geen bevredigende antwoorden komen van de directie.

Rotterdam

Wat zijn de gevolgen voor investeerders en het vestigingsklimaat in Nederland?

De dreigende sluiting van de Indorama-fabriek werpt een schaduw op de toekomst van de werknemers en het lokale vestigingsklimaat.

Tegelijkertijd heeft het ook bredere implicaties voor investeerders en de Nederlandse economie als geheel.

De chemische sector in Nederland staat namelijk al onder druk door de hoge elektriciteitsprijzen en de toenemende concurrentie van goedkopere import uit landen als China.

Dit heeft onder andere te maken met de toenemende verschillen tussen de grondstoffenkosten tussen China en Europa.

Een eventuele sluiting van een belangrijke speler zoals Indorama kan het vertrouwen van investeerders in de stabiliteit van de sector schaden.

Dit kan vervolgens een domino-effect hebben op andere bedrijven in de regio. Investeerders moeten daarom nauwlettend volgen hoe de situatie zich ontwikkelt.

Ze zullen op zoek moeten naar signalen van stabiliteit en groeipotentieel voordat ze verdere investeringen overwegen.

De uitkomst van deze situatie heeft zeer waarschijnlijk een grote invloed op de perceptie van Nederland als een aantrekkelijke bestemming voor industriële investeringen.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button