Nederlandse plasticindustrie ziet toekomst in circulaire economie

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Hoe staat de verwerking in de plasticindustrie er nu voor?

De plasticindustrie en afvalverwerking in Nederland worden momenteel geconfronteerd met een nijpend probleem.

Er wordt een tekort voorspeld van 1.2 miljoen ton plasticafval per jaar in 2030. Het betreft plastic grondstoffen voor recycling.

Dit blijkt uit gedegen onderzoek uitgevoerd door KPMG in opdracht van vooraanstaande partijen in de sector.

De onderzoekers doen ook een aantal voorstellen om de verwachte schaarste op te vangen. Eén van die voorstellen is een toename van de import van plasticafval uit Europa.

Twee andere voorstellen zijn een verbetering van de sorteertechnieken en een vermindering van de export van plasticafval.

Momenteel wordt namelijk minder dan de helft van het plasticafval in Nederland gesorteerd. Het overgrote deel hiervan gaat bovendien rechtstreeks naar de verbrandingsoven.

Een cruciaal punt in het onderzoek is de suggestie om het verbranden van ongesorteerd afval te verbieden en een einde te maken aan de export van plasticafval buiten de EU.

Wat zijn de groeikansen voor de plasticindustrie?

Ondanks deze uitdagingen zien de Nederlandse plasticindustrie en afvalverwerkers de verduurzamingsopgave als een kansrijke strategie voor groei.

Momenteel wordt slechts ongeveer 30% van het plasticafval gerecycled. Toch wordt Nederland beschouwd als koploper dankzij geavanceerde inzamelingsbedrijven, nascheidingsinstallaties, en chemische recyclingmogelijkheden.

Het rapport benadrukt de behoefte aan investeringen in systemen voor inzameling en sortering van kunststofafval.

Een opvallende aanbeveling is de introductie van een lagere belasting op het verbranden van gesorteerd afval. Dit zou de afvalscheiding kunnen bevorderen.

Bovendien zou overheidssteun en het wegnemen van hindernissen voor de import van afval de sector verder kunnen stimuleren.

Nederland zou de voorgestelde maatregelen moeten implementeren en de circulaire economie omarmen.

Het land kan zich dan positioneren als een voortrekker in de transitie naar meer circulaire kunststoffen. Met alle economische kansen van dien.

plastic

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor investeerders?

Voor investeerders in de plastic- en recyclingindustrie liggen er boeiende mogelijkheden in het verschiet.

Het rapport benadrukt de noodzaak van meer investeringen in inzameling en sortering van kunststofafval, evenals in de ontwikkeling van meer recyclingfabrieken.

Een voorspelbare overheid is van cruciaal belang om grote investeringen aan te moedigen. Het vooruitzicht van een Europese bijmengverplichting voor gerecyclede grondstoffen biedt een stimulans voor recycling en circulariteit.

Nederland, als importeur van afval met een sterke afvalverwerkende industrie, heeft de potentie om leidend te worden in de circulaire economie. Investeerders zouden deze kansen nauwlettend in de gaten moeten houden.

Als de vraag naar gerecycled plastic toeneemt, kan dat bovendien leiden tot hogere prijzen voor gerecycled plastic.

Investeerders in bedrijven, die actief zijn in de recyclingindustrie, kunnen daarvan profiteren. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de risico’s die gepaard gaan met investeren in deze sector.

Deze risico’s kunnen onder meer betrekking hebben op de volatiliteit van de grondstoffenprijzen, de afhankelijkheid van overheidsbeleid en de concurrentie van andere bedrijven.

Kortom, de huidige ontwikkelingen in de plasticindustrie en afvalverwerking vragen om een ingrijpende verandering.

Echter, met de juiste investeringen, infrastructuur en overheidssteun, kan het land een leidende rol spelen in de circulaire economie.

Dat is niet alleen positief voor het milieu, maar biedt ook kansen voor slimme investeerders.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button