Nieuws

Neodymium een van de belangrijkste grondstoffen voor de energie transitie

Neodymium een van de belangrijkste grondstoffen voor de energie transitie

Neodymium een van de belangrijkste grondstoffen voor de energie transitie

De grondstof neodymium is een van de belangrijkste grondstoffen die nodig is voor de energie transitie. Deze zogenaamde supermagneet wordt veelal in windmolens gebruikt. Wat veel mensen niet weten is dat de grondstof vrijwel alleen in China voorkomt. Bovendien is dit ook een van de weinige landen die dit kan verwerken tot een magneet. Met als eindresultaat dat er een sterke dynamo is voor de windmolens. Echter omdat het bijna alleen in China gemaakt wordt zitten we wel met een probleem. De vraag stijgt ontzettend hard en dit geeft China een machtige positie. Vooralsnog zijn er geen gekke prijsstijgingen, maar als we snel willen verduurzamen kan dit zomaar veranderen. Ze kunnen in China namelijk dan besluiten om de prijs omhoog te gooien, maar zover is het nog niet!

Wat zijn de risico’s

China is in principe de enige producent van neodymium en dus ook de enige leverancier. Hier moet volgens de expert snel verandering in komen. Dit omdat we wel zien hoe kwetsbaar een land kan zijn. De oorlog die nu gaande is tussen Oekraïne en Rusland bewijst dat eens te meer. Je zag de tarwe prijs namelijk flink stijgen toen de graandeal van tafel werd geveegd. Dit kan ook gebeuren als er bijwijzen van spreken een oorlog in China komt alleen dan met deze metaalsoort. We zijn dus ook al voorzicht aan het onderzoeken waar dit zeldzame aardmetaal gevonden kan worden. Maar belangrijker nog ook waar het geproduceerd kan worden tot een van de sterkste magneten.

Is er veel van deze grondstof nodig ?

Ja er is veel neodymium nodig voor de productie van slechts een supermagneet voor een windmolen. De turbine van een windmolen heeft namelijk 12 megawatt. Dit staat gelijk aan twaalf duizend kilo van deze grondstof. Het is dus niet alleen een arbeidsintensief project per windmolen. Maar ook nog eens een kostbare. Het is nog maar de vraag hoeveel windmolens er gebouwd kunnen worden, nu kernenergie ook ter sprake komt. In verhouding is kernenergie duurder in de eenmalige uitgaven, maar onderaan de streep weer voordeliger. Echter zal het altijd een combinatie van meerdere methodes blijven. Er zullen dus de komende jaren ook nog heel wat windmolen bijkomen. China verwacht dat Europa een van de belangrijkste afnemers wordt. Dit brengt een land zoals China in een bevoorrechte positie. Daarom wordt er druk gekeken naar alternatieven zodat we niet van 1 land afhankelijk zijn.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button