Versoepeling van Amerikaanse oliesancties tegen Venezuela

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Wat betekent de versoepeling van Amerikaanse oliesancties tegen Venezuela?

Washington heeft de sancties tegen Venezuela’s olie- en gassector versoepeld voor de komende zes maanden. De sancties waren sinds 2019 van kracht.

Amerikaanse functionarissen hebben de sancties uit het Trump-tijdperk teruggedraaid en algemene licenties verstrekt voor de olie-, gas- en mijnbouwsector van Venezuela. Experts benadrukken dat de licenties ruimer zijn dan verwacht.

De versoepeling komt als reactie op de overeenkomst tussen Maduro en de oppositie over de presidentsverkiezingen van 2024.

Daarnaast is het een poging van de Amerikaanse regering om wereldwijde oliestromen te stimuleren te midden van sancties tegen Rusland en productiebeperkingen van OPEC+.

De versoepeling staat toe dat Venezuela haar ruwe olie en gas weer vrij kan produceren, verkopen en exporteren, zij het met behoud van het verbod op handel met Rusland.

De weg is daardoor vrijgemaakt voor nieuwe investeringen tot 18 april 2024, waaronder betalingen voor goederen of diensten met betrekking tot de olie- en gassector.

Dit verwijdert obstakels voor staatsoliemaatschappij PDVSA om geld te ontvangen voor haar olie. Dit is een welkome ontwikkeling na jaren van beperkingen.

Zorgt de versoepeling van de oliesancties voor een heropleving van Venezuela’s olie-industrie?

De recente opheffing van de Amerikaanse oliesancties tegen Venezuela biedt geen directe impuls aan de productie, maar experts suggereren dat het de winsten kan vergroten.

De brede vrijstellingen kunnen buitenlandse bedrijven aantrekken en de export naar diverse klanten bevorderen.

De verwachting is wel dat het herstel van Venezuela’s productiecapaciteit traag zal zijn. Het kan een jaar kunnen duren voordat productie- en exportactiviteiten invloed hebben op de wereldvoorraden.

Deskundigen waarschuwen dan ook dat de totale export van Venezuela de wereldwijde bezuinigingen niet volledig zal compenseren zonder aanhoudende investeringen.

De recente olielicentie bevrijdt energiebedrijven wereldwijd van individuele licenties om met de PDVSA te werken.

Dit opent mogelijkheden voor PDVSA om haar traditionele oliemarkten te heroveren en haar ruwe olie tegen hogere prijzen aan te bieden.

Bovendien kan het de strijd van het bedrijf verminderen om kapitaal aan te trekken, boorplatforms te importeren, raffinaderijen te repareren en relevante partnerschappen aan te gaan.

Wat is de impact van de versoepeling op investeerders?

De versoepeling van de sancties hebben ook energiehandelaren in beweging gezet en de impact op investeerders is mogelijk aanzienlijk.

De zes maanden durende versoepeling lijkt een opening te bieden voor spotverkoop door PDVSA en het heractiveren van leveringscontracten.

Energiehandelaren zien kansen en haasten zich om Venezolaanse ruwe olie- en stookolievoorraden te kopen. Bedrijven zoals Trafigura onderhandelen bijvoorbeeld over chartercontracten voor olietransport.

Mondiale energiebedrijven, waaronder Valero Energy, Eni, en Reliance Industries, zijn actief in gesprekken met PDVSA om de import van Venezolaanse ruwe olie te hervatten of uit te breiden.

De versoepeling van de sancties kan winstgevende mogelijkheden bieden, maar de duurzaamheid ervan blijft onzeker.

Investeerders worden geconfronteerd met de uitdaging om de kortetermijnwinsten af te wegen tegen de langdurige infrastructuurvereisten van Venezuela en de geopolitieke onzekerheden.

Het blijft cruciaal om de ontwikkelingen nauwlettend te volgen, aangezien de oliesector van Venezuela een traject naar herstel nastreeft.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button